Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 09:49

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Καλαμάτα: Πίστη στην παρακαταθήκη του Χρήστου Μαλαπάνη (βίντεο)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην Καλαμάτα: Πίστη στην παρακαταθήκη του Χρήστου Μαλαπάνη (βίντεο)

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον ένα χρόνο απουσίας του Χρήστου Μαλαπάνη, το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτενώς στο έργο και στο ήθος του εκλιπόντα, ζητώντας παράλληλα να αξιοποιηθεί η παρακαταθήκη του αείμνηστου πρώην δημάρχου Καλαμάτας και αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος ζήτησε να αξιοποιηθεί το σχέδιο του Χρήστου Μαλαπάνη για την κυκλοφορία τραμ στην Καλαμάτα, ενώ ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης αναφέρθηκε στις αναξιοποίητες μελέτες για δίκτυο αποχέτευσης στις ακτές του Μεσσηνιακού. Ολοι οι ομιλητές επίσης τόνισαν την ηθική κληρονομιά που άφησε ο Χρήστος Μαλαπάνης στις επόμενες γενιές μέσα από την ταπεινή πορεία του στην αυτοδιοίκηση, στην πολιτική και στον ΟΤΕ.

Την εκδήλωση προλόγισε συγκινημένη η Δήμητρα Ψαρούλη και παρουσιάστηκε ένα βίντεο για την οικογενειακή, αυτοδιοικητική κι επαγγελματική ζωή του εκλιπόντος, τα κείμενα του οποίου επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι Ηλίας Μπιτσάνης και Βασίλης Μπακόπουλος.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε το ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη, σημειώνοντας ότι ο αείμνηστος "δεν είχε υποκριτική φιλικότητα". Αναφερόμενος στην αυτοδιοικητική πορεία του Χρήστου Μαλαπάνη ο κ. Νίκας είπε ότι τη μεγαλύτερη πίκρα στην καριέρα του την έλαβε όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος χαρακτήρισε τον Χρήστο Μαλαπάνη ως τον αφανή πρωταγωνιστή την περίοδο του σεισμού στην Καλαμάτα. Οσον αφορά στην καριέρα του στον ΟΤΕ, τον χαρακτήρισε ως τον "αγωγό για να περάσει ο ΟΤΕ στη νέα εποχή" και τόνισε τη συμβολή του στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Τέλος, αναφερόμενος στους συνεργάτες του, τόνισε πως "ήξερε πότε να είναι παρών και πότε να είναι απών" και στάθηκε στο "απέραντο ήθος του". Κάλεσε μάλιστα όλες τις παρατάξεις που διεκδικούν τη δημαρχοντία αυτού του τόπου να φέρουν στο προσκήνιο και να επανεξετάσουν την υπόθεση του τραμ στην Καλαμάτα, που αποτελούσε "καημό" του Χρήστου Μαλαπάνη, όπως είπε.

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Χρήστο Μαλαπάνη κυρίως κατά την περίοδο μετά τους σεισμούς, λέγοντας πως αν και ήταν πολιτικοί αντίπαλοι, αναγνώρισε από νωρίς την αξία των εμπεριστατωμένων εισηγήσεών του και της κομματικής του ανιδιοτέλειας. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο εκλιπών αν και ήταν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μεσολάβησε στον τότε υπουργό Δημοσίων Εργων Κώστα Λαλιώτη, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διάνοιξη και κατασκευή της οδού Κρήτης.

Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης μίλησε για τον Χρήστο Μαλαπάνη τονίζοντας το ήθος, τη σοφία, το χιούμορ και τη στρατηγική του. Πρότεινε να τοποθετηθεί η προτομή του στο Μέγαρο Χορού, ενώ "ομολόγησε" πως τα πρώτα έργα της δικής του δημαρχοντίας ήταν σκέψεις του Χρ. Μαλαπάνη, λέγοντας πως ο εκλιπών ήταν πιο ευφυής, ενώ ο ίδιος πιο επαναστάτης, σημειώνοντας δε πως από τη συνεργασία τους δεν έλειψαν και οι διαφωνίες.

Ο τέως γενικός διευθυντής προμηθειών του ΟΤΕ Γιώργος Γεωργίτσης υπήρξε συνεργάτης και φίλος του Χρήστου Μαλαπάνη. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Γεωργίτσης είπε χαρακτηριστικά πως ο Χρ. Μαλαπάνης "έκανε διαφωτιστικές ερωτήσεις απλοποιώντας σύνθετα προβλήματα", σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως "πάντα καταλάβαινε και δικαιολογούσε τους ανθρώπους".

Η εκδήλωση έκλεισε με τη συγκινητική αναφορά του Δημοσθένη Μαλαπάνη στον πατέρα του. Αρχικά εξέφρασε τις ευχαριστίες της οικογένειας προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την παρουσία του, τους ομιλητές και όλους τους παριστάμενους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε στιγμές με τον πατέρα του, αλλά πάνω απ' όλα τόνισε το πόσο υπερήφανος ήταν για εκείνον. "Θυμάμαι να γίνεται όλο και πιο ταπεινός όσο τ' αξιώματα μεγάλωναν" είπε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει πως "αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους γύρω του".

Στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί συνεργάτες, φίλοι, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι του αείμνηστου δημάρχου.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER