Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 19:31

Δήμος Καλαμάτας: Προσφυγή κατά του προστίμου για Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την
Δήμος Καλαμάτας: Προσφυγή κατά του προστίμου για Μαραθόλακκα

Tην άσκηση προσφυγής κατά του νέου προστίμου των 8.000 ευρώ, που επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης στο Δήμο Καλαμάτας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί, γιατί “ο χώρος λειτουργίας μονάδας διαχείρισης και επεξεργασίας των ΑΣΑ του δήμου λειτουργούσε κατά παράβαση των ειδικών όρων που αναφέρονται σε παράγραφο της ΑΕΠΟ (Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων)”, ενώ επίσης δεν διέθετε “τις προβλεπόμενες υποδομές για την ορθή λειτουργία της μονάδας, όπως προβλέπονται σε όρο της ισχύουσας ΑΕΠΟ”. Το πρόστιμο είχε εισηγηθεί το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στις 26 Ιουλίου 2018.

Στην εισήγηση - πρότασή της για την άσκηση προσφυγής η Νομική Υπηρεσία του δήμου παρατηρεί ότι “εσφαλμένα και παρά το νόμο επιβλήθηκε για νομικούς και πραγματικούς λόγους, δεδομένου ότι η λειτουργία της μονάδας γίνεται από και με ευθύνη της εταιρείας “Ηλέκτωρ” και σύμφωνα με τους όρους της ισχύουσας απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Επομένως δεν παραβιάζονται οι σχετικοί όροι της ΑΕΠΟ”. Ακόμα, αναφέρει ότι “ουδεμία ευθύνη και υπαιτιότητα βαρύνει το δήμο, πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που με απόφαση του περιφερειάρχη τον περασμένο Ιούνιο ο Δήμος Καλαμάτας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας”.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς που ψήφισε υπέρ της άσκησης προσφυγής, έκανε λόγο για πρόβλημα διαχείρισης το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι τα πρόστιμα τα βάζουν οι υπηρεσίες, ζήτησε να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις στη Μαραθόλακκα και υπενθύμισε πως παραμένουν οι μπάλες σκουπιδιών στη Θουρία, από το πείραμα που είχε γίνει εκεί.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος επεσήμανε πως είναι μεγάλες οι ευθύνες από το δήμο και την Περιφέρεια και ότι υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα, εκτίμησε ωστόσο πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί από τα πρόστιμα της Περιφέρειας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER