Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 09:04

Αισιοδοξία Νίκα για Βέργα, Μαντίνεια, Ασπρόχωμα - Σε 4 χρόνια άδειες σε Παραλία και Πλακωτά

Γράφτηκε από τον

Σε 4 χρόνια θα ξεκινήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εντασσόμενες περιοχές της Ανατολικής Παραλίας και στα Πλακωτά, όπου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε προχθές η διαδικασία πολεοδόμησης, σε εφαρμογή του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας εν μέσω προβληματισμών από την αντιπολίτευση. Το παραπάνω προκύπτει από εκτιμήσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παραπάνω διαδικασία θα προχωρήσει με προείσπραξη του 10% του ποσού από την εισφορά σε χρήμα.
Πρόκειται συνολικά για 1.571 στρέμματα και, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Παναγιώτα Κουράκλη, θα ακολουθήσει η ανάθεση μελέτης πολεοδόμησης μέσω δημόσιου διαγωνισμού. Ειδικότερα για την περίπτωση της Ανατολικής Παραλίας η κ. Κουράκλη διευκρίνισε ότι οι χρήσεις γης αφορούν δραστηριότητες τουρισμού και αναψυχής, αλλά και κατοικία.
Υπέρ της εισήγησης της δημοτικής αρχής τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θεόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτηρίζοντας μεγάλη μέρα την προχθεσινή, αφού όπως είπε “ανοίγει ο χάρτης των υπό πολεοδόμηση περιοχών”. Αναφερόμενος δε ειδικότερα στη διάνοιξη της οδού Κρήτης, σημείωσε ότι δημιουργούνται προοπτικές για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου.
Σύμφωνος δήλωσε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, με την προϋπόθεση όμως ότι οι διαδικασίες πολεοδόμησης θα γίνουν από δημόσιο φορέα και όχι από ιδιώτες, όπου μεταξύ άλλων θα εξοικονομηθεί και χρήμα.
"Υπερβολική" χαρακτήρισε την προοπτική γενικής πολεοδόμησης στην περιοχή των Γιαννιτσάνικων ο σύμβουλος του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σπύρος Μωρακέας. Ανέφερε ότι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια υπάρχει λογική βάση για την πολεοδόμηση των παραπάνω περιοχών, αλλά εξέφρασε προβληματισμό για τον αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο -όπως είπε- η δημοτική αρχή φέρνει τα θέματα. Και εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να “ανοίξει η όρεξη και σε άλλες περιοχές”.
Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας, ο οποίος επεσήμανε ότι “η επέκταση του σχεδίου πόλης είναι σίγουρα αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή, αλλά το θέμα είναι πώς θα αξιοποιηθεί”. Και κατέληξε λέγοντας: “Να μη φτάσουμε σε 15 χρόνια στο σημείο που είμαστε σήμερα με τις πολεοδομικές μελέτες Βέργας, Μ. Μαντίνειας και Ασπροχώματος. Να το δούμε με σοβαρότητα για να μην μπλέξει ο κόσμος”.
Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση των Γουλιμίδων αλλά και της λωρίδας 100 μέτρων στο βόρειο τμήμα της Καλαμάτας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε για μία ακόμα φορά ότι τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο σε περίπου 1 μήνα και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή προτιμά την ενιαία δημοπράτηση για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή τιμή.