Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 19:53

Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας

Γράφτηκε από την
Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας

Πρόταση για τη χρηματοδότηση με 338.400 ευρώ του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας θα υποβάλει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του προγράμματος “Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου”.

Οπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, για να υποβληθεί η πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού ποσού 338.400 ευρώ με τον ΦΠΑ, έγινε από το μελετητή επικαιροποίηση σχετικής μελέτης που είχε εγκρίνει πριν από 3 χρόνια το σώμα.

Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπει η πρόσκληση του υπουργείου, το “ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο” του προγράμματος κλιμακώνεται με βάση τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά του κάθε δήμου, και για τον Δήμο Πύλου - Νέστορος (με μόνιμο πληθυσμό 21.077 και de facto πληθυσμό 21.376, βάσει της απογραφής του 2011) διαμορφώνεται σε 236.880 ευρώ”. Το πιο πάνω ποσό αποτελεί το 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου και, ως εκ τούτου, τα επιπλέον 101.520 ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του δήμου.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν σκοπό κυρίως τη μείωση της εξάρτησης του σχολείου από εξωτερικές πηγές ενέργειας, καθώς το κτήριο για τη θέρμανσή του χρησιμοποιεί λέβητες πετρελαίου. Οι καταναλώσεις που έχει είναι ηλεκτρικής ενέργειας και οφείλονται στο φωτισμό και τη θέρμανση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι: α) αναβάθμιση του κελύφους μέσω της προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα και της αντικατάστασης των υφιστάμενων κουφωμάτων θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, β) εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, γ) εγκατάσταση λέβητα βιομάζας, γ) αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με αντίστοιχων led και δ) εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης κίνησης και μείωσης της έντασης φωτός.


NEWSLETTER