Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 08:49

Καλαμάτα: Αύξηση εσόδων και καλύτερη η λειτουργία στα δημοτικά πάρκινγκ

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αύξηση εσόδων και καλύτερη η λειτουργία στα δημοτικά πάρκινγκ

 

Αύξηση στα έσοδα περίπου κατά 17%, καλύτερη λειτουργία των πάρκινγκ και αυξημένη προσέλευση χρηστών, καταγράφηκε σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας το 2018, πρώτο χρόνο λειτουργίας των πάρκινγκ του Νέδοντα από ιδιώτη, που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο και σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ανάδοχος τηρεί:

“- Εξυπηρετήθηκαν 452.655 οδηγοί στον κεντρικό χώρο στάθμευσης και 124.506 οδηγοί στο βόρειο χώρο στάθμευσης, με συνολική ανοδική διέλευση 30% σε σχέση με τα διερχόμενα οχήματα πριν την αυτοματοποίηση.

- Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται με πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας και η λειτουργία των σταθμών τέθηκε υπό συγκεκριμένους κανόνες, με συστηματικό έλεγχο από πλευράς Δημοτικής Αστυνομίας για την τήρησή τους.

- Αποδεσμεύθηκε σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, που απασχολούνταν στις δύο εισόδους των πάρκινγκ και αυτοί διατέθηκαν για την τήρηση της ευταξίας στην πόλη, με προφανή ευεργετικά αποτελέσματα.

- Προσελήφθησαν, όπως ορίζεται στη σύμβαση, από τον ανάδοχο και απασχολούνται 6 άτομα από την Καλαμάτα.

- Το τιμολόγιο των χώρων στάθμευσης δεν μεταβλήθηκε.

- Οι οδηγοί σεβάστηκαν και συμμορφώθηκαν με τη χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης, ενώ ο υπολογισμός του χρόνου στάθμευσης έγινε ορθότερος.

- Για την ασφάλεια των πολιτών και των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια της στάθμευσης, εγκαταστάθηκε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, με μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ορίζει ο νόμος.

- Εγινε χρήση κατάλληλων υλικών για την εξοικονόμηση ενέργειας, με σκοπό τη φροντίδα για το περιβάλλον.

- Για τους τακτικούς χρήστες η στάθμευση έγινε πιο εύκολη, καθώς στο βόρειο και τον κεντρικό σταθμό εξυπηρετήθηκαν με κάρτες στάθμευσης περίπου 60 πολίτες το μήνα (αύξηση κατά 200% της χρήσης τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος) με απεριόριστες σταθμεύσεις και εισόδους (12.012 είσοδοι).

- Σημαντική είναι και η αύξηση των εσόδων τόσο από το βόρειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όσο και από τον κεντρικό. Το 2018 έκλεισε με περίπου 17% αύξηση εσόδων. Σημειώνεται πως η συμβατική υποχρέωση του ιδιώτη εργολάβου ήταν η τήρηση του τζίρου στα 350.000 ευρώ. Η αύξηση ποσοτικά αντιστοιχεί σε έσοδα 421.913 ευρώ το δωδεκάμηνο 1/2/18-31/1/2019 έναντι 360.904 ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Η αμοιβή του αναδόχου είναι 75.000 ευρώ ετησίως πλέον ΦΠΑ 24% και -όπως γίνεται αντιληπτό- καλύπτεται από την αύξηση των εσόδων.

- Ο ανάδοχος, βάσει της σύμβασης, προχώρησε σε επενδύσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού ύψους περίπου 140.000 ευρώ, έχοντας και την υποχρέωση για έργα εντός των δύο πάρκινγκ αξίας 30.000 ευρώ. Μετά τη λήξη της συμφωνηθείσας περιόδου διαχείρισης (5 έτη), όλος ο εξοπλισμός παραμένει στην κυριότητα του δήμου άνευ ανταλλάγματος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα άτομα με κινητικά προβλήματα εξυπηρετήθηκαν κατά προτεραιότητα, γεγονός που αντιστοιχεί σε 130 πολίτες αυτής της ομάδας ανά μήνα, χωρίς καμία χρέωση”.


NEWSLETTER