Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 20:35

Ίδρυση Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Ίδρυση Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών στο Δήμο Μεσσήνης

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 στο Δημαρχείο Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση των μελών της ομάδας παραγωγών ιπποφαούς ,από όλη την Ελλάδα.

Η πλειοψηφία των μελών που παρευρέθησαν στην συνάντηση ήταν από το Νομό Μεσσηνίας και ιδιαίτερα από τον Δήμο Μεσσήνης. Τα μέλη της ομάδας των παραγωγών ιπποφαούς ενέκριναν το καταστατικό ίδρυσης Συνεταιρισμού Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών.

Συγκεκριμένα ο Συνεταιρισμός θα έχει έδρα τη Μηλίτσα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης και αριθμεί στα 100μέλη . Στην παρούσα φάση έχουν φυτέψει γύρω στα 200 στρέμματα ιπποφαούς ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διπλασιάσουν την καλλιέργειά τους.

Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία όπου εξελέγη Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και προσωρινή Διοίκηση η οποία θα αναλάβει την κατάθεση του εγκεκριμένου καταστατικού στο Πρωτοδικείο την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να ιδρυθεί και επίσημα νέος Συνεταιρισμός.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σχετικά με οργανωτικά θέματα τα οποία θα διευθετηθούν επακριβώς όταν ο Συνεταιρισμός αποκτήσει την τελική του υπόσταση , καθώς και με θέματα καλλιέργειας ιπποφαούς και λοιπών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που πρόκειται να φυτευτούν από τα μέλη το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος , έδωσε το παρόν στην εκδήλωση και χαιρέτισε το πρώτο πρακτικό βήμα της δημιουργίας Συνεταιρισμού τονίζοντας ότι ο Δήμος Μεσσήνης θα είναι αρωγός και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της προοπτικής παραγωγής.

Ανέφερε ότι η λύση στην κρίση βρίσκεται στην επιστροφή στον πρωτογενή τομέα , στην καλλιέργεια, μεταποίηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων .Για το λόγο αυτό ο Δήμος προχώρησε στην ίδρυση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο στοχεύει στη συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών αναφορικά με παραδοσιακές αλλά και νέες συμπληρωματικές καλλιέργειες αρωματικών και εναλλακτικών φυτών.

Τέλος αναφέρθηκε στη διεκδίκηση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , των κτημάτων στην Τοπική Κοινότητα Εύας και Αβραμιού και πιο συγκεκριμένα το κτήμα στην τοπική κοινότητα Εύας προγραμματίζεται να γίνει Ελαιοκομικό Περιβαλλοντικό Πάρκο και το κτήμα στην τοπική κοινότητα Αβραμιού προγραμματίζεται να μετατραπεί σε Θεματικό Πάρκο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που «δένει» με την ίδρυση του αντίστοιχου Συνεταιρισμού.


NEWSLETTER