Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 17:57

Τα Φιλιατρά θέλουν να φύγουν από το Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Θέμα διάλυσης του καλλικρατικού Δήμου Τριφυλίας τέθηκε ευθέως από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στα Φιλιατρά.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Κώστας Σαρματζής είπε ότι τα Φιλιατρά παρακμάζουν και αποψιλώνονται διαρκώς, και ότι η δημιουργία αυτού του δήμου έχει συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Δριμεία κριτική άσκησε στην δημοτική αρχή τονίζοντας ότι δεν φροντίζει για την ισομερή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην Πολιτεία (τις κυβερνήσεις) για την αποψίλωση του τόπου από υπηρεσίες. Επισήμανε ακόμα ότι δεν υπάρχει τριφυλιακή συνείδηση και καλύτερα θα ήταν αυτός ο δήμος να σπάσει και να δημιουργηθεί ένας μικρότερος με έδρα τα Φιλιατρά.

Από εκεί και πέρα στη συνεδρίαση, από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου επισημάνθηκαν τόσο τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο όσο και τα τοπικά προβλήματα, εστιάζοντας σε έργα υποδομής όπως οι οδικοί άξονες Καλό Νερό - Τσακώνα, Ιόνια Οδός, Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Επίσης αναφορές έγιναν σε προβλήματα με το δημοτικό οδικό δίκτυο, την ύδρευση, την καθαριότητα, το λιμάνι της Κυπαρισσία, το Φιλιατρινό φράγμα, την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βαγενάς, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, είπε ότι τα μνημόνια μπορεί να τελείωσαν, όμως τα προβλήματα παραμένουν για τον εμπορικό κόσμο, και οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. Εθεσε ζητήματα που θέλουν επίλυση, όπως το ασφαλιστικό, μια νέα ρύθμιση για τους φορολογούμενους, ο τροφοδότης ακατάσχετος λογαριασμός και άλλα θέματα, λέγοντας ότι για παράδειγμα δεν μπορεί 150 ημέρες να υπάρχουν εκπτώσεις.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι υπάρχει ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα. Υπογράμμισε τη θέληση του δήμου να βρεθούν λύσεις και είπε ότι πάντα θα είναι φιλόξενος για τέτοιες δράσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής σημείωσε πως αυτό που είναι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη -και γι' αυτό χρειάζονται έργα υποδομής όπως οι οδικοί άξονες και το λιμάνι της Κυπαρισσίας- αλλά και η μη υποβάθμιση της περιοχής όπως έγινε με το κλείσιμο του ΑΤ Φιλιατρών και τη υπολειτουργία της Εθνικής Τράπεζας. Για να καταλήξει λέγοντας ότι οι εμπορικοί σύλλογοι προωθούν την ανάπτυξη κοινής συνείδησης.

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Κωνσταντίνα Γλιάτα στάθηκε στην ανάγκη έργων υποδομής για την περιοχή.

 

«ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ»

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών Κώστας Σαρματζής επισήμανε την ανάγκη έργων υποδομής, και ειδικά όσον αφορά το δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι είπε ότι δεν είναι σίγουροι κατά πόσο είναι σωστή η χάραξη στο υπάρχον δίκτυο και όχι η παραθαλάσσια. Τα Φιλιατρά υποβαθμίζονται συνεχώς, είπε, και η δημιουργία αυτού του δήμου ήταν η ταφόπλακα για την πόλη. Μίλησε για ζητήματα που απασχολούν την πόλη, όπως η μη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά αλλά και το ότι η Γεωργική Υπηρεσία δεν είναι στα Φιλιατρά, στην καρδιά της παραγωγής. Επίσης μίλησε για τη μη ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, τη μη αξιοποίηση της Αγια-Σωτήρας, όπως και για μικρότερα έργα. Εκανε λόγο για αποψίλωση της πόλης από υπηρεσίες και για προβλήματα που υπάρχουν από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο για τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών. Μίλησε ακόμη για άνιση διαχείριση από το δήμο προς τις 3 πόλεις, για να καταλήξει λέγοντας πως «η δημιουργία αυτού του δήμου δεν "περπατάει", δεν υπάρχει τριφυλιακή συνείδηση, ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, υπάρχει θέμα και ζητάμε δήμο ξεχωριστό».

Απαντήσεις για την πορεία αρκετών έργων από αυτά που αναφέρθηκαν έδωσε ο κ. Κατσίβελας, που ανέφερε ότι η Τριφυλία έχει αξία όσο οι πόλεις συνεργάζονται, όσο οι πολίτες συνεργάζονται και δημιουργούν ένα όλον - καθώς μικροί δήμοι και μόνοι δεν πάνε πουθενά.

Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και το πλαίσιο που αναγκάστηκε να κινηθεί η κυβέρνηση. Μίλησε για προσπάθειες που έχουν γίνει προς τη θετική κατεύθυνση και τόνισε πως αν ανοίξει το ζήτημα για το Δήμο Τριφυλίας πρέπει να το δούμε με ψυχραιμία και με τριφυλιακή συνείδηση.

Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπουζα μίλησε για παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή σε συνεργασία με το δήμο και αλλάζουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επισήμανε ότι κάθε φορά βλέπει περισσότερα σπίτια και καταστήματα κλειστά στα Φιλιατρά, ενώ σημείωσε επίσης ότι η Πελοπόννησος είναι "στην ουρά" αν και έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια ώριμη συζήτηση για το δήμο, καθώς είναι ένα ζήτημα που το ανοίγει η κοινωνία και μετά από 9 χρόνια δημιουργίας του Δήμου Τριφυλίας υπάρχει ωριμότητα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς επισήμανε πως το ότι δεν υπάρχει τριφυλιακή συνείδηση δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα στο δήμο, που όμως απορρέουν και από τον τρόπο διοίκησης, καθώς δεν έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες στους τοπικούς αντιδημάρχους.

Οι εργασίες της διήμερης διευρυμένης συνεδρίασης, που διοργανώθηκε από τους Εμπορικούς Συλλόγους Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κυπαρισσίας.

 

Κ.Μπ.