Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 21:18

Μπεχράκης : Η δημαρχοκεντρική μη μελετημένη οικονομική διαχείριση του δήμου , αυξάνει το δημοτικό κόστος , επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που ζουν πλέον πολύ δύσκολα.

Γράφτηκε από την
 Μπεχράκης : Η δημαρχοκεντρική μη μελετημένη οικονομική διαχείριση του δήμου , αυξάνει το δημοτικό κόστος , επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες που ζουν πλέον πολύ δύσκολα.

Μεγάλες “αντιδράσεις είχε δημιουργήσει σε όσους διαπίστωναν ότι ο δημοτικός φωτισμός παρέμενε ανοικτός για τρία συνεχόμενα 24 ώρα στην Καλαμάτα αλλά και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.” Όπως ενημέρωσε η δημοτική αρχή το πρόβλημα οφειλόταν αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας είχε επισημαίνει: «Τις τελευταίες μέρες είναι αναμμένα τα φώτα του δημοτικού φωτισμού την ημέρα, όχι γιατί γίνεται συντήρηση, αλλά γιατί παρατηρούνται αλλεπάλληλες βλάβες στους μηχανισμούς της ΔΕΗ. Η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος είναι συνεχής».

Ασφαλώς και η ευαισθησία των πολιτών για τα οικονομικά θέματα και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι κατανοητή αλλά και χρήσιμη για όλους τους διοικούντες που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας .Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπενθυμίσω ότι το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αρκετά και εξίσου σημαντικά θέματα της οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας. Ενδεικτικά αναφέρουμε οκτώ πλευρές της οικονομικής διαχείρισης του δήμου ορμώμενοι και από την ευαισθησία που έδειξε ο κόσμος για τον δημοτικό φωτισμό , που αφορούν την τσέπη των Καλαματιανών αλλά και τη σωστότερη λειτουργία του Δήμου:

 

Περίπου 1.500.000 εκατομμύριο Ευρώ το χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους οι Καλαματιανοί από τη μικροκομματική  και σπάταλη πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η στάση της αυτή οδηγεί στο πρόβλημα της κατασπατάλησης δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων που έχουν δοθεί όσο και στους έχοντες αυτή  την αντίληψη στη αυτοδιοίκηση .

 

Περίπου 2.383.000 Ευρώ .. με 25 δόσεις ζητάει μέσα από τους λογαριασμούς του νερού με απόφαση το ΔΣ, το οποίο αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΚ ναι μεν ουσιαστικά δεν χρωστάει στο δήμο .... αλλά για “τυπικούς” λόγους είναι ..... υποχρεωμένος ο δήμος να τα εισπράξει μέσω των λογαριασμών νερού. Το χρέος είναι λογιστικό. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο θέσαμε το θέμα με ερώτησή μας για το ψευτοχρέος της ΔΕΥΑΚ που η Δημοτική Αρχή της έχει επιβάλει με αφορμή τυπικούς λόγους . Πρόκειται ουσιαστικά για ψευτοχρέος γιατί αφορά έργα και εργασίες που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η ΔΕΥΑΚ και δεν της τα “αναγνωρίζει” ο Δήμος . Με πολιτική πρακτική της πλειοψηφίας, δεν έγινε δυνατόν να οδηγήσει το Δήμο Καλαμάτας η ΔΕΥΑΚ στα δικαστήρια ώστε να αποδείξει με στοιχεία ότι δεν τα χρωστάει.Φυσικά έτσι θα τεκμηριωνόταν η αποψη  ενώ έχει πληρώσει για αυτά ο Δημότης μέσω της  Εταιρείας ,ο δήμος  τα ξαναζητάει με δόσεις. Θυμίζει πατριό που αρπάζει τις οικονομίες του παιδιού του, αν αποδεχτούμε το επιχείρημα του δήμαρχου, ότι δήμος και ΔΕΥΑΚ είναι μια οικογένεια . Μέσω της ΔΕΥΑΚ όμως, ουσιαστικά βάζει χέρι στη τσέπη των Καλαματιανών παίρνοντας τους 90.000 Ευρώ το χρόνο ευτυχώς χωρίς ... τόκους. Άραγε να είναι ένας από τους λόγους που ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί και ο αριθμός των εργαζομένων τα Δημοτικά τέλη του νερού δεν μειώνονται; Με το τέχνασμα της μείωσης των τιμολογίων νερού στο 50% του Δήμου διαστέλλει το ψευτοχρέος της ΔΕΥΑΚ αυξάνοντας το και αποδεικνύοντας ότι η θέση του "δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά" είναι προσχηματική.

 

Αλυσιτελή πολιτική ακολουθεί επίσης για την είσπραξη των μισθωμάτων του κληροδοτήματος Χανδρινού υπολογίζονται πάνω απο 200.000 Ευρώ τα ενοίκια , από το κτήριο στη Κηφισιά, που όπως και το κληροδότημα Σκιά, ο Δήμος θα διάθετε τους πόρους αυτούς σε μαθητές της πόλης μας .Άλλοι όπως φαίνεται “έχουν ξαπλώσει την αρίδα τους” . Ο δήμος περιμένει τη στιγμή που ο διαθέτης δίνει τη χρονική δυνατότητα να πουληθεί τέλος του 2012.

 

Στην Οικονομική Επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση μας για το κληροδότημα Αναστασοπουλου (νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του Πειραιά) να εκτιμηθεί η εμπορική του αξία από κατάλληλη εταιρεία και ταυτόχρονα να γίνει μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες για το ύψος των απαιτούμενων επισκευών του κτηρίου ώστε να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα της αξίας του μισθώματος στην οικονομική επιτροπή . Θυμίζουμε ότι στην αρχή ήθελε να το παραχωρήσει αντί πινακίου φακής στο δήμο Πειραιά. Δικαιολογεί τη στάση του που συνοψίζεται στο επινόημα “όλοι Έλληνες είμαστε ας το πάρει ο Πειραιάς” (θα το φτιάξει όμως με χρήματα του ΕΣΠΑ!!! και όχι των Πειραιωτών).

 

Παρεμβάσεις μας στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για να συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας και το σύστημα του λογιστικού ελέγχου της αποθήκης υλικού του δήμου, αξίας χιλιάδων Ευρώ, καθώς και τον συστηματικό απολογισμό των χρησιμοποιούμενων των υλικών “ποιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και που πήγε”, με βάση τη κείμενη νομοθεσία, στα έργα του δήμου δεν απαντήθηκε. Μέχρι αυτή τη στιγμή κανένα συλλογικό όργανο του δήμου δεν έχει ακριβή εικόνα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να είναι επωφελέστερη η λειτουργία της αποθήκης άρτια οργανωμένη, και επιμελέστερη η διαχείριση της αγνοήθηκε από τη δημοτική αρχή.

 

Με παρέμβασή μας τα χρήματα των αποθεματικών των κληροδοτημάτων πήγαν από απλό σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό με συγκεκριμένο όφελος γι αυτά.

 

Την διατύπωση της αντίθεσή μας για το ύψος στη σύναψη του δανείου με το βαρύ επιτόκιο 6,02% από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για τοποθέτηση χλοοτάπητα σε γήπεδο (300.000 ευρώ) και σε τσιμεντοστρώσεις που ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων τους θα μπορούσε να προέλθει από το εξορθολογισμό έργων του τεχνικού προγράμματος του δήμου και ένα μέρος τους να μην γίνει τώρα ακολουθώντας διαφορετική ιεράρχηση αναγκών μας.

 

Την ανάγκη για περιορισμό του αριθμού των αμειβομένων αιρετών καθώς και του ύψους της αμοιβής στο αναγκαίο. Σαν Δίκτυο επισημάναμε από τη πρώτη στιγμή καθαρά και σθεναρά το θέμα όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα περισσότερο αλλά και ως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού. Με την ευκαιρία ερωτηματικά δημιουργεί η ατομική πρόσκληση που απευθύνει για μειώσεις των ενοικίων στους ενοικιαστές της Κεντρικής Αγοράς και του Βιοτεχνικού Πάρκου,μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.


NEWSLETTER