Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 20:07

Ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου Πολιανής

Γράφτηκε από την
Ανάδειξη του Δημοτικού Σχολείου Πολιανής

 

Tο θέμα της ανάδειξης του Δημοτικού Σχολείου, που ανήγειρε στην Πολιανή ο Παπαφλέσσας, έθεσαν χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Πολιανής μαζί με τον εφημέριο του χωριού, άλλους κληρικούς κι εκπροσώπους συλλόγων.

Μάλιστα, επέδωσαν στο δήμαρχο, σε κορνίζα, αντίγραφο γράμματος του Παπαφλέσσα, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 1819, στο οποίο ο αρχιμανδρίτης και μετέπειτα ήρωας της Επανάστασης, από την Κωνσταντινούπολη όπου δραστηριοποιείτο, παρακινούσε τους συγχωριανούς του στην Πολιανή «να φροντίσετε και σεις να ανακτήσωμεν εις την πολιτείαν μας ένα εργαστήριον παιδείας, δηλαδή ένα σχολείον Ελληνικόν, εις το οποίον να διδάσκονται τα τέκνα της πατρίδος και των πέριξ τα θεία και ιερά ταύτα μαθήματα και Θεοπαράδοτα λόγια». Ο ίδιος υποσχόταν να συμβάλει οικονομικά με σημαντικό ποσό από προσωπικούς του πόρους, καθώς και να πείσει τους φίλους του να ενισχύσουν οικονομικά την ανέγερση του σχολείου.

Στην Πολιανή υφίστανται σήμερα, σε δημοτικό χώρο, τα ερείπια του κτηρίου του σχολείου και στο παρελθόν είχε συνταχθεί μελέτη για την ανάδειξή τους, με ανέγερση ενός νέου κτηρίου, το οποίο θα τα περιβάλλει και θα τα προστατεύει, θα είναι δε αφιερωμένο στον ήρωα της Εθνεγερσίας Παπαφλέσσα.
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το σχετικό έργο είναι μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του δήμου και ανέθεσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών την ανασύσταση του φακέλου, ώστε το θέμα να έλθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση μέχρι την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021.


NEWSLETTER