Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 09:08

Λίγα έργα προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα στην Τριφυλία εξαιτίας της λιτότητας

Γράφτηκε από τον
Λίγα έργα προβλέπει το Τεχνικό Πρόγραμμα στην Τριφυλία εξαιτίας της λιτότητας

Ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την καθαριότητα και την οικονομική κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η επιτροπή σπάνια συνεδριάζει, καθώς αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά της.
Η συνεδρίαση έγινε για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και την γνωμοδότηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού και η οποία αν και ξεκίνησε με οριακή απαρτία, ήταν μακρά σε διάρκεια καθώς κράτησε πάνω από 5 ώρες.
Οσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, κινείται στα «ρηχά» καθώς είναι της τάξεως των 6,5 εκ. ευρώ περίπου, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού κυμαίνεται περίπου στα 22 εκ. ευρώ.
Αρκετά μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα τους δόθηκε λίγα μόλις λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν επ' αυτού.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι για την κατάρτιση του προγράμματος υπήρχαν δύο δρόμοι: είτε να γίνει ρεαλιστικό είτε γαλαντόμο πρόγραμμα, από το οποίο όμως δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν πολλά πράγματα. Η δημοτική αρχή -είπε- επέλεξε να γίνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, ενώ τα όποια έργα γίνονται είναι μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ενδεικτικά ανέφερε το φράγμα Φιλιατρών, το Λύκειο Φιλιατρών, το δίκτυο ύδρευσης Φιλιατρών και το βιολογικό Κοπανακίου. Τόνισε δε ότι γίνονται προσπάθειες να ξεμπλοκαριστούν έργα όπως το δίκτυο ομβρίων της Κυπαρισσίας και το λιμάνι.
Σε επιμέρους ζητήματα του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού αναφέρθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σαμπαζιώτης και Παναγιώτης Τσίγγανος, ενώ στην συνέχεια υπήρξαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και συζήτηση με τα μέλη της επιτροπής.
Χαρακτηριστικά από τα μέλη της επιτροπής, ο Αθανάσιος Σμέρδης ρώτησε πόσα είναι τα έσοδα του δήμου από τους πολίτες, αλλά και ποια τα λειτουργικά του έξοδα, καθώς και τι γίνεται με τον τεχνητό ύφαλο και τη διάβρωση των ακτών του Καλού Νερού. Σε δεύτερη τοποθέτησή του επισήμανε πως γίνεται μια συζήτηση για το ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά όχι και για το πού πάνε τα χρήματα που υπάρχουν, ζητώντας να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο λιμάνι της Κυπαρισσίας και την Παλιά Πόλη χαρακτηρίζοντάς τα ως ατού της περιοχής.
«Ποιος ο ρόλος της διαβούλευσης την στιγμή που το Τεχνικό Πρόγραμμα το παίρνουμε λίγο πριν την συζήτησή του» αναρωτήθηκε η Γεωργία Χριστοδούλου, θέτοντας παράλληλα το θέμα της καθαριότητας σε παραλίες και πόλη, τονίζοντας πως τα πάντα στο δήμο γίνονται με ρυθμούς χελώνας.
Την ανάπτυξη του εθελοντισμού στο δήμο πρότεινε ο Γιάννης Γαρδικιώτης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα της καθαριότητας.
Την ανάγκη διαφήμισης της περιοχής, όπως και της λειτουργίας γραφείου ενημέρωσης τόνισε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ζητώντας την δημιουργία Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και πάρκινγκ στο χώρο του ΟΣΕ στην Κυπαρισσία.
Ενημέρωση για το πώς γίνεται διαχείριση στο πολιτιστικό τέλος που εισπράττεται από το δήμο ζήτησε ο Κώστας Γιακουμάκης .
Το πρόβλημα των σκουπιδιών έθιξε η Σόνια Τουρκολιά, σημειώνοντας ότι η καθαριότητα είναι η αρχή του πολιτισμού μας.
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Επιτροπή Διαβούλευσης από το δήμο, τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας και αυτός το θέμα της καθαριότητας.
Για υπερβολικά μικρό ποσό για την σχολική στέγη έκανε λόγο ο Νίκος Τζώνης, ενώ ο Αριστοτέλης Καναβός ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από έναν ειδικό για την διαχείριση των απορριμμάτων. Επίσης ρώτησε τι γίνεται με το Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών και το πολιτιστικό τέλος.
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε πως παίρνοντας το Τεχνικό Πρόγραμμα λίγα λεπτά πριν την συζήτηση είναι αδύνατο να τοποθετηθούν. Παράλληλα ζήτησε ενημέρωση για το πώς έχει κατανεμηθεί το χρέος, πώς πληρώνεται και ποιοι είναι οι ίδιοι πόροι του δήμου.
Να εξεταστεί σοβαρά το θέμα πάρκινγκ της Ανω Πόλης ζήτησε τέλος ο Ανδρέας Κίζηλης.


NEWSLETTER