Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 20:58

Τριφυλία: Απόφαση στήριξης συμβασιούχων κόντρα στην πρόταση του δημάρχου

Γράφτηκε από τον

Απόφαση να στηρίξει τους παρατασιούχους στον τομέα καθαριότητας που έχουν προσφύγει με αγωγή κατά του Δήμου Τριφυλίας, η οποία εκδικάζεται στις 17 Απριλίου, πήρε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο

Η απόφαση πάρθηκε μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση όπου πέρασε η πρόταση των μειοψηφιών και όχι αυτή του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι η παράταξη της πλειοψηφίας έχει διασπαστεί πλήρως.

Πρόταση του δημάρχου ήταν να πει το συμβούλιο να συνεχίσουν να εργάζονται αλλά να δεσμευτούν και οι σύμβουλοι ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για να πληρωθούν, αν χρειαστεί, σημειώνοντας ότι το κόστος θα είναι επιπλέον 360.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αρκετών συμβούλων αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης που έλεγαν πως δεν μπορεί να πάρει απόφαση το Σώμα για αύξηση των τελών και ότι πόροι μπορούν να βρεθούν και με άλλους τρόπους.

Η συζήτηση έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου που προκλήθηκε μετά από αίτημα 10 συμβούλων της αντιπολίτευσης. Την εισήγηση έκανε η επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή σημειώνοντας πως το θέμα είχε ξανατεθεί στο συμβούλιο και τότε ο αντιδήμαρχος κ. Μεκρούρης είχε πει ότι θα επανέλθει για συζήτηση έχοντας στην διάθεση τους και τα οικονομικά στοιχεία, κάτι που μέχρι τώρα δεν έγινε και πλησιάζει η ημερομηνία της αγωγής. Σημείωσε ακόμη ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και για αυτό το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τους στηρίξει και με μια τέτοια απόφαση να πάνε στο δικαστήριο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά κοινωνικό, και υποστήριξε κι αυτός ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Το ίδιο υποστήριξε και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντος Κουκούμης λέγοντας ότι ο δήμος τους έχει ανάγκη.

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκαν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι όπως ο Παναγιώτης Τσίγγανος λέγοντας πως δεν παίρνουμε απόφαση για προσλήψεις, αλλά λέμε ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου, λέμε ότι ο δήμος έχει ανάγκες και τους χρειάζεται.

Επίσης η Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και ο Σωτήρης Μπακούρος.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως δεν μπορεί να έρχεται εισήγηση για να πάει τέτοια απόφαση το συμβούλιο χωρίς να έχουν δει πρώτα τα οικονομία στοιχεία, και ότι θα όφειλε η κ. Μαραβελή να τα έχει ζητήσει από την οικονομική υπηρεσία. Για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αυτοί, είπε, θα πρέπει να βρεθούν πόροι και δεν μπορούν μέσα στο 2019 να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας τόνισε ότι η δαπάνη για αυτές τις προσλήψεις θα φτάσει τα 360.000 ευρώ που δεν μπορεί να τα καλύψει ο δήμος. Υπάρχει η δέσμευση να προσληφθούν οι 35 από την προκήρυξη 3Κ είπε, και χαρακτήρισε όλη αυτή την ιστορία που γίνεται από την πλευρά της αντιπολίτευση "προεκλογικά τερτίπια". Πάνω σε αυτό υπήρξε σχετική ένταση, με την κ. Μαραβελή να απαντά πως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η υπογραφή του δημάρχου για την Κοινωφελή Εργασία.

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν αν δεν συνυπολογίσουν και το κόστος: Δεν έχω αντίρρηση να προσληφθούν, είπε, αλλά ο καθένας πρέπει να δεσμευτεί ότι είναι αναγκαιότητα να αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη κατά 360.000 ευρώ. Κλείνοντας τόνισε πως δεν πρέπει να λέγονται ανεύθυνες κουβέντες λόγω εκλογών.

Στη συνέχεια υπήρξε νέος γύρος αντιπαραθέσεων, με τον κ. Ανδρινόπουλο να λέει πως δεν είναι σωστό να λέγονται κουβέντες για προεκλογικά τερτίπια όταν μιλάμε για εργαζόμενους. Η κ. Μαραβελή δήλωσε πως είναι ντροπή να λέγονται κουβέντες για προεκλογικά τερτίπια, ενώ απευθυνόμενη στο δήμαρχο ανέφερε πως «δεν θα είστε εσείς που θα διαχειριστείτε τα έξοδα στη νέα δημοτική περίοδο».

Εκ μέρους των εργαζομένων οι Χρήστος Μπουγάς και Νίκος Λυμπερόπουλος τόνισαν ότι με την εργασία τους καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου και αυτό έχει φανεί τώρα με την απουσία τους. Σημείωσαν επίσης ότι όλο το διάστημα της εργασίας τους έχουν προσφέρει τον καλύτερο εαυτό τους για το δήμο καθώς όλοι είναι δημότες Τριφυλίας.

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με δύο προτάσεις, μία των μειοψηφιών για να προσληφθούν οι εργαζόμενοι και μία του δημάρχου για να προσληφθούν αλλά με δέσμευση για αύξηση των δημοτικών τελών αν χρειαστεί, ώστε να πληρωθούν.

Επειτα σε μια πρωτοφανή κίνηση ο πρόεδρος Γιάννης Καλκαβούρας, αν και το θέμα το είχε εισηγηθεί η αντιπολίτευση, έθεσε σε ψηφοφορία το ποια πρόταση θα τεθεί για ψήφιση. Με ψήφους 9-8 τέθηκε πρώτη αυτή των μειοψηφιών και πέρασε με 12 υπέρ και 5 κατά.

 

Κ.Μπ.