Πέμπτη, 31 Μαϊος 2012 04:59

Εξαίρεση για απαγόρευση προσλήψεων στους δήμους

Γράφτηκε από την

Εξαιρέθηκαν οι ειδικές κατηγορίες προσωπικού των ΟΤΑ από την απαγόρευση των προσλήψεων, που ισχύει στη διάρκεια κάθε προεκλογικής περιόδου.
Αυτό επισημαίνεται σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο που απέστειλε χθες -και υπηρεσιακά, αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο- το υπουργείο Εσωτερικών προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ το κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, και στην ΚΕΔΕ.
Η σχετική απόφαση της αρμόδια επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας -στην οποία είχε απευθυνθεί το υπουργείο- αφορά:
α) τη συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης 4.703 ατόμων για ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (προσωπικό καθαριότητας), κατά τις διατάξεις του άρθρου 205 ΚΚΔΚΥ, όπως ισχύει,
β) την πρόσληψη 5.000 ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μέγιστης διάρκειας 2 μηνών, για προσωπικό πυρασφάλειας, δημοτικών βρεφονηπιακών και καθαριότητας των ΟΤΑ, καθώς επίσης και ναυαγοσώστες,
γ) την πρόσληψη 500 υδρονομέων άρδευσης, και
δ) την πρόσληψη 700 ατόμων για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων.
Το υπουργείο διευκρινίζει ότι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες ισχύουν τα αιτήματα πρόσληψης που είχαν υποβάλει οι δήμοι με βάση οδηγίες του υπουργείου από τον περασμένο Ιανουάριο.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι υφίσταται μέγιστος αριθμός διμήνων συμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν ανά Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ως εξής και με βάση αυτό σε αυτήν της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου οι εν λόγω συμβάσεις δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 450.
Οσον αφορά την πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης, στην αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου θα προσληφθούν 80.
Τέλος, όσον αφορά το προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών παιδικών κατασκηνώσεων, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσληψη του προσωπικού αυτού υπάγεται, εφόσον η ανάγκη υπερβαίνει το δίμηνο, στην έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει
Καταλήγοντας, το υπουργείου τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι φορείς διατηρούν το δικαίωμα απευθείας υποβολής αιτήματος εξαίρεσης στην Επιτροπή του άρθρου 28 παρ.4, η οποία και θα κρίνει εάν τα πραγματικά περιστατικά δικαιολογούν την εξαίρεση αυτή, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του υπουργείου».
Η ΠΕΔ
Στο μεταξύ, στην προχθεσινή της συνεδρίαση, η διοίκηση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται «η κατάργηση νόμων και εγκυκλίων που αναφέρονται στην απαγόρευση προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, γιατί δεν είναι δυνατόν να αναστέλλεται η λειτουργία του κράτους σε μία δημοκρατική κοινωνία για οποιοδήποτε λόγο».    
Β.Γ.Μ.