Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 19:33

Μετά τις εκλογές η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Μετά τις εκλογές η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Μεσσήνης

Μετά τις εκλογές θα επαναληφθεί η διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο βιώσιµης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Μεσσήνης, καθώς η ανταπόκριση των κατοίκων της πόλης στην πρόσκληση του δήμου να µετάσχουν σε αυτή, την Τετάρτη το απόγευμα, στο Δημαρχείο, ήταν εξαιρετικά μικρή.

Ως εκ τούτου, η προχθεσινή συνάντηση -στην οποία µετείχαν κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι, µε τους περισσότερους να προέρχονται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου-, περιορίστηκε στην ενηµέρωση των συµµετασχόντων για τις προτάσεις του σχεδίου, από τον πολιτικό μηχανικό Παναγιώτη Βατίστα, εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου “Ι. Κουγιανός και συνεργάτες Ε.Ε.”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι µεταξύ των προτάσεων του ΣΒΑΚ περιλαµβάνεται “εκτροπή της κυκλοφορίας του οδικού άξονα Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος από τις οδούς Εθνάρχου Μακαρίου - Ναυαρίνου”.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Σύμφωνα µε τους μελετητές, στα θετικά στοιχεία της Μεσσήνης συγκαταλέγονται µεταξύ άλλων “η εγγύτητα της πόλης στο αεροδρόμιο, η µικρή απόσταση της ευρύτερης περιοχής από την Αθήνα, η ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, όπως και η ύπαρξη του πανηγυριού της Μεσσήνης στις αρχές Σεπτεμβρίου”. Ως αρνητικά στοιχεία και αδυναµίες της πόλης, µεταξύ άλλων, καταγράφονται “η διέλευση της εθνικής οδού Πύλου - Καλαμάτας εντός της πόλης της Μεσσήνης και η επιβάρυνση της πόλης µε υπερτοπικές µετακινήσεις, η έλλειψη διαθέσιµων οργανωμένων χώρων στάθμευσης και η άναρχη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα εντός του κέντρου της πόλης, η άναρχη ρυμοτοµία της παλιάς πόλης, η έλλειψη υποδοµών για την κίνηση των ατόµων µε αναπηρία, η ύπαρξη προβληµατικού οδικού δικτύου τόσο εντός της πόλης, όσο και στις οδούς σύνδεσής της µε την παραλία της Μπούκας, η συνύπαρξη και γειτνίαση αντικρουόμενων χρήσεων γης, η ελλιπής ενδοδηµοτική συγκοινωνία, καθώς και η λειτουργία της Μεσσήνης ως δορυφόρος της Καλαμάτας, τόσο εµπορικά, όσο και πληθυσμιακά”.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι προκαταρκτικές προτάσεις των μελετητών του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στη Μεσσήνη περιλαμβάνουν:

1. Διαµορφώσεις κυκλικών κόµβων, α) στη διασταύρωση της εθνικής οδού Ασπροχώµατος - Πύλου µε την οδό Βελίκας (δυτική είσοδος του Σχεδίου Πόλης), β) στη διασταύρωση των οδών Εθνάρχου Μακαρίου και Ναυαρίνου και γ) στη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Μεσσήνης - ναού Επικούριου Απόλλωνος με την οδό Καπετάν Κρόµπα (βόρεια είσοδος της πόλης).

2. Υλοποίηση τµηµάτων Σχεδίου Πόλης (ΣΠ) και διάνοιξη των περιφερειακών οδών που παραµένουν αδιάνοικτες, όπως, α) οδός Μπακογιάννη, β) οδός Δημάρχου Δημητρίου Χρόνη, γ) οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου από συµβολή µε Ναυαρίνου προς βορρά και δ) ανώνυµες οδοί στο δυτικό όριο της πόλης.

3. Υλοποίηση κυκλοφοριακών παρεµβάσεων στο εµπορικό κέντρο της πόλης όπως, α) µονοδρομήσεις, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, β) διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρομήσεις για την προώθηση του βαδίσµατος και της ποδηλασίας και την αναβάθµιση της οδικής ασφάλειας των πεζών, γ) κατασκευή πεζοδροµίων σε κεντρικές οδούς που δεν διαθέτουν (π.χ. η Δημάρχου Παύλου Πτωχού και η Σωτήρη Πατατζή) για την προώθηση του βαδίσματος και την αναβάθµιση της οδικής ασφάλειας των πεζών.

4. Προώθηση σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού υφιστάµενων σχεδιασμών της Περιφέρειας, όπως α) κατασκευή περιφερειακού δρόµου για την εκτροπή της κυκλοφορίας του οδικού άξονα Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόµυλος από τις οδούς Εθνάρχου Μακαρίου - Ναυαρίνου και β) αναβάθµιση του οδικού άξονα Ασπρόχωµα - Μεσσήνη.

5. Προώθηση της ποδηλασίας, ως τρόπος µετακίνησης µε τη α) δηµιουργία ποδηλατοδρόμων (i) για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών μετακινήσεων στο κέντρο της πόλης και (ii) για τη σύνδεση της πόλης με την παραλία της Μπούκας και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και β) τοποθέτηση σταθμού ενοικίασης ποδηλάτων.

6. Αναπλάσεις και επαναδιαµορφώσεις οδών και περιοχών, όπως α) περιοχή τοπικής αγοράς στο κέντρο της πόλης, β) κεντρικές οδοί ιστορικού κέντρου Μεσσήνης, γ) παραλιακή ζώνη Μπούκας.

7. Οργάνωση στάθμευσης στην πόλη, α) οργάνωση των θέσεων στάθμευσης οχημάτων παρά την οδό γύρω από την κεντρική πλατεία, β) απόκτηση αναξιοποίητων ιδιωτικών οικοπέδων κοντά στην κεντρική πλατεία για την κατασκευή νέων δημοτικών χώρων στάθµευσης, γ) διαμόρφωση θέσεων στάσης/στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, δ) ουσιαστική εφαρμογή του υφιστάµενου συστήματος ελεγχόµενης στάθμευσης.

8. Εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας σε περιοχές με υψηλή κυκλοφορία και σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων, µε δράσεις, όπως α) πύκνωση διαβάσεων πεζών και σηματοδότησή τους στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου - Ναυαρίνου και στην οδό Σταδίου, β) τοποθέτηση κατακόρυφης σήμανσης (π.χ. πινακίδες αναγγελίας κινδύνου και περιορισμού ταχύτητας) στις πλησιέστερες οδούς που οδηγούν στα σχολεία, γ) τοποθέτηση εμποδίων (π.χ. κιγκλιδώµατα), µπροστά από τις εισόδους/εξόδους, δ) διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κυρίως μπροστά από τα σχολεία, δ) τοποθέτηση εµποδίων (π.χ. ζαρντινιέρες) τα οποία θα κατευθύνουν τους πεζούς να κινούνται µέσω των διαβάσεων πεζών, ε) κατασκευή διαδρομής κίνησης επί του πεζοδρομίου µε οριζόντια σήµανση - παιχνίδι (π.χ. οδηγός κίνησης παιδιών), ο οποίος θα κατευθύνει την κίνηση των παιδιών επί των πεζοδροµίων.

9. Διευκόλυνση της προσβασιµότητας των ΑΜΕΑ µε δράσεις όπως, α) πύκνωση των ραµπών ΑΜΕΑ, β) θέσπιση θέσεων στάθµευσης οχηµάτων ΑΜΕΑ, γ) προσθήκη συστηµάτων ηχητικής σήμανσης (ειδοποίησης) στους φωτεινούς σηµατοδότες της πόλης.

10. Προώθηση της χρήσης συγκοινωνίας, με δράσεις όπως, α) εξέταση της ενδεχόμενης επέκτασης των δροµολογίων του ΚΤΕΛ, από τα γύρω χωριά του Δήµου Μεσσήνης προς το κέντρο της πόλης, β) επαναλειτουργία της σιδηροδροµικής γραµµής Καλαμάτα - Μεσσήνη - ΤΕΙ.


NEWSLETTER