Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 10:11

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2012 του Δήμου Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Κατά πλειοψηφία  ο προϋπολογισμός 2012 του Δήμου Τριφυλίας

Κατά πλειοψηφία ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2012 έχοντας φτάσει σχεδόν στη μέση της χρονιάς. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 27,8 εκ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 3,6 εκ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας έκανε λόγο για ρεαλιστικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει συνταχθεί μέσα σε ένα δυσχερές οικονομικό πλαίσιο. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επισημάνθηκε ότι μέσα από αυτόν αναδεικνύονται οι αδυναμίες της δημοτικής αρχής και κυρίως η αδυναμία οργάνωσης του δήμου. Για προϋπολογισμό άγριας λιτότητας και φοροεπιδρομής έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης.

Στην εισήγησή του ο κ. Κόλλιας αναγνώρισε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην σύνταξη του προϋπολογισμού σημειώνοντας πως «δεν μας τιμά καθόλου ότι είμαστε από τους τελευταίους δήμους που καταθέτουμε προϋπολογισμό» και τονίζοντας ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η μη έγκαιρη κατάρτιση του, τους έχει οδηγήσει σε δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να κινούνται στα όρια της τυπικής νομιμότητας προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ιδέα του δήμου όπως χαρακτηριστικά είπε, που είναι το ξεκίνημα από τη νέα εβδομάδα  της καλύτερης οργάνωσης είσπραξης των οφειλών προς το δήμο. Οπως τόνισε ο δήμαρχος θα συγκροτηθεί μία ομάδα υλοποίησης του προγράμματος εσόδων ώστε να επιβιώσει ο δήμος. Κλείνοντας την πρώτη εισήγησή του τόνισε ότι είναι ένας προϋπολογισμός ρεαλιστικός με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας και τα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν, ενώ υποσχέθηκε ότι δε θα ξανασυμβεί τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης επισήμανε ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του δήμου είχαν να ασχοληθούν και με παρελθόντες ισολογισμούς των πρώην δήμων, ενώ υπογράμμισε πως σκοπός τους δεν είναι να επιβάλουν νέους φόρους αλλά να εισπράξει ο δήμος αυτά που του οφείλονται.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Πετρόπουλος επισήμανε ότι μπορεί να είναι αξιέπαινη και αξιόλογη η αυτοκριτική του δημάρχου, αλλά ο κόσμος ζητά ειλικρίνεια και χαρακτήρισε λαοπλάνα την εισήγηση του δημάρχου. Συμπλήρωσε ότι ο δήμαρχος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί ούτε την καθημερινότητα και ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει καταρρεύσει οικονομικά. «Βλέπουμε ένα δήμο να φτιάχνει ερασιτεχνικά έναν προϋπολογισμό όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα και έρχεται εκτός προθεσμιών να ζητά συγγνώμη και ψήφισή τους» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη τόνισε ότι πάσχει σε οργάνωση ο δήμος συμπληρώνοντας ότι και δήμαρχος επιτυχημένος και δήμος σε τέτοια χάλια δεν γίνεται.

Για προϋπολογισμό άγριας λιτότητας και φορεπιδρομής έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης και πρόσθεσε πως καλούνται να τον υλοποιήσουν οι καλλικρατικοί δήμοι. Μίλησε ακόμη για μόνιμους δημοτικούς εργολάβους αλλά και για κάποιους πολίτες που είναι τα μόνιμα υποζύγια στις πληρωμές, ενώ κάλεσε την δημοτική αρχή να κάνει περικοπές στις δαπάνες.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως ο δήμος ακόμη δεν λειτουργεί ενιαία και ούτε υπάρχουν ενιαίες υπηρεσίες ώστε να πετύχουν οικονομίες κλίμακας και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να μιλάμε για οράματα.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι η περίοδος κρίσης που βιώνουμε επιταχύνει τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν, σημείωσε πως μπορεί ο προϋπολογισμός όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι φτωχά και να μην έχουν το όραμα που θα ήθελαν, όμως είναι τα καλύτερα δυνατά που μπορούν να γίνουν, καθώς οι οφειλές δεν τους αφήνουν να σχεδιάσουν καλύτερα.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισε η συμπολίτευση, "παρών" δήλωσε η μείζων μειοψηφία και κατά ψήφισε η ελάσσων.


NEWSLETTER