Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 10:54

Οι αντιδράσεις έσωσαν τους φίκους της πλατείας

Γράφτηκε από τον
Οι αντιδράσεις έσωσαν  τους φίκους της πλατείας

Η μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας δεν προέβλεπε να παραμείνουν οι φίκοι στην Αριστομένους, αλλά η αντίδραση που ξεσηκώθηκε για το πετσόκομμα των εν λόγω δέντρων υποχρέωσε τη δημοτική αρχή να υπαναχωρήσει και να τα διατηρήσει - έστω και στην κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες το μεσημέρι -μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής- ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου Γιάννης Λιοντήρης, προς τους επικεφαλής της μείζονος και των ελασσόνων μειοψηφιών, Θόδωρο Μπρεδήμα, Σταμάτη Μπεχράκη και Νίκο Φωτέα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Θ. Μπρεδήμα με την οποία ο δημοτικός σύμβουλος συντασσόταν με τον Στ. Μπεχράκη, στην έντονη διαμαρτυρία του δεύτερου για την επέμβαση στους φίκους.

Οπως δήλωσε, ειδικότερα, ο Γ. Λιοντήρης, «σύμφωνα με τη μελέτη της ανάπλασης, τα δέντρα που θα παρέμεναν στο πλαίσιο της ανάπλασης ήταν οι δύο λεύκες στο μνημείο, η δάφνη του Απόλλωνα και τα δύο πλατάνια». Οι φίκοι, συνέχισε ο Γ. Λιοντήρης, επικαλούμενος πάντα τη μελέτη, προβλεπόταν να κοπούν με τον ενεδεδειγμένο γεωτεχνικό τρόπο που θα επέτρεπε να μεταφερθούν στα φυτώρια του δήμου, προκειμένου να μεταφυτευθούν σε άλλο σημείο της πολης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Καλαμάτας, η αντίδραση που ξεσηκώθηκε οδήγησε πλέον στη λήψη πολιτικής απόφασης από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για την παραμονή τους στην υπό ανάπλαση κεντρική πλατεία.

Ο Γ. Λιοντήρης πρόσθεσε ότι θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιτρέψει στα δέντρα αυτά να ανανήψουν μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια -αν και θα περάσει πολύς καιρός για να αποκατασταθεί η εικόνα τους, όπως αυτή ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER