Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 10:31

Επιπλέον χρηματοδότηση για ζημιές στον Ταΰγετο ζητάει ο Δήμος Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

 

Επιπλέον χρηματοδότηση 300.000 ευρώ ζητεί ο Δήμος Καλαμάτας από το υπουργείο Εσωτερικών, για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών από κατολισθήσεις σε δρόμους, σε περιοχές του Ταϋγέτου και στο Σταματινού.

Πρόκειται για περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων του χειμώνα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σε έγγραφό του προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, αφού ενημερώνει αναλυτικά το πού διατέθηκαν τα 400.000 ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, αναφέρει ότι διέθεσε και 150.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους.

Ο κ. Νίκας παρατηρεί ότι “επειδή οι ανωτέρω χρηματοδοτήσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των υπολοίπων επειγουσών αναγκών, θα απαιτηθεί επιπλέον δαπάνη προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές: α) στο δρόμο Αρτεμισία - Λαδά και συγκεκριμένα στη θέση Κάτω Παρακλάδι όπου υφίστανται δύο μεγάλες κατολισθήσεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία, β) στην περιοχή της Τ.Κ. Ελαιοχωρίου και συγκεκριμένα στο δρόμο μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, που ενώνει τον παλιό σκουπιδότοπο Γιαννιτσανίκων με το δρόμο Μενινά – Περιβολάκια, όπου έχει καταστραφεί κατά τμήματα ο δρόμος και έχει διακοπεί η κυκλοφορία, γ) στο δρόμο προς Τ.Κ. Σταματινού, όπου υπάρχει καθίζηση μήκους 15 μέτρων και υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί τελείως η κυκλοφορία, καθώς και σε διάφορα άλλα σημεία του οδικού δικτύου όπου απαιτούνται μικρότερες παρεμβάσεις. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των ανωτέρω αποκαταστάσεων είναι της τάξεως των 300.000 ευρώ”.

Τα 400.000 ευρώ του υπουργείου κατανεμήθηκαν ως εξής:

1) Αμοιβή μελετών για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 10.000 ευρώ. 2) Δαπάνες για την προσωρινή αποκατάσταση της βατότητας των οδών στα σημεία των κατολισθήσεων, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 30.800 ευρώ. 3) Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία δρόμου Καρβέλι - Λαδά - εθνική οδός Καλαμάτας - Σπάρτης, 89.500 ευρώ. 4) Κατασκευή, ανακατασκευή τοίχων αντιστήριξης σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 50.000 ευρώ. 5) Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία δευτερεύοντος οδικού δικτύου Τ.Κ. Πηγών - Αλαγονίας, 61.500 ευρώ. 6) Αποκατάσταση δικτύων και πρανών από θεομηνία στις περιοχές Αλαγονία - Μαχαλά, 60.000 ευρώ. 7) Αποκατάσταση - εξασφάλιση αρδευτικού δικτύου από θεομηνία στις περιοχές Αλαγονία - Μαχαλά, 98.200 ευρώ.