Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 20:42

Αλλάζουν με LED οι λάμπες του δημοτικού φωτισμού στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο Καλαμάτας η αντικατάσταση των λαμπτήρων συμβατικής τεχνολογίας του δημοτικού φωτισμού με νέους τύπου LED.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, έχουν ήδη αντικατασταθεί λαμπτήρες στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας στις παρυφές του Κάστρου, στις Εργατικές Κατοικίες Αγίας Τριάδος, σε δύο πλατείες στην Αγία Τριάδα, στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Ράχης κοντά στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, πλησίον του ναού Αγίου Γεωργίου, στη Θουρία, στο Ανατολικό Κέντρο, στη Φραγκόλιμνα, στην Ανάληψη, στη Νέδοντος (πλησίον ΣΕΗΜ) και στη Νέα Είσοδο. Εκτός από λαμπτήρες, εγκαθίστανται και φωτιστικά σώματα τύπου LED, που συνιστούν τεχνολογική πρωτοπορία. Πρόκειται για έργο που θα αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη.

Ανάδοχος (μέσα από διαγωνισμό με πολλές εταιρείες και πολλές ενστάσεις) είναι η εταιρεία “Πρωτεύς” ΑΤΕΕ, ενώ η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Δήμο Καλαμάτας αντιστοιχεί σε ποσό 5.798.710 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για την πραγματοποίηση του έργου “Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Καλαμάτας με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας με τη μείωση κόστους λειτουργίας”.

Με το έργο αυτό ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που εισάγει καθολικά την τεχνολογία των LED. Σε λίγους μήνες, όλα τα φωτιστικά σώματα του δήμου, περίπου 15.000, θα έχουν αντικατασταθεί.

Ο δήμος προσδοκά ότι, μετά την αντικατάσταση του συνόλου των λαμπτήρων σε όλη σχεδόν την περιφέρειά του, η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε πάνω από 70% της καταναλισκόμενης σήμερα ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει καθολικά την ευθύνη λειτουργίας και παρακολούθησης του όλου έργου επί δεκαετία και ο δήμος θα γλυτώσει από τις δαπάνες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.
Στη σύμβαση υπάρχει προαίρεση, η οποία αναφέρει ότι εφόσον ο δήμος μείνει ικανοποιημένος, μπορεί μονομερώς να παρατείνει για 5 ακόμη έτη τη σύμβαση για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού.