Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012 05:07

Προσφορά 9 οικοπέδων για τη διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από την
Προσφορά 9 οικοπέδων για τη διαχείριση απορριμμάτων

Συνολικά 9 προσφορές έχουν υποβληθεί στο Δήμο Καλαμάτας στο πλαίσιο της πρόσκλησής του για μίσθωση εκ μέρους έκτασης στην οποία θα γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων για το χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση της οριστικής λύσης στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαίωσε εν μέρει ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά, αποφεύγοντας πάντως να αποκαλύψει τον αριθμό των προσφορών και δηλώνοντας απλώς ότι οι προτάσεις αξιολογούνται.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περιοχές στις οποίες προσφέρονται -από διάφορους ιδιοκτήτες- εκτάσεις στο Δήμο Καλαμάτας είναι, Σμερούχι και μία ακόμα περιοχή στον Αντικάλαμο, Ρίνα και Βάλτος στη Σπερχογεία, Ράχες στα Αρφαρά, Αξιφάρες στον Αρι και Σάρρες στο Ασπρόχωμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε παλιότερες δηλώσεις του ο δήμαρχος είχε αποκλείσει τόσο την περιοχή στο Σμερούχι, όπως και τη Μαραθόλακκα.
Από την πλευρά του, ζωηρές επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη από τη δημοτική αρχή διαδικασία εκφράζει με δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, ως μέλος στις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για την αξιολόγηση των προτάσεων.
Ο σύμβουλος καταγγέλει ότι οι προσφορές δεν έχουν επιδοθεί στις εν λόγω επιτροπές, αλλά μόνο στον αρμόδιο για την καθαριότητα αντιδήμαρχο Γιάννη Καμβυσίδη, αφήνοντας έμμεσες υπόνοιες ακόμα και για «φωτογραφική» διαδικασία επειδή -όπως υποστήριζει- κάποιες προτάσεις περιλαμβάνουν οικονομική προσφορά και κάποιες όχι.
Ο δήμος έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση, η επιζητούμενη έκταση να μπορεί να λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, που σημαίνει ότι αυτή πρέπει να βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά και από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Η δημοτική αρχή επιμένει ότι στη συγκεκριμένη έκταση δεν θα γίνει εναπόθεση υπολειμμάτων, αλλά αυτή θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, με την εγκατάσταση εκεί των σχετικών μηχανημάτων (δεματοποιητής, ταινιόδρομος διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποιητής).
ΟΙ ΧΑΔΑ
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Π. Νίκας επανέλαβε χθες την εκτίμησή του ότι δεν θα κλείσουν οι χωματερές στο τέλος Ιουνίου, αλλά ούτε και πρόστιμα θα πρέπει να επιβληθούν:
«Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ας κλείσουν αύριο τους ΧΑΔΑ για να δούμε τι θα γίνει. Δεν θα πληρώσουν οι δήμοι πρόστιμα λόγω της ανικανότητας της πολιτείας να δώσει λύση» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, η μεγαλύτερη ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο ανήκει στην πολιτεία και εξέφρασε την ελπίδα, να υπάρξει συνεννόηση των δήμων με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER