Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 10:49

Ενταση στο Δήμο Τριφυλίας: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δίχασαν το δημοτικό συμβούλιο

Γράφτηκε από την
Ενταση στο Δήμο Τριφυλίας: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δίχασαν το δημοτικό συμβούλιο

Πραγματικό μπάχαλο επικράτησε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην συζήτηση για την ανάθεση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου και την επιχορήγησή της με 45.000 ευρώ.
Καταρχάς μένει να διευκρινιστεί αν τελικά η απόφαση πέρασε έστω και κατά πλειοψηφία, αφού ενώ κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Καλκαβούρας ανακοίνωσε ότι 13 ψηφίζουν υπέρ, χθες σε επικοινωνία που είχαμε, μας επισήμανε ότι θετική μέτρησε και η ψήφος του δημοτικού συμβούλου Χαράλαμπου Παγάνη, με την παρατήρηση ότι δεν ψηφίζει τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις για το παζάρι αντίκας και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί και πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν παρόντες -εμείς τους μετρήσαμε 27, ο κ. Καλκαβούρας όμως όταν του ζητήσαμε διευκρινίσεις μας είπε ότι την ώρα της ψηφοφορίας στην αίθουσα ήταν 26. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε είναι ότι η καταμέτρηση των ψήφων χρειάστηκε να επαναληφθεί 3-4 φορές, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Σωτήρης Τσίγγανος εγκάλεσε τον πρόεδρο του Σώματος ότι με όλη αυτή την διαδικασία παίζει με τη νοημοσύνη των δημοτικών συμβούλων, ζητώντας μάλιστα να κλείσουν οι πόρτες και να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, κάτι που δεν έγινε.
Οπως και να 'χει, το ζήτημα είναι ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το θέμα των πολιτιστικών, με διαρροές και κριτική προς την πλειοψηφία σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε και την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο να γίνουν δαπάνες για τα πολιτιστικά, την στιγμή που, όπως τονίστηκε, υπάρχουν τόσες ανάγκες και προτεραιότητες στο δήμο.
Την εισήγηση του θέματος έκανε η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Βιβή Παντελάκη τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι τα "Αγαπήνεια", το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του ΜΕΣΚ, θεατρική παράσταση στο θέατρο Αρνόκουρου, η "Γιορτή Καρπουζιού", μια παράσταση του ΤΕΘ, η στήριξη με ήχο και φως της θεατρικής παράστασης «Υπάρχει και φιλότιμο» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου, των εκδηλώσεων των συλλόγων που διαθέτουν τμήματα παραδοσιακών χορών, των συναυλιών των Φιλαρμονικών και του Συλλόγου Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια», εκδηλώσεων συλλόγων που έχουν παράδοση ετών, της εκδήλωσης της Σχολής Τέχνης, το παζάρι αντίκας, το πέρασμα της Νέδας, ποιητικά - λογοτεχνικά αφιερώματα, η προβολή και διαφήμιση των εκδηλώσεων με έντυπο υλικό ή ηλεκτρονικά μέσα.
Αναφέρθηκε επίσης στο πολιτιστικό τέλος που εισπράττει ο δήμος που είναι 170.000 ευρώ (90 για την Κυπαρισσία, 50 για τους Γαργαλιάνους και 30 για τα Φιλιατρά), το οποίο όπως είπε είναι ανταποδοτικό και υποχρέωση του δήμου να το αποδώσει στους πολίτες, διαφορετικά θα πρέπει να καταργηθεί.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος επισήμανε ότι το πολιτιστικό τέλος δεν χρησιμοποιείται σωστά, εκφράζοντας την άποψη ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα χρηματοδοτηθούν από άλλους κωδικούς και όχι από αυτόν που πρέπει, και για αυτό τόνισε πως για λόγους αρχής δεν θα ψηφίσει υπέρ.
Για την ανάγκη εκδηλώσεων χωρίς συμμετοχή και πληρωμή του δήμου έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης υπογραμμίζοντας ότι οι εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι πιο ουσιαστικές.
Εφόσον η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν έχει πόρους θα πρέπει να περιορίσει τις δαπάνες, επισήμανε η Μαρία Πανουσιοπούλου δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότερες ανάγκες όπως η καθημερινότητα, η καθαριότητα, το πετρέλαιο, τα τρόφιμα, οι παιδικοί σταθμοί και ότι ποτέ η Κυπαρισσία δεν είχε αυτό το χάλι.
Πολιτισμός είναι και η καθαριότητα, επισήμανε από την αντιπολίτευση ο Σωτήρης Μπακούρος, ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος επισήμανε ότι ο πολιτισμός είναι στην καρδιά τους αλλά υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες.
"Είναι λαϊκισμός να λέμε δεν έχουμε λεφτά, δεν κάνουμε τίποτα. Εξάλλου το πολιτιστικό τέλος είναι ανταποδοτικό και αν δεν κάνουμε τίποτα τότε να το καταργήσουμε" είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επισήμανε ότι ο δήμος δεν μπορεί να γίνει νεκροθάφτης του πολιτισμού, ούτε πρόκειται να πεθάνει για 45.000 ευρώ. "Εξάλλου με αυτά τα χρήματα θα στηριχθεί ο πολιτισμός που παράγεται στον ίδιο τον τόπο και δεν πρόκειται για καμία αρπαχτή" τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι οπαδοί του Κίσινγκερ.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER