Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 13:38

Επιστολή Γρυπιώτη στο υπυοργείο Υγείας για το Κ.Υ. Βλαχιώτη

Γράφτηκε από την
Επιστολή Γρυπιώτη στο υπυοργείο Υγείας για το Κ.Υ. Βλαχιώτη

Τη δική του απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, για το κλείσιμο- για μία ημέρα, την Κυριακή 24 Ιουνίου - του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη. Με επιστολή του προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Διοικητή του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας Πελοποννήσου (ΠΕ.Σ.Υ.Π.), τονίζει την αναγκαιότητα της αδιάλειπτης λειτουργίας του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε απάντηση του εγγράφου που απέστειλε χθες προς το Δήμο Ευρώτα, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (Νομός Λακωνίας), έχω να παραθέσω τα εξής:

Στο έγγραφό του, θίγεται το γνωστό πλέον θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Υγείας της περιοχής. Αναφέρεται επακριβώς, ότι την Κυριακή 24 Ιουνίου και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Γ.Ν. Σπάρτης, το Κ.Υ., παρέμεινε κλειστό, λόγω:

1) Αιφνίδιας αναρρωτικής άδειας εφημερευούσης ιατρού.

2) Του μόνιμου πλέον προβλήματος της υποστελέχωσης.

3) Της αναγκαιότητας εφαρμογής εφημεριών με ένα μόνο εφημερεύοντα ιατρό και με αποκλειστική ευθύνη διαμόρφωσης ανάλογης εφημερίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

4) Της προ ολίγων μηνών απομάκρυνσης του μοναδικού ασθενοφόρου που διέθετε το Κ.Υ.

Είναι στοιχεία που δείχνουν την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των υπευθύνων για τα προβλήματα ενός Δήμου, την ενίσχυση των δομών Υγείας του οποίου έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, λόγω της γνωστής και αναγνωρίσιμης αυξημένης επικινδυνότητας που ενέχει η περιοχή και του κινδύνου που  διατρέχουν οι πολίτες από την ελονοσία και τα λοιπά λοιμώδη νοσήματα, οφειλόμενα στην υπεράριθμη παρουσία λαθρομεταναστών.

Στο σημείο αυτό, σπεύδω να σημειώσω, ότι το γεγονός αυτό τίθεται καθυστερημένα και ετεροχρονισμένα υπ’ όψιν του Δήμου Ευρώτα. Το γεγονός της παύσης της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας- ακόμα και για μία ημέρα- έρχεται να καταδείξει το ΄΄έμφραγμα΄΄ που έχει υποστεί το Κέντρο Υγείας. Η αναφορά αυτή δείχνει την ανευθυνότητα και την προχειρότητα με την οποία έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των δομών Υγείας. Εκτός και αν κρύβεται κάτι το οποίο πρέπει να μας γνωστοποιήσετε.

Ως Δήμος, έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την πρωτοφανή δυσλειτουργία που έχει προκληθεί, τόσο λόγω της υποστελέχωσης του υγειονομικού προσωπικού, όσο και της κάλυψης με ασθενοφόρο έδρας. Έχουμε μάλιστα αιτηθεί τη λειτουργία του ακτινολογικού- με την εγκατάσταση του εργαστηρίου- αφού τα μηχανήματα έχουν προμηθευτεί από χρόνια και του μικροβιολογικού τμήματος. Η σημασία των τμημάτων αυτών, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, τη στιγμή που στην περιοχή μας ενδημεί, εδώ και τρία περίπου χρόνια, η ελονοσία. Τα αιτήματά μας αυτά, ουδέποτε απαντήθηκαν.

Οι εκκλήσεις μας, έχουν προσκρούσει στην κρατική αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και των λοιπών συναρμόδιων διοικητικών οργάνων, τα οποία δε μεριμνούν για την κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων των δομών Υγείας, σε μια περιοχή μάλιστα με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως προκύπτει από το πόρισμα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Συμπερασματικά, οι παρεμβάσεις μας έως σήμερα, προς τα ανώτατα, μάλιστα, όργανα της πολιτείας, μαρτυρούν την καταβολή συστηματικής και επίμονης προσπάθειας, στην κατεύθυνση άρσης των δυσκολιών και αντιμετώπισης των αρρυθμιών. Αποσκοπούν στη θωράκιση και κατοχύρωση στοιχειωδών δομών Υγείας για το Δήμο Ευρώτα. Συνεπώς, μόνο αδιαφορία δεν μπορεί να μας προσάψει κανείς. Όμως η αδιαφορία πρέπει να πάψει και οι υπεύθυνοι- ανεύθυνοι που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες να κληθούν σε απολογία.

Επαναλαμβάνω ωστόσο, ότι οι ελλείψεις και τα τεχνικά κωλύματα επ’ ουδενί δικαιολογούν το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας, ακόμα και για μία ημέρα. Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, περιπτωσιολογικά. Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, όταν την ίδια μέρα, την Κυριακή 24 Ιουνίου, ένας μετανάστης πακιστανικής υπηκοότητας, έπρεπε εσπευσμένα να διακομισθεί, λόγω εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων ελονοσίας. Διερωτώμαι λοιπόν με ποιού ευθύνη έκλεισε το Κέντρο Υγείας και απαιτώ άμεση έγγραφη απάντηση.

Αναμφίβολα, ως Δήμος προσπαθούμε σχεδόν μόνοι μας στην κατεύθυνση πρόληψης και καταστολής της ελονοσίας, έχοντας και τη συνδρομή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κλιμάκιο του οποίου είναι επί καθημερινής βάσεως, εγκατεστημένο εδώ.

Το εύλογο ερώτημα που θέτουμε επομένως, είναι: Ο Δήμος Ευρώτα δε θα έπρεπε να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση αυτή, ώστε να μη βρεθεί προ τετελεσμένου γεγονότος; Θεωρώ, ότι ο Δήμος δικαιοδοτείται να εγείρει αυτήν την αξίωση, λόγω των πρωταρχικών υποχρεώσεών του απέναντι τους δημότες του.

Θα σας παρακαλούσα επομένως, κατά τη διαδικασία λήψης αντίστοιχων σημαντικών αποφάσεων, να ενημερώνετε και το θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης. Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, επιβάλλεται να τελεί υπό απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία.

 

Ο Δήμαρχος Ευρώτα

 

Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

 


NEWSLETTER