Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 11:34

Ενημέρωση για την προείσπραξη είσφοράς από τους ιδιοκτήτες για τις νέες πολεοδομήσεις

Γράφτηκε από την

Πραγματοποιήθηκε χθες 27-06-2012 ενημερωτική εκδήλωση για τους ιδιοκτήτες των περιοχών που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο 1ο πακέτο Πολεοδόμησης ( Ανατολική Παραλία, Γιαννιτσάνικα, Πλακωτά). Θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της δημοτικής αρχής και της αρμόδιας υπηρεσίας της Πολεοδομίας των διαδικασιών που απαιτούνται για τη διαδικασία της Πολεοδόμησης και ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες η συνεργασία τους. Στο πλαίσιο της εισήγησης της αρμόδιας αντιδημάρχου κας Παναγιώτας Ντίντα τέθηκε υπόψη των παρισταμένων και η εφαρμογή της διαδικασίας προείσπραξης του 10% της εισφοράς σε χρήμα. Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος με τη εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού απαιτούμενου προϋπολογισμού των μελετών, πράγμα πολύ σημαντικό αφού θα μπορεί να λειτουργεί ως μέσον «Πίεσης» προς τους μελετητές για τη γρήγορη ολοκλήρωση της μελέτης.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος στόχος για τις νέες Πολεοδομήσεις είναι να υπάρχει ένας ορατός χρόνος ολοκλήρωσης τους και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο με την ύπαρξη της ικανής και αναγκαίας χρηματοδότησης. Εξάλλου τα χρήματα αυτά ούτως ή άλλως θα καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες στο μέλλον σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και λόγω της υπεραξίας που αποκτούν οι ιδιοκτησίες τους αφού μετατρέπονται από αγροκτήματα σε οικόπεδα. Από το Δήμο Καλαμάτας έχει ληφθεί υπόψη η δύσκολη οικονομική συγκυρία και για τους ιδιοκτήτες γι’ αυτό και θα προταθεί να υπάρχει διαβάθμιση δόσεων στη πληρωμή του εν λόγω ποσού η οποία θα κυμαίνεται από 12 έως 36 δόσεις , σύμφωνα και με όσα προβλέπονται από τη Νομοθεσία.

 

 

Ο συνολικός απαιτούμενος προϋπολογισμός των μελετών για 1500 στρέμματα που αποτελούν το 1ο πακέτο Πολεοδόμησης έχει προεκτιμηθεί στις 700-800 χιλ. ευρώ.

 

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης η Διεθύντρια της Πολεοδομίας κ. Κουράκλη Παναγιώτα απάντησε σε ειδικές, επιμέρους ερωτήσεις των παρισταμένων ιδιοκτητών ενώ δόθηκαν και κάποια παραδείγματα σχετικά με τον υπολογισμό της εισφοράς σε γη και σε χρήμα.

 

Το θέμα θα εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης περί τα μέσα Ιουλίου.