Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012 09:02

"Δεν θα πληρώσουμε τα πρόστιμα για χωματερές" - Με μηνύσεις απειλεί ο Νίκας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Δεν θα πληρώσουμε τα πρόστιμα για χωματερές" - Με μηνύσεις απειλεί  ο Νίκας

«Δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε τα πρόστιμα για τις χωματερές. Εμείς θα αρχίσουμε τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον υπαλλήλων και πολιτικών υπευθύνων για την έλλειψη πολιτικής στη διαχείριση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου τόσα χρόνια». Αυτό δηλώνει άμεσα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, με αφορμή το δημοσίευμά της για το «όχι» Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ευρωπαϊκής Ενωσης στη συνέχιση της λειτουργίας των 82 χωματερών στην περιοχή μετά τις 30/6.
Σημειώνει, ωστόσο, πως το πρόβλημα είναι χρόνιο, είναι φυσικό να μην μπορεί να δώσει άμεσα λύση ο Πέτρος Τατούλης, καθώς το θέμα αυτό ήρθε στα χέρια του τα τελευταία δύο χρόνια, δηλώνει πως θα στηρίξει η ΠΕΔΠ το σχεδιασμό Τατούλη για τα σκουπίδια μέχρι τέλους, καθώς μόνον από την καλή συνεργασία δημάρχων-περιφερειάρχη «μπορεί να πάει μπροστά η τοπική αυτοδιοίκηση και να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Τι γίνεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρειά σας, κύριε πρόεδρε;
«Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας, το μόνο που έχει γίνει είναι ο διαγωνισμός Τατούλη. Τίποτε άλλο. Και δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί.
Την επόμενη Τετάρτη συγκροτείται ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, αποτελείται μόνο από δήμος και έχουν σύμφωνα με το νόμο την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων».

- Αυτό σημαίνει πως θα πάτε κόντρα στο διαγωνισμό Τατούλη; Θα κάνετε δικό σας;

«Οχι. Θέλω να τονίσω και να γίνει κατανοητό πως εμείς θέλουμε να έχουμε μια αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, διότι πιστεύουμε πως μόνον έτσι μπορεί να πάει μπροστά η τοπική αυτοδιοίκηση και να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Και εμείς το διαγωνισμό Τατούλη για τα σκουπίδια θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους, παρά το ότι θα πάρουμε στα χέρια μας την όλη υπόθεση μέσω του ΦοΔΣΑ. Δε θα κάνουμε άλλο διαγωνισμό. Και μιλώ εκ μέρους όλων των δημάρχων της Πελοποννήσου».

- Ως ΦοΔΣΑ θα έχετε κονδύλια για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

«Οχι. Και τελικά, εκείνος που έχει την ευθύνη για τα σκουπίδια είναι όποιος έχει τα λεφτά. Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τα έχουμε εμείς. Τα έχει το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΕΣ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου».

- Ναι, αλλά εσείς θα είστε οι υπεύθυνοι. Τι θα κάνετε;
«Εμείς από την επομένη Τετάρτη θα συγκροτήσουμε τα διάφορα όργανα. Αλλά προφανώς, αυτή η διαχείριση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αυτή τη στιγμή «κοιμούνται».
Για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου, πρέπει να κοιτάξουμε τι γίνεται σε δύο επίπεδα: πότε θα καταλήξει ο διαγωνισμός (μακροπρόθεσμα), και -όπως προείπα- θα στηρίξουμε τον κ. Τατούλη μέχρι τέλους, και τι γίνεται βραχυπρόθεσμα (για τα προσεχή δύο-τρία χρόνια ώσπου να τελεσφορήσει με τις καλύτερες προδιαγραφές ο διαγωνισμός).
Και μην ξεχνάμε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ελλάδα έχει μπει στη διελκυστίνδα των κομματικών αντιπαραθέσεων. Οταν προτείνει ο ένας κάτι, οι άλλοι πάνε απέναντι. Πρέπει να πάψει να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης το ζήτημα των σκουπιδιών».

- Υπάρχει σχεδιασμός για αυτά τα 2-3 χρόνια;
«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Εκτός από το σχεδιασμό Αγγελόπουλου το 2008, που αγοράστηκαν οι δεματοποιητές. Τότε προβλέπονταν δύο πράγματα: εγκατάσταση του δεματοποιητή και διαχείριση δεμάτων».

- Διαχείριση δεμάτων όπως αυτή στο Δήμο Ερμιονίδας;
«Το κεφάλαιο διαχείριση των δεμάτων έχει σβηστεί. Και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στην Ερμιονίδα, όπου ο δήμαρχος έχει περίπου 2.000 δέματα-σκουπίδια και δεν ξέρει πού να τα πάει. Αλλά και στην Πύλο παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο. Και εγώ εδώ έχω 7.000-8.000 δέματα. Τι να τα κάνω;».

-Για να μιλήσουμε λίγο ακόμη για τους δεματοποιητές, πέραν των αποτελεσμάτων. Εσείς δεν έπρεπε να τους έχετε εγκαταστήσει; Και γιατί δεν έγινε;

«Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δεματοποιητές διότι οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι μεγάλες. Πέραν αυτού, τους έχουμε στις αποθήκες διότι δεν υπάρχει χωροθέτηση».

- Τους έχετε πει για τα πρόστιμα; Το εξηγήσατε στην τοπική κοινωνία;
«Ναι. Αλλά να σας πω και κάτι; Εμείς έχουμε μια γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, την οποία έχουμε κοινοποιήσει και στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την οποία δεν έχει ευθύνη ο δήμος για τη λειτουργία των χωματερών. Δεν έχουμε αντίρρηση να κλείσουν οι χωματερές, αύριο το πρωί κιόλας. Αλλά να μας πουν πού να τα πάμε τα σκουπίδια. Η κεντρική διοίκηση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη».

- Και αν πέσουν πρόστιμα;
«Δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε. Εμείς θα αρχίσουμε τις μηνύσεις και τις αγωγές εναντίον υπαλλήλων και πολιτικών υπευθύνων. Είναι όμως λύση αυτά τα πράγματα; Δεν είναι λύση τα πρόστιμα.
Λύση είναι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος τα επόμενα 2-3 χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

- Εχετε προτείνει κάποιο σχέδιο ως ΠΕΔ Πελοποννήσου για τη βραχυπρόθεσμη λύση του θέματος; Προτείνετε κάποια εναλλακτική λύση;
«Ναι, αλλά να σας σημειώσω, εμείς δε λέμε ότι ο κ. Τατούλης έπρεπε να λύσει το θέμα. Δύο χρόνια είναι στη θέση αυτή και πρέπει να αντιμετωπίσει πρόβλημα 30 ετών. Αλλωστε, μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να ακολουθήσει χωροθέτηση, την οποία με νόμο του ΥΠΕΚΑ πήραν την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ώστε να μπορούν οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί να αποφασίσουν για τη χωροθέτηση της μονάδας απορριμμάτων».

- Τι προτείνετε βραχυπρόθεσμα, κύριε πρόεδρε;
«Πρώτα από όλα, αν είναι να βάλουμε τους δεματοποιητές, να κατοχυρώσουμε το τι θα γίνει με τα δέματα, πού θα πάνε και πώς θα πάνε, ώστε να αποφευχθεί το παράδειγμα της Ερμιόνης. Δεύτερη λύση είναι νομίμως να τα εναποθέσουμε στους ΧΑΔΑ που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Και τρίτη λύση να κάνουμε μικρές μονάδες κομποστοποίησης και ανακύκλωσης σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχόλια  

0 # παρατηρητής 29-06-2012 17:01
Καλά κύριοι, 4 ολόκληρα χρόνια μας δουλεύετε. Στο και ένα λεπτό σκέπτεσθε αν και πως θα μπούν αυτές οι ανοησίες των σύμμεικτων Δεματοποιητών, ακόμη δεν μάθατε που και πως θα πάνε, ακόμη σκέπτεσθε μήπως και φτιάξετε υπέργειες (!!!!) χωματερές αλλά με λόγο νάυλον απ' έξω και φυσικά λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι στο απόλυτο τίποτα και ανικανότητα ας μλήσουμε και λίγο για κομποστοποίηση και λίγο ανακύκλωση. Που είσασταν κύριοι όλα αυτά τα χρόνια για τις λύσεις. Αναρωτηθήκατε ποτέ οτι για αυτά τα πράγματα είσαστε παντελώς ανίκανοι? και δίκαια ίσως είστε ανίκανοι γιατί δεν ψηφιστήκατε για να διαχειριστήτε ένα τόσο απλό θέμα για πολλούς αλλά με τεράστια συμφέροντα για ολίγους από εσάς.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER