Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 09:08

Βενετία Λιακουνάκου πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας: «Η ποσόστωση αποβαίνει σε βάρος των γυναικών»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βενετία Λιακουνάκου πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας: «Η ποσόστωση αποβαίνει σε βάρος των γυναικών»

Η ποσόστωση, όπως εφαρμόζεται, δημιουργεί τεχνητούς διαχωρισμούς και αποβαίνει τελικά σε βάρος των γυναικών, λέει στην «Ε» η Βενετία Λιακουνάκου, πρόεδρος στην Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην αυτοδιοίκηση εν μέσω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, παρατηρεί ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά και θέληση για προσφορά.

Την ίδια στιγμή, όμως, επικρίνει τη στάση ορισμένων αυτοδιοικητικών που, ενώ κάνουν κηρύγματα περί εθελοντισμού, οι ίδιοι απουσιάζουν από οποιαδήποτε εθελοντική δραστηριότητα.

1 Πρόεδρος στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη θέση ευθύνης;

«Τόσο η πρόεδρος, όσο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να ενημερώνονται για τα προβλήματα και να εισηγούνται προτάσεις για τη λύση τους προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο».

2 Μια γυναίκα στην αυτοδιοίκηση αισθάνεται την ανάγκη ότι πρέπει να αποδείξει κάτι;

«Κάθε γυναίκα που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους συμπολίτες της, οφείλει να είναι ο εαυτός της και να λειτουργεί σύμφωνα με τη συνείδησή της. Δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι η ποσόστωση μάλλον βλάπτει την υπόθεση συμμετοχής των γυναικών στα κοινά».

3Δηλαδή, γιατί  έχετε επιφύλαξη ως προς την εφαρμογή της ποσόστωσης των γυναικών στην εκλογική διαδικασία;

«Με τα κοινά πρέπει να ασχολούνται αυτοί που πραγματικά το θέλουν, είτε΄άντρες, είτε γυναίκες. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο, που πολλές γυναίκες συμμετέχουν απλώς επειδή τις βάζουν ως υποψήφιες για να καλυφθεί το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος. Πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο, το οποίο να μη διαχωρίζει άντρες και γυναίκες υποψηφίους - όπως στην ουσία γίνεται τώρα. Οπως, ίσως, το να εφαρμοστεί η ποσόστωση ως προς τις εκλόγιμες θέσεις».

4 Παρά τη γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, εσείς αποφασίζετε να συμμετέχετε στα κοινά, θέλοντας ίσως να δώσετε κάποιο μήνυμα;

«Δίκαια νομίζω ότι οι πολίτες δυσπιστούν, ωστόσο πιστεύω ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν και ανιδιοτελείς άνθρωποι που προσπαθούν να προσφέρουν και αυτούς πρέπει να στηρίζουν οι πολίτες, καταδικάζοντας την ίδια στιγμή αυτούς που αποδεδειγμένα λειτούργησαν με ιδιοτέλεια για το προσωπικό τους και μόνο συμφέρον, δημιουργώντας σκάνδαλα».

5 Τα περιορισμένα οικονομικά των δήμων σημαίνουν ακόμα πιο περιορισμένα οικονομικά για τις δημοτικές κοινότητες. Υπάρχουν περιθώρια;

«Σίγουρα, οι περιορισμένοι πόροι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για να υλοποιήσουν οι δήμοι όσα έχουν προγραμματίσει. Δεν είναι όλα όμως όλα θέμα οικονομικών και μόνο. Μπορούμε, ακόμα και με ελάχιστα χρήματα, να κάνουμε πολλά για τον τόπο μας, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη αγωγή».

6 Η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί «ανοίγματα» ούτε στην κοινωνική πολιτική ούτε και στον πολιτισμό - δύο τομείς που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανταποδοτικοί. Η κατάσταση αυτή σας κάνει να αισθάνεστε εκτεθειμένη απέναντι στους συμπολίτες σας;

«Οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την υλοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων χωρίς να τους έχουν διατεθεί οι αντίστοιχοι πόροι. Ωστόσο, δεν αισθάνομαι εκτεθειμένη απέναντι στους συμπολίτες μου, γιατί και οι ίδιοι κατανοούν την κατάσταση έτσι ώστε -ακόμα και αν είναι ελάχιστα αυτά που έχουν- είναι πρόθυμοι να συμβάλουν ώστε να υπάρχει ουσιαστική κοινωνική πολιτική και πολιτιστικές δραστηριότητες».

7 Αρκεί μόνο ο εθελοντισμός και το φιλότιμο για να προχωρήσουν τα πράγματα;

«Ο εθελοντισμός και το φιλότιμο πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και υποβοηθητικά στο έργο των θεσμικών παραγόντων, όχι ως υποκατάστατο, ούτε υπονομεύοντας ενδεχομένως το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για κάλυψη θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Από την άλλη όμως, δεν μπορούν οι εκλεγμένοι να μιλούν για εθελοντισμό και οι ίδιοι να μη συμμετέχουν ενεργά, με πράξεις».

8 Το Τοπικό Συμβούλιο είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Υπάρχει από την πλευρά σας προσπάθεια να εξομαλύνονται -στο μέτρο του δυνατού- οι εντάσεις που αναπόφευκτα κάποιες φορές προκύπτουν;

«Πραγματικά το Τ.Σ. Καλαμάτας είναι μια μικρογραφία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Υπάρχουν, όπως είπατε, εντάσεις -ακόμα και λάθος χειρισμοί εκ μέρους μου ορισμένες φορές- όμως υπάρχει και διαρκής προσπάθεια για βελτίωση. Με την ευκαιρία αυτή δε, θα ήθελα και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη του Συμβουλίου για τυχόν λάθη ή παραλείψεις μου».

9 Η δημοτική αρχή ανέλαβε να υλοποιήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όχι υπό τις ιδανικότερες συνθήκες για το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, όπως ο «Καλλικράτης». Ποια είναι η γνώμη σας;

«Θα συμφωνήσω με τις θέσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων ότι ο ''Καλλικράτης'' έχει περιορισμένους πόρους. Πιστεύω όμως ότι ο θεσμός της Δημοτικής Κοινότητας αποτελεί έκφραση άμεσης δημοκρατίας, λόγω της καθημερινής επικοινωνίας που έχουν τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου με τους πολίτες. Με αυτή την έννοια δε, εκτιμώ ότι τελικά ίσως και να μην είναι απαραίτητο να υπάρχει Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».

10 Θεωρείτε ότι τα κόμματα πρέπει να εμπλέκονται, να έχουν λόγο και ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση;

«Πιστεύω ότι η εμπλοκή των κομμάτων κάνει ζημιά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αυτοδιοικητικός δεν είναι υπόλογος κανενός κόμματος, έστω και αν έχει στηριχθεί από από αυτό. Ο αυτοδιοικητικός είναι υπόλογος απέναντι στους πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων».

11 Σας δημιουργείται κάποιες φορές η εντύπωση ότι το Τοπικό Συμβούλιο αντιμετωπίζεται σαν... φτωχός συγγενής;

«Το Τ.Σ. δεν είναι φτωχός συγγενής, έστω και αν κάποιες φορές μπορεί να αισθάνεται έτσι. Τα θέματα που συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν προηγουμένως συζητηθεί από το Τ.Σ. και εμπλουτίζονται με δικές μας προτάσεις. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Καλαμάτας το έχει καταστήσει απολύτως σαφές, ζητώντας από τους αντιδημάρχους να μετέχουν στις συνεδριάσεις μας όταν πρόκειται για θέματα της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να ενημερώνουν τα μέλη του Συμβουλίου μας».

12 Τι υποστήριξη έχετε σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά του δήμου, ως Τοπικό Συμβούλιο;

«Ο ''Καλλικράτης'' δικαιολογεί μόνο γραμματέα, για την τήρηση των πρακτικών του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας. Κατά τα άλλα, έχουμε δυσκολία στην εξεύρεση χώρου συνεδριάσεων, τις οποίες τώρα κάνουμε στη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών».

13 Εχει υπάρξει περίπτωση που μια πρόταση ή απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου έχει συναντήσει άρνηση από το Δημοτικό Συμβούλιο;

«Απ’ όσο θυμάμαι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο. Και μπορώ να διαβεβαιώσω επίσης ότι το Τ.Σ. εμβαθύνει στα θέματα που συζητεί».

14 Πώς πρέπει να προσαρμοστεί το Τοπικό Συμβούλιο ως προς τις προτεραιότητές του, δεδομένης της κάκιστης οικονομικής συγκυρίας;

«Το Συμβούλιο -η Δημοτική Κοινότητα κατ’ επέκταση- πρέπει να έχει δικούς του, ανεξάρτητους, πόρους, καθώς και δικές του υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Από τη στιγμή όμως που δεν έχει προβλεφθεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε να λειτουργήσουμε σε συνεργασία με το δήμο και τους άλλους κοινωνικούς φορείς».

15 Εχετε πρόβλημα να διαφωνήσετε με επιλογές της δημοτικής αρχής που εκτιμάτε ότι δεν βοηθούν την πόλη;

«Εχω ήδη εκφράσει διαφωνία με τις νέες επεκτάσεις του ΓΠΣ. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, όλα τα θέματα συζητώνται στην τακτική μας συνάντηση με το δήμαρχο και οι διαφορές εξομαλύνονται, με συνέπεια οι κοινές μας -πλέον- παρεμβάσεις να γίνονται για το καλό της πόλης και των συνδημοτών μας».

16 Το Τοπικό Συμβούλιο έχει συζητήσει σχετικά με την αύξηση της παραβατικότητας; Τι προτάσεις υπάρχουν;

«Η παραβατικότητα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το Τοπικό Συμβούλιο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η περιοχή στην Αγία Τριάδα τελεί, στην ουσία, υπό κατάληψη από τσιγγάνους. Θεωρούμε όμως ότι κανένα Τ.Σ. και κανείς δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το υπουργείο Πρόνοιας, την Αστυνομία και τις Αρχές του κράτους γενικότερα. Εκείνο που συνιστούμε στους πολίτες είναι ψυχραιμία και ηρεμία, ώστε να ξεπερνούμε τις κρίσεις και να μην φτάσουμε να σκοτωθούμε μεταξύ μας».

17 Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το βασικό έργο που χρειάζεται η πόλη της Καλαμάτας;

«Η Καλαμάτα είναι μια πανέμορφη πόλη. Εργα έγιναν και θα γίνονται διαρκώς, όμως εκείνο που χρειάζεται είναι να κάνουμε τον πολίτη να αγαπήσει την πόλη του και να την προβάλλει όπου πηγαίνει».

18 Η Καλαμάτα έχει υποδομές στις γειτονιές της για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων για πράσινο και κοινόχρηστο χώρο;

«Υπάρχουν ορισμένες υποδομές, χρειάζεται όμως να δημιουργηθούν και νέες. Θα πρέπει όμως και εμείς οι ίδιοι να ανακαλύψουμε και να προβάλουμε τις γειτονιές μας, στις οποίες θα πρέπει να εξακτινώνονται και διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες κατά βάση εστιάζονται στο κέντρο της πόλης».

19 Η ενασχόλησή σας αυτό το χρόνο με τα κοινά, σας έχει πείσει ότι τελικά αξίζει ο κόπος;

«Η προσφορά στον συνάνθρωπο πάντα αξίζει. Τυχαίνει να ασχολούμαι με τα κοινά αυτό το διάστημα, αλλά και όταν φύγω από αυτά, θα συνεχίσω να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Δεν είναι αυτοσκοπός η ενασχόληση με τα κοινά, στόχος είναι μόνο η προσφορά».

20 Είναι τα κόμματα ή οι άνθρωποι αυτοί που διαμορφώνουν τις καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες;

«Οι λανθασμένες επιλογές από τους πολιτικούς διαμορφώνουν κάποιες όχι καλές καταστάσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπως η ανεργία που οδηγεί στην αύξηση της παραβατικότητας. Σε τοπικό επίπεδο, οι άνθρωποι επίσης έχουν ευθύνη για ορισμένες άσχημες καταστάσεις, όπως λ.χ. το πρόβλημα με τα σκουπίδια που... δεν βρίσκουν το δρόμο για τους κάδους».

 

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο


Η Βενετία Λιακουνάκου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Είναι δασκάλα και εργάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εχει θητείες στη διοίκηση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιων Εκπαιδευτικών, αλλά και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές εξελέγη πρόεδρος στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, με το συνδυασμό του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Είναι χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER