Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 08:29

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντιπαράθεση και διακοπή για συμβασιούχους ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Αντιπαράθεση και διακοπή για συμβασιούχους ΔΕΥΑΚ

 

Σωματείο Εργαζομένων και συμβασιούχοι της ΔΕΥΑΚ διέκοψαν χθες το μεσημέρι την με εντάσεις συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στο νέο Δημαρχείο, γιατί η πλειοψηφία δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, στην προσπάθειά τους να μην υλοποιηθεί η απόλυση των 26 συμβασιούχων με δικαστική απόφαση.

Το επίμαχο σημείο που δεν έγινε αποδεκτό ήταν η απαίτηση του σωματείου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με απόφασή του να δώσει εντολή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και στη συνέχεια οι συμβασιούχοι να υποβάλουν νέα αγωγή στο δικαστήριο με τη συνομολόγηση του Δ.Σ. της Επιχείρησης.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στην προσπάθεια να βρεθεί λύση, το Δημοτικό Συμβούλιο διέκοψε για 50 λεπτά, αλλά το κείμενο του ψηφίσματος που συντάχθηκε δεν ικανοποίησε το Σωματείο και τους συμβασιούχους, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί, με απειλές πως δε θα αφήσουν να συνεδριάσουν ποτέ. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η συνεδρίαση να συνεχιστεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, καθώς υπάρχουν επείγοντα θέματα που αφορούν την οργάνωση εκδηλώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια της έντασης και της αντιπαράθεσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης σε έξαλλη κατάσταση αποκάλεσε ψεύτη και συκοφάντη τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτη Κουφαλάκο, αντιδρώντας σε κατηγορίες που του απηύθυνε.

Αναλυτικά, ο  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος, αφού ανέφερε ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει η ΔΕΥΑΚ με τα 56 μόνιμα άτομα, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο “να πάρετε απόφαση ότι οι 26 συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να δώσετε εντολή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να πάρει απόφαση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου”. Κι εξήγησε ότι “αυτή η απόφαση θα μας βοηθήσει σε μια νέα δικαστική απόφαση με τη συνομολογία του Δ.Σ.”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης συμφώνησε με το αίτημα του κ. Κουφαλάκου, είπε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για μετατροπή σε αορίστου χρόνου.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος εξέφρασε τη συμφωνία του με τις απόψεις του Σωματείου, κάλεσε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου και να κριθεί η νομιμότητα στο δικαστήριο. Παρατήρησε ότι η απόλυση θα τους στερήσει το δικαίωμα για εργασία και κατέγραψε τον κίνδυνο για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και του νερού.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θόδωρος Μπρεδήμας χαρακτήρισε δίκαιο και σωστό αίτημα και παρατήρησε ότι “αν θελήσετε, να παρανομήσουμε, με πρώτη την υπογραφή τη δική μου”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε σύμφωνος με τα όσα εξέθεσε το Σωματείο και υποστήριξε πως “είναι προς το συμφέρον της ΔΕΥΑΚ και της πόλης να παραμείνουν αυτοί οι εργαζόμενοι”.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδη, αφού ενημέρωσε για το νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών της επιχείρησης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την απόφαση. Το δικαστήριο μιλάει για παράβαση καθήκοντος για τον πρόεδρο και ο διευθυντής χρεώνεται τις αντιμισθίες, καθώς απέρριψε τη μετατροπή. Το “πάγιες και διαρκείς ανάγκες” είναι λειψό επιχείρημα».

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μίλησε για “πολλή υποκρισία σε πολιτικό επίπεδο”. Εκτίμησε ότι “το να έχουμε αιχμάλωτους εργαζόμενους από το 2015 δεν τιμάει κανέναν” και ανέφερε πως “είναι κυβερνητική ευθύνη”. Παρατήρησε ότι οι άνθρωποι αυτοί προσλήφθηκαν με συγκεκριμένες συμβάσεις, αν και παραδέχθηκε πως είναι πάγιες και διαρκείς οι ανάγκες που καλύπτουν - και σημείωσε ότι πρέπει “να νομοθετήσει το κράτος και να τους δώσει νομιμότητα στην εργασία. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, πολιτική βούληση”.

Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα του σωματείου, επισημαίνοντας πως “δεν μπορείτε να προχωρήσετε σε τέτοια απόφαση, έχετε προσωπική ευθύνη, δεν επιτρέπεται από το νόμο. Ο νομοθέτης να προσδιορίσει το δίκαιο και το άδικο”.

Στην τοποθέτηση του δημάρχου αντέδρασε ο Π. Κουφαλάκος που ανέφερε ότι “ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος υποκριτής, δεν ανακαλώ μ’ αυτά που είπε ο δήμαρχος”. Βλέποντας έπειτα ότι ουσιαστικά απορρίφθηκε το καθοριστικό αίτημα, απειλούσε ότι “δεν θα συνεδριάσετε” και επέμεινε να δοθεί εντολή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για μετατροπή των συμβάσεων.

Οταν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιχείρησης ότι με δική του εντολή οι διευθυντές είπαν στους συμβασιούχους να φτιάξουν εταιρεία και να πάρουν εργολαβικά εργασίες της ΔΕΥΑΚ, ο κ. Μπασακίδης αντέδρασε με οργή, αποκαλώντας τον κ. Κουφαλάκο ψεύτη και συκοφάντη.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος ζήτησε να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις της ΔΕΥΑΚ και να πριμοδοτηθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, καθώς και να αιτιολογηθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Υπέρ των θέσεων σωματείου και συμβασιούχων τάχθηκε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Χάρης Βγενής.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Μπουζιάνης πρότεινε ομόφωνα να βγει ψήφισμα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Π. Κουφαλάκος αντέδρασε, είπε ότι “δεν μας καλύπτει”, επέμεινε σε απόφαση και προτροπή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και επανέλαβε την απειλή “δεν θα φύγουμε”. Τότε ο κ. Μπουζιάνης δήλωσε ότι “διακόπτουμε και τελειώνει η συνεδρίαση”.

Ακολούθησαν προσπάθειες να βρεθεί λύση για να μη διακοπεί και τελειώσει η συνεδρίαση, και αποφασίστηκε να υπάρξει διακοπή, και μια επιτροπή στην οποία μετείχαν και οι νομικοί Θανάσης Ηλιόπουλος (αντιδήμαρχος) και Στ. Σταματόπουλος, να συντάξει ένα συναινετικό κείμενο.

Μετά από διακοπή 50 λεπτών και πριν επανεκκινήσει η συνεδρίαση ο Π. Κουφαλάκος, εκφράζοντας τη διαφωνία του, είπε ότι “σήμερα Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να γίνει, καταλήγουν σ’ ένα γενικόλογο ψήφισμα” και στη συνέχεια παρατήρησε απειλητικά πως “εδώ δεν σας αφήσουμε να πάρετε απόφαση, να πάτε κάτω από το κιόσκι, όπως πήγε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ κάτω από τη ροδιά”.

Τελικά μετά από παρέμβαση του νυν αντιδημάρχου και νέου δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, αποφασίστηκε να διαβαστεί το ψήφισμα. Οταν ο κ. Μπουζιάνης διάβασε το ψήφισμα, επιβεβαιώνοντας την αντίδρασή τους, ο κ. Κουφαλάκος και άλλα μέλη του σωματείου ξεκαθάρισαν ότι δεν θα γίνει συνεδρίαση, λέγοντας ότι “εδώ θα είμαστε, δεν θα συνεδριάσετε ποτέ”.

Μεταξύ των εντάσεων που υπήρξαν, ήταν και η αντιπαράθεση του συμβούλου Γιώργου Φάβα με συμβασιούχο.


NEWSLETTER