Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 10:21

Μπλόκαραν ξανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Μπλόκαραν ξανά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας

 

Ούτε και χθες -για 2η συνεχόμενη μέρα, κατάφερε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, να συνεχίσει δηλαδή την προχθεσινή διακοπείσα συνεδρίαση, λόγω του αποκλεισμού της αίθουσας συνεδρίασης στο ισόγειο του νέου Δημαρχείου, από το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και τους 26 συμβασιούχους της ΔΕΥΑΚ που απολύθηκαν.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή υπήρξε και επεισόδιο μεταξύ του αντιδημάρχου Δημήτρη Μπούχαλη με εργαζόμενους και απολυμένους της ΔΕΥΑΚ, όταν ο πρώτος εμφανίστηκε καθυστερημένα στο χώρο και, πριν προλάβει να καταλάβει τι γίνεται, κινήθηκε προς την αίθουσα. Διαπληκτίστηκε λεκτικά με κάποιους από τους καταληψίες, αλλά πριν η κατάσταση ξεφύγει, έκανε πίσω.

Οπως επεσήμανε πάντως ο κ. Μπούχαλης, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί: Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει και να λειτουργήσει, για να προχωρήσουν μεταξύ αάλλων οι πληρωμές προμηθευτών κι εργολάβων και να συνεχιστούν κάποια έργα του δήμου.

Για το ζήτημα της απόλυσης των συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ, ο Δήμος Καλαμάτας σε ανακοίνωση – ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του σημειώνει:

Πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου επέβαλε την άμεση απόλυση συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ, καθώς εκ του νόμου είναι αδύνατη η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε από τη δικηγόρο της Επιχείρησης στη ΔΕΥΑΚ και στη δικηγόρο των συμβασιούχων.

Με την έκδοση της απόφασης, οι προσφεύγοντες δεν είναι πλέον εργαζόμενοι στην Επιχείρηση.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχει υποκρισία σε πολιτικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν τιμά κανέναν το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι «αιχμάλωτοι» από το 2015. Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος «είναι θέμα νομοθεσίας, δηλαδή υπόθεση κυβερνητική, ξεκάθαρα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το να κατεβάζουμε το ζήτημα αυτό προς επίλυση στο επίπεδο του Δ.Σ. μιας Επιχείρησης, όταν μάλιστα η νομοθεσία είναι σαφής -και αποδεικνύεται αυτό από τις αποφάσεις των δικαστηρίων- νομίζω ότι είναι υποκριτικό και άδικο για το Δ.Σ., γιατί προφανώς δεν μπορεί να αναλάβει αυτήν την ευθύνη».
Ο Π. Νίκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα «το κράτος να νομοθετήσει», προσθέτοντας πως «χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή χρειάζεται πολιτική βούληση». Επεσήμανε, δε, πως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετατροπή των συγκεκριμένων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, διότι έχει προσωπική ευθύνη, όπως και τα μέλη του Δ.Σ. της Επιχείρησης, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο”.

Και η ανακοίνωση του δήμου καταλήγει πως “πέραν αυτών, επειδή τις τελευταίες ημέρες παρεμποδίζεται η λειτουργία της Επιχείρησης και η ΔΕΥΑΚ είναι κλειστή, θα πρέπει να ισχύσει το αυτονόητο και το νόμιμο, δηλαδή ότι δεν καταβάλλεται μισθός όταν η Επιχείρηση είναι κλειστή”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER