Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 09:04

Μεσσηνία: Τα σκουπίδια "πνίγουν" Μάνη και Τριφυλία μέσα στην τουριστική περίοδο

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Τα σκουπίδια "πνίγουν" Μάνη και Τριφυλία μέσα στην τουριστική περίοδο

Τα αμάζευτα σκουπίδια σε Μάνη και Τριφυλία πλήττουν την τουριστική εικόνα της Μεσσηνίας, ενώ κάτοικοι και επισκέπτες ανησυχούν για τη δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αμάζευτα σκουπίδια «στις περιοχές εισόδου προς τις εγκαταστάσεις Costa Navarino, στη Χρυσή Ακτή Γαργαλιάνων, στην περιοχή Μαραθούπολης, στην περιοχή Ελαίας, Βουνάκι, Καρτελά, στις εισόδους των δρόμων προς την παραλία στις εισόδους των οικισμών». Ανησυχία υπάρχει και στη Μάνη, όπου τα σκουπίδια έχουν πνίξει -μεταξύ άλλων- τη Σάνταβα, την Καρδαμύλη και τη Στούπα.

Συγκεκριμένα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο Δήμο Δυτικής Μάνης με τα αμάζευτα σκουπίδια, που έχουν εναποτεθεί πλέον και έξω από τους κάδους, δημιουργώντας μια εικόνα δυσφημιστική εικόνα για την περιοχή ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο που η Μάνη είχε πολλούς επισκέπτες, το πρόβλημα με τα σκουπίδια προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες και δυσμενή σχόλια.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, παραδέχτηκε τη σοβαρότητα του προβλήματος και παρατήρησε πως οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα που είχε με τη μονάδα του ο ανάδοχος εργολάβος για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Μας είπε πως “ήρθε το Σάββατο και πήρε ένα φορτίο μετά από μια εβδομάδα”, επεσήμανε ότι “πελαγώσαμε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος” και ανέφερε πως η κατάσταση επιδεινώνεται “γιατί είμαστε σε φουλ σεζόν”.

Ο κ. Μαραμπέας μας ενημέρωσε ότι χθες ο δήμος έβγαλε συνεργεία και μάζεψε τα σκουπίδια που ήταν έξω από τους κάδους στον Αγιο Νικόλαο και σ’ ένα μεγάλο μέρος της Στούπας, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει έντονο πρόβλημα στην Καρδαμύλη.

Μην κρύβοντας την ανησυχία του, ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα από σήμερα να επανεκκινήσει σε κανονικά επίπεδα η μεταφορά των σκουπιδιών, ενώ μας διαβεβαίωσε ότι ο δήμος δεν χρωστάει τίποτα στον εργολάβο.

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Αίτηση αναφοράς στον εισαγγελέα Κυπαρισσίας κατέθεσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, για το ζήτημα της καθαριότητας και των σκουπιδιών σε πολλά σημεία του δήμου. Με αυτήν ο κ. Λεβεντάκης ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και την κινητοποίηση του ΑΤ Τριφυλίας και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα:

«Ως νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας που θα αναλάβω τα καθήκοντά μου από τον Σεπτέμβριο, σας κάνω γνωστά τα παρακάτω:

Στα πλαίσια της προετοιμασίας μου για την ανάληψη των καθηκόντων μου, και γυρνώντας όλες τις περιοχές του δήμου, κυρίως στις περιοχές που αναμένεται αυξημένη τουριστική κίνηση, με απόγνωση και κυρίως αγανάκτηση διαπίστωσα ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία εκ μέρους των ασκούντων σήμερα τα καθήκοντα ευθύνης στα ζητήματα της καθαριότητας και συλλογής των σκουπιδιών.

Ειδικότερα στις περιοχές εισόδου προς τις εγκαταστάσεις Costa Navarino, στη Χρυσή Ακτή Γαργαλιάνων, στην περιοχή Μαραθούπολης, στην περιοχή Ελαίας, Βουνάκι, Καρτελά, στις εισόδους των δρόμων προς την παραλία, στις εισόδους των οικισμών και σε πολλά άλλα σημεία, η κατάσταση σχετικά με την καθαριότητα και τα σκουπίδια είναι απελπιστική.

Στα σημεία που τυπικά έχουν καθοριστεί σαν χώροι εναπόθεσης σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί τεράστιοι σωροί από σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα, πλαστικά και άλλα υλικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχει γίνει συλλογή τους από τα συνεργεία καθαριότητας για πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να έχουν διασκορπιστεί, να έχουν ανοίξει οι σακούλες με ακαθαρσίες που με τον αέρα διασκορπίζονται στις γύρω ιδιοκτησίες, να περιφέρονται στους σωρούς των σκουπιδιών τρωκτικά, να υπάρχει αφόρητη δυσοσμία και γενικά η εικόνα να δείχνει ότι τα πάντα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους παρά τις επιβλαβείς συνέπειες για το κοινό και το περιβάλλον.

Πρόσθετο πρόβλημα είναι τα ξερά χόρτα γύρω από τους σωρούς των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς αφού πέραν των άλλων υπάρχουν γυαλιά, πλαστικά και άλλα εύφλεκτα υλικά.

Η εικόνα αυτή, πέραν του ότι προσβάλλει την περιοχή μας, υποβαθμίζει το περιβάλλον και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί επιπλέον πολύ αρνητική εικόνα στους επισκέπτες της περιοχής μας παρά το ότι το βασικό έσοδο προέρχεται από τον τουρισμό.

Αναφέρομαι σε σάς, κ. εισαγγελέα, γιατί οι προφορικές εγκλήσεις μου δεν ακούγονται. Είναι έκκληση, γιατί προφανώς αυτοί που απέρχονται ξεχνούν  ότι ασκούν καθήκοντα μέχρι τα τέλη καλοκαιριού.

Υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κίνδυνος για φωτιές και υποβάθμιση περιβάλλοντος.

Απλή αυτοψία των αρμοδίων οργάνων αρκεί για να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.

Ζητώ την παρέμβασή σας ώστε να αποτραπούν οι παραπάνω επιβλαβείς για την περιοχή μας συνέπειες.

Επίσης ζητώ από το Α.Τ. Τριφυλίας να συνδράμει για την επίλυση των ανωτέρω, καθώς και τους υπεύθυνους του Δήμου Τριφυλίας να κάνουν το καθήκον τους».

 

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER