Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 10:31

Συνάντηση Νίκα με συμβασιούχους της ΔΕΥΑΚ και συμφωνία για υπεράσπισή τους στο δικαστήριο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

“Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι αναγκαίοι για τη ΔΕΥΑΚ, αλλά η πρόσληψή τους είναι θέμα νόμου”. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε δήλωσή του μετά από συνάντησή του -παρουσία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας- με αντιπροσωπεία των 26 συμβασιούχων της Επιχείρησης, των οποίων ολοκληρώθηκε η σύμβαση και απολύθηκαν με δικαστική απόφαση.

Μετά τη συνάντηση, το σωματείο ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο ανέφερε: “Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα. Συνεκτιμήθηκε η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη ΔΕΥΑΚ, μετά την απόλυση, και αναζητούνται νομικές άμεσες λύσεις για την επαναφορά τους στην υπηρεσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση του αγώνα και για την οριστική μονιμοποίησή τους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις , το Σωματείο μας αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει και βρίσκεται σε ετοιμότητα, για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση”.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκας δήλωσε με ξεκάθαρο τρόπο πως “τους εξήγησα ότι είμαι στη διάθεσή τους προσωπικά να πάω σε οποιοδήποτε δικαστήριο, να δηλώσω ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες -γιατί πράγματι καλύπτουν-, ότι είναι αναγκαίοι για την Επιχείρηση -γιατί πράγματι είναι-, αλλά η πρόσληψή τους δεν είναι δουλειά δική μας. Είναι θέμα νόμου και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε”.

Και ξεκαθάρισε επίσης ότι “όταν απεργούν, όταν κλείνουν την Επιχείρηση, δεν μπορούν να πληρώνονται. Δεν μπορεί ο καλαματιανός λαός να πληρώνει εργαζόμενους που δεν εργάζονται. Και αυτό θα γίνει”.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “είναι άδικο να προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες στη συνέχεια να παρατείνονται” - και πρόσθεσε: “Είναι πάρα πολύ κακό άνθρωποι 35 - 40 - 45 χρονών να έχουν μια δουλειά και ξαφνικά να βρίσκονται στο δρόμο, αλλά δεν είναι δουλειά του δήμου. Είναι δουλειά της Πολιτείας, που πρέπει να νομοθετήσει, εάν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, και να τους διασφαλίσει μόνιμες συνθήκες εργασίας”.

Για τα κενά στη ΔΕΥΑΚ ανέφερε πως “υπάρχουν κενά στον δημόσιο τομέα, χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση. Εκείνο που χρειαζόμαστε κυρίως είναι επιστημονικό προσωπικό, αλλά αυτό είναι θέμα του κράτους. Δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας”.

Εξήγησε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας και η ΔΕΥΑΚ έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν κόσμο και να τον μισθοδοτούν, υπάρχει οικονομική δυνατότητα. Αλλά σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κεντρική πολιτική. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις”.

Τέλος ο κ. Νίκας σχολίασε πως “είναι άδικο να στρεφόμαστε κατά του Δημοτικού Συμβουλίου ή της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ που δεν μπορεί από το νόμο να κάνει κάτι. Εχετε την εντύπωση ότι οι δικαστές ελαφρά τη καρδία τούς απέλυσαν; Οι δικαστές εφάρμοσαν το νόμο”.

Γ.Σ.