Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 04:44

Εξαλλος ο Νίκας με το Μπεχράκη: Τα... πήρε στο κρανίο για την... πλύση εγκεφάλου

Γράφτηκε από την



Μία φράση του Σταμάτη Μπεχράκη “περί πλύσης εγκεφάλου που κάνει ο δήμαρχος από τα μεσημεριανά τηλεοπτικά δελτία” ήταν  αρκετή για να περάσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα της χθεσινής... κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την αποδοχή χρηματοδότησης από το “Πράσινο Ταμείο” και το πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”. 
Η φράση αυτή αρκούσε για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μεταξύ άλλων και θέλοντας να απαντήσει τόνισε: “Εγώ προσωπικά, η σύζυγός μου και η οικογένειά μου έχουν καθυβριστεί αρκετές φορές και δεχθεί πόλεμο χωρίς να έχω απαντήσει. Είναι τουλάχιστον άστοχο να λέτε ότι τυγχάνω ευνοϊκής μεταχείρισης από οποιοδήποτε ΜΜΕ”. Παράλληλα προσφώνησε με νόημα τον κ. Μπεχράκη ως “εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ”, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Οταν πάντως ο επικεφαλής του “Δίκτυου Ενεργών Πολιτών” θέλησε να απαντήσει εκ νέου “επί προσωπικού” δεν του επετράπη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέα Γουρδέα, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν έχει δικαίωμα ο κ. Μπεχράκης να ανταπαντήσει, αφού ο ίδιος προκάλεσε το προσωπικό θέμα και έλαβε την απάντηση από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα. Τα πνεύματα άναψαν για τα καλά, όταν εκπρόσωποι των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης με... πρωτοστάτη τον Θόδωρο Μπρεδήμα απαίτησαν εντόνως να δοθεί ο λόγος στον κ. Μπεχράκη για να δώσει τη δική του απάντηση. Η κόντρα συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης, όπως εξελίχθηκε το παραπάνω επεισόδιο, συνεχίστηκε για λίγο και στα πηγαδάκια μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Κατά τα άλλα το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία  την χρηματοδότηση ύψους 760.000 ευρώ από το “Πράσινο Ταμείο” για την εγκατάσταση 131 κάδων σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία θα καθοριστούν προσεχώς. Η δημοτική αρχή ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς όπως αιτιολόγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, άρα “κάθε ώρα που κερδίζεται είναι σημαντική”. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για χρηματοδότηση από την ίδια πηγή της ανάπλασης του δυτικού πεζοδρομίου της Αριστομένους στο τμήμα μεταξύ Φραντζή και Ξενοφώντος, η επέκταση του ποδηλατόδρομου στο τμήμα Νέδοντος – Μαρίνα και η αναβάθμιση 9 παιδικών χαρών της πόλης.  Από τη δημοτική αρχή προτάθηκε να κατατεθεί πρόταση για αυτά τα έργο στην ανοιχτή πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.
Παράλληλα στο πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” εντάχθηκε η βελτίωση της ασφαλτόστρωσης του οδικού τμήματος Πολιανή – Ανω Αρφαρά, έργο όμως που προς το παρόν δεν θα φθάσει μέχρι το Πελεκητό, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Αυτό ζήτησαν μάλιστα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Για “καισαρική τακτική” έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει επακριβώς τις μειοψηφίες για τα δεδομένα που έχουν προκύψει ψηφίζοντας λευκό για το θέμα των υπογείων κάδων και υπέρ για την ασφαλτόστρωση με την υποσημείωση για το Πελεκητό.
"Κατά" τάχθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, τονίζοντας ότι δεν διαφωνεί με τη φιλοσοφία των έργων, αλλά επειδή η παράταξή του έχει καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα στο σύνολό του γιατί δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.
Για έλλειψη ιεράρχησης των έργων και για τακτική “ό,τι κάτσει” έκανε λόγο ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η λογική των υπογείων κάδων οδηγεί μακροπρόθεσμα σε διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, ψηφίζοντας λευκό. Τέλος ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας είπε ότι η δημοτική αρχή κινείται στη λογική “να βρούμε λεφτά και βλέπουμε τι θα τα κάνουμε” ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για την υπηρεσιακή μελέτη επί της τοποθέτησης των νέων κάδων.

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πλεμμένος