Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 10:28

Ο νέος δήμαρχος Δυτικής Μάνης στην "Ε": Σκουπίδια και νερό, πρώτοιστόχοι του Δημ. Γιαννημάρα

Γράφτηκε από τον
Ο νέος δήμαρχος Δυτικής Μάνης στην "Ε": Σκουπίδια και νερό, πρώτοιστόχοι του Δημ. Γιαννημάρα

Θα προσπαθήσω να συνεργαστώ με τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Δικός μου στόχος είναι η δημιουργία και όχι οι τίτλοι. Eίναι καταστροφικό για τον τόπο σου όταν πάνω από αυτόν βάζεις τον εαυτό σου, τις αντιπαραθέσεις σου ή τις όποιες σκοπιμότητές σου”.

Τα παραπάνω σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο εκλεγμένος δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας μιλώντας στην “Ε” εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Δ. Γιαννημάρας, χρόνια αυτοδιοικητικός, με θητείες τόσο στον Δήμο Καλαμάτας σε επίκαιρες θέσεις, αλλά και έχοντας διατελέσει και στο παρελθόν δήμαρχος Δυτικής Μάνης, γνωρίζει -όπως δηλώνει στην “Ε”- το δύσκολο έργο που περιμένει τον ίδιο και τους συνεργάτες του όταν αναλάβουν, σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα.

Το ζήτημα των σκουπιδιών προβληματίζει ιδιαίτερα τον Δ. Γιαννημάρα, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη σειρά διερευνητικών επαφών σε αναζήτηση λύσης, αναρωτώμενος την ίδια στιγμή πώς “μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι έχει ανθρώπινη υπόσταση όταν από ινάτι, από αντιπαράθεση ή και από σκοπιμότητα, δεν σκέπτεται την υγεία των συνανθρώπων του, τον κοινωνικό σεβασμό, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την οικονομική επίπτωση, αλλά και την άκρως αντιαισθητική εντύπωση που παρουσιάζουν τα απορρίμματα σκορπισμένα στους δρόμους”.

Ενα ακόμα πρόβλημα, που αφορά την επάρκεια νερού στον Δήμο Δυτικής Μάνης απασχολεί εξ ίσου τον παλαίμαχο αυτοδιοικητικό, ο οποίος -στην συνέντευξή του στην “Ε”- υπενθυμίζει ότι αν και στην διάρκεια της προηγούμενης δημαρχοντίας του είχε ανορυχθεί γεώτρηση που ανέδειξε σημαντικές ποσότητες νερού, “η σημερινή δημοτική αρχή αδιαφόρησε για την τύχη αυτού του νερού”. Δεσμεύεται, ωστόσο, ότι “με την ανάληψη των καθηκόντων μας, την 1η Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσουμε άμεσα σε ποιοτικό έλεγχο του νερού αυτής της γεώτρησης”.

Αναλυτικά, ο Δ. Γιαννημάρας δήλωσε στην “Ε” τα εξής:

 

- Η νέα πραγματικότητα του “Κλεισθένη” στην αυτοδιοίκηση επιτάσσει συμμαχίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις -όπως και στον Δήμο Δυτικής Μάνης- ο συνδυασμός της εκλεγμένης δημοτικής αρχής είναι... μειοψηφικός στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς σκέπτεστε να κινηθείτε;

Είναι αλήθεια ότι ο ‘Κλεισθένης’ δημιούργησε προβλήματα, αλλά και αδικίες, όπως στη δική μου περίπτωση, όπου ο δεύτερος σε ψήφους συνδυασμός έχει τους ίδιους αριθμητικά δημοτικούς συμβούλους με τον τρίτο και τον τέταρτο.

Πέραν όμως από αυτό, ο ‘Κλεισθένης’ είναι ένας νόμος που ισχύει, γι’ αυτό και εγώ προσπάθησα να συζητήσω με τους άλλους μειοψηφικούς συνδυασμούς, με διάθεση συνεργασίας. Η απάντηση, στην ουσία, όλων ήταν ότι ‘θα κάνουν δημιουργική αντιπολίτευση και θα κρατήσουν τον θεσμικό τους ρόλο’. Εγώ θα προσπαθήσω, γι’ άλλη μια φορά. Δεν μπορώ να ξέρω, όμως, το αποτέλεσμα”.

 

- Προτάσσετε τη συναίνεση και τον διάλογο ή την διασφάλιση επαρκούς πλειοψηφίας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο;

Εκ φύσεως, είμαι άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης, γι’ αυτό θα κάνω το ίδιο και τώρα. Δικός μου στόχος είναι η δημιουργία και όχι οι τίτλοι. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.

Είναι καταστροφικό για τον τόπο σου όταν βάζεις πάνω από αυτόν τον εαυτό σου, τις αντιπαραθέσεις σου ή τις όποιες σκοπιμότητές σου”.

 

- Παραλαμβάνετε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έναν δήμο που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας μόλις αναλάβετε;

Είμαι βαθύτατα προβληματισμένος και προσπαθώ, μάταια όμως, να δώσω μια απάντηση στον εαυτό μου στο ερώτημα ‘αν ζούμε σε μια κοινωνία ανθρώπων ή όχι’. Γιατί δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι έχει ανθρώπινη υπόσταση όταν από ινάτι, από αντιπαράθεση ή και από σκοπιμότητα, δεν σκέπτεται την υγεία των συνανθρώπων του, τον κοινωνικό σεβασμό, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την οικονομική επίπτωση, αλλά και την άκρως αντιαισθητική εντύπωση που παρουσιάζουν τα απορρίμματα σκορπισμένα στους δρόμους.

Ηδη, εδώ και καιρό, έχω αρχίσει συζητήσεις με όλους τους ασχολούμενους στον χώρο των σκουπιδιών, τόσο για την μεταφορά τους -αφού στον δήμο δεν υπάρχει ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ ή κάτι ανάλογο-, όσο και για διαλογή στην πηγή, τον τρόπο αντιμετώπισης των χοντρών οικιακών συσκευών και αντικειμένων καθώς και την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων. Οταν υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα από αυτές τις συζητήσεις, τότε και θα το ανακοινώσουμε”.

 

- Η διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον κι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή είναι η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού. Μέρος του δήμου στην Δημοτική Ενότητα Αβίας εξυπηρετείται από αυτόν της Καλαμάτας, ωστόσο στη Δ.Ε. Λεύκτρου δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Τι σκέψεις υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Στην προηγούμενη θητεία μου στον δήμο, η αντιμετώπιση του προβλήματος της περιβαλλοντικής μόλυνσης ήταν στις πρώτες προτεραιότητές μου, γι’ αυτό και στην Δημοτική Ενότητα Αβίας έφτιαξα τις ανάλογες υποδομές. Οσον αφορά στη Δ.Ε. Λεύκτρου, είχα εντάξει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης των κοινοτήτων Καρδαμύλης, Στούπας, Νεοχωρίου και Αγίου Νικολάου.

Το έργο ήταν μελέτη κατασκευή και στη διάρκεια της θητείας μου πρόφθασα και έκανα τη δημοπράτηση της μελέτης του έργου. Δυστυχώς, έχασα τις τότε εκλογές και η σημερινή δημοτική αρχή το λιγότερο που μπορώ να πω ήταν ότι αδιαφόρησε για το έργο. Γι’ αυτό και τώρα θα πρέπει να ξαναρχίσω από την αρχή. Τώρα είμαι στο στάδιο συζητήσεων για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, από την αρχή”.

 

- Ο δήμος σας αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό κάθε καλοκαίρι, ενώ στην περιοχή του επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα και πολλοί ξένοι. Επαρκούν οι υφιστάμενες υποδομές, και τι σκοπεύετε να κάνετε ως δημοτική αρχή προκειμένου να τις ενισχύσετε;

Αν το ερώτημά σας αφορά τις υφιστάμενες υποδομές φιλοξενίας, φυσικά και δεν επαρκούν, αλλά αυτό είναι κυρίως θέμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εμείς θα είμαστε πάντοτε αρωγοί.

Ομως, υπάρχουν και αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές, όπου εκεί εμείς θα στρέψουμε τις προσπάθειές μας”.

 

- Σημαντικό πρόβλημα για τον δήμο σας αποτελεί και η επάρκεια πόσιμου νερού, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο που η περιοχή κατακλύζεται από τουρίστες. Υπάρχει βιώσιμη λύση;

Πράγματι, το μεγάλο πρόβλημα του δήμου μας είναι η επάρκεια του νερού. Στην προηγούμενη θητεία μου στον δήμο πραγματοποιήσαμε γεώτρηση, η οποία έφερε στην επιφάνεια τεράστιες ποσότητες νερού. Δεν προλάβαμε, όμως, να κάνουμε τον έλεγχο που προβλέπει η νομοθεσία.

Η σημερινή δημοτική αρχή αδιαφόρησε για την τύχη αυτού του νερού. Εμείς, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, την 1η Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσουμε άμεσα σε ποιοτικό έλεγχο του νερού αυτής της γεώτρησης.

Παράλληλα, οι ενέργειές μας θα είναι προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια πόσιμου νερού που χρειάζεται η περιοχή μας. Φυσικά και ο ποιοτικός έλεγχος του υπάρχοντος νερού, η συντήρηση και ο καθαρισμός των εγκαταστάσεων θα είναι σε καθημερινή βάση η μόνιμη σκέψη μας”.

 

- Πώς βλέπετε τη συνεργασία, σε τεχνικό επίπεδο, με τον Δήμο Καλαμάτας; Θα συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο ή θεωρείτε ότι μπορεί να ενισχυθεί η τεχνική υπηρεσία του δήμου σας ώστε να είστε αυτόνομοι ως προς την τεχνική του συγκρότηση;

 “Πάντα μου αρέσει η αλήθεια, ακόμη και όταν είναι σε βάρος μου. Γι’ αυτό θα σας ομολογήσω, χωρίς δισταγμό, ότι η συνεργασία μας με τον Δήμο Καλαμάτας δεν ήταν στο επίπεδο των προσδοκιών του νόμου.

Η Καλαμάτα είναι ένας μεγάλος δήμος και έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Δεν θα σταματήσουμε τη συνεργασία μας, σε τεχνικό επίπεδο, με τον Δήμο Καλαμάτας, αλλά πάντα θα ζητάμε προσλήψεις σε τεχνικό προσωπικό και θα καλύψουμε μέρος αυτού με τις προβλεπόμενες προσλήψεις των συμβούλων του δημάρχου.

Η τεχνική υπηρεσία είναι η καρδιά κάθε δήμου. Ελλειψη ή προβληματική λειτουργία της σημαίνει, στην ουσία, ανυπαρξία δήμου. Εμείς πιστεύουμε στη λαϊκή ρήση ‘έχεις νύχια; ξύνεσαι’ - γι’ αυτό θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατές περιπτώσεις, προκειμένου να ενισχύσουμε την τεχνική υπηρεσία μας, ώστε να λειτουργεί αυτόνομα”.

 

- Η πολιτιστική παράδοση της περιοχής θα αποτελέσει βάση συνεργασίας με τον όμορο λακωνικό δήμο της Ανατολικής Μάνης;

Ο πολιτισμός είναι η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας. Η Μάνη έχει τη δική της ιδιαίτερη παράδοση και κληρονομιά. Ενα υπέροχο όπλο που, αν το χρησιμοποιήσεις σωστά, και μόνο απ’ αυτό μπορείς να κερδίσεις -δεν θα ήταν υπερβολή αν το έλεγε κάποιος-, την ανάπτυξή σου.

Εμείς είχαμε αφήσει το πολιτιστικό μας στίγμα στην προηγούμενη θητεία μας στον δήμο, με τη δημιουργία του λαογραφικού μας μουσείου, με την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, με τον αγώνα μας για την συντήρηση των μνημείων της περιοχής μας, με τις εορταστικές εκδηλώσεις σχετικά με την τοπική μας ιστορία, με τη δημιουργία μνημείων σεβασμού μνήμης των ιδιαίτερων ιστορικών μορφών του τόπου μας και με τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις ιστορικών γεγονότων του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ο πολιτισμός θα είναι οδηγός μας και στη νέα μας θητεία στον δήμο, δείχνοντας τον δρόμο του πολιτιστικού μας καθήκοντος για την ολοκλήρωση και λειτουργία του υπέροχου ανοιχτού μας θεάτρου”.

 

- Εκτός από όσα ήδη έχουμε αναφέρει, ποια είναι τα έργα που θεωρείτε ότι είναι απαραίτητα και στα οποία θα θέσετε προτεραιότητα; 

Eμείς πιστεύουμε σε έναν δήμο με κοινωνικό πρόσωπο, με σεβασμό στην πολιτιστική του κληρονομιά και αναπτυξιακή πολιτική. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πιστεύω μας -και χωρίς να βάζουμε προτεραιότητες-, θα αγωνιστούμε για να υλοποιήσουμε ή για να βάλουμε τις βάσεις σε έργα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα του δημότη και που αναφέραμε παραπάνω, σε έργα κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι η λειτουργία, ξανά, του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου και η λειτουργία λαϊκών αγορών, καθώς και σε έργα αναπτυξιακής πνοής, όπως η ανάδειξη του Ριντόμου, η ανάδειξη της μυθολογικής Μάνης, η δημιουργία τουριστικών αγκυροβολίων, η αξιοποίηση του Ταΰγετου, η ανάδειξη της μανιάτικης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας και η λειτουργία παραδοσιακών οικισμών. Τέλος, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για μια νέα χάραξη δρόμου, για να μπορέσει να δει επιτέλους την ανάπτυξή της η Μάνη, που τόσα έχει στερηθεί και της αξίζει”.


NEWSLETTER