Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 18:47

“Να γίνει η Κοινότητα Καλαμάτας σύνδεσμος μεταξύ Δήμου και δημοτών” κύριος στόχος του Παν. Λύρα

Γράφτηκε από την

“Να γίνει η Κοινότητα σύνδεσμος μεταξύ Δήμου και δημοτών” είναι ο σημαντικότερος στόχος που έθεσε ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο ιστορικό Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο κ. Λύρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τις αλλαγές στον “Κλεισθένη” που ετοιμάζει η κυβέρνηση με πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία υποβαθμίζει το ρόλο της Κοινότητας.

Σημείωσε ότι στόχος είναι η Κοινότητα “να έχει λόγο και άποψη στη συνδιαμόρφωση της καθημερινότητας όλων μας. Να διεκδικήσει όσα ο νόμος προβλέπει και όσα μπορούμε με συνεργασία και συνεννόηση να καταφέρουμε. Να ενώσει δυνάμεις προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Καλαμάτας μας”.

Επεσήμανε πως “η για πρώτη φορά εκλεγμένη Κοινότητα Καλαμάτας έχει και έναν ιστορικό ρόλο. Είναι η Κοινότητα που θα γιορτάσει μαζί με όλη την πόλη τα 200 χρόνια από τις 23 Μαρτίου του 1821. Ολοι γνωρίζουμε τους «Δρόμους Ελευθερίας» και αναγνωρίζουμε ότι ο εορτασμός αυτός δεν είναι μόνο επετειακός, είναι η ευκαιρία της πόλης να γίνει επίκεντρο παγκόσμιας αναφοράς”.

Ο κ. Λύρας παρατήρησε ότι “η πρώτη λέξη που πρέπει να ειπωθεί είναι η μέριμνα” - και εξήγησε: “Ενα σύντομο οδοιπορικό σε κάθε γειτονιά έχει ήδη ξεκινήσει, και ακούμε κυρίως, αφουγκραζόμαστε τον κόσμο και συνομιλούμε για όσα τον απασχολούν. Αρχικά αυτό έχει την έννοια των συναντήσεων γειτονιάς, και όπου απαιτηθεί από Σεπτέμβριο θα γίνουν και συνελεύσεις γειτονιάς. Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για κάθε γειτονιά. Οι γειτονιές είναι πρώτη αποστολή και η προτεραιότητα των κοινοτικών συμβούλων”.

Επκεντρώνοντας στη σημασία του εθελοντισμού, ανέφερε πως “θέλουμε να δώσουμε ένα πρώτο μήνυμα: τη συμμετοχή μας -και το κάλεσμα και στους φίλους μας- στην αιμοδοσία του Ερυθρού Σταυρού στις 5 Αυγούστου, στο Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. Πρόθεσή μας είναι η λειτουργία σταθερής αιμοδοτικής ομάδας της Κοινότητας Καλαμάτας, που οργανωμένα να λειτουργεί για τις ανάγκες της πόλης μας”.

Για τη διαφωνία του με τις επιχειρούμενες αλλαγές στον “Κλεισθένη”, ο κ. Λύρας εξήγησε ότι “οι Κοινότητες εκπροσωπούν τους δημότες και εκφράζουν μόνον αυτούς. Επιδίωξή μας είναι μέσα από διαδικασίες συναίνεσης και σύνθεσης, με πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιπαλότητες, να γίνεται η προώθηση και η λύση των τοπικών θεμάτων. Πολιτική σύνδεση λοιπόν με τη δημοτική αρχή είναι η ενότητα για το αποτέλεσμα που θα βρίσκεται κοντά στο δημότη Καλαμάτας. Αρα οι όποιες αλλαγές – ρυθμίσεις για τις Κοινότητες έλθουν από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα αυτές που προτείνονται από την ΚΕΔΕ, η κατάργηση των ελάχιστων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε εισηγητικές, και η μη κατανομή του ποσού απευθείας στις Κοινότητες που προβλεπόταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δεν έχουν σχέση με την κυβερνησιμότητα των δήμων. Αντίθετα, θα δυσχεράνουν το έργο των δημάρχων. Τον προβληματισμό μας, όπως οφείλαμε, τον στείλαμε μέσω επιστολής στον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, κοινοποιώντας την και στον υφυπουργό κ. Λιβάνιο, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, στους βουλευτές μας και στο δήμαρχό μας κ. Βασιλόπουλο”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι “με το δήμαρχό μας ήδη έχει ξεκινήσει η καθημερινή συνεργασία μας, και αυτονόητα και με όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Συνεργασία θα έχουμε και με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού η πόλη είναι πολύχρωμη και γι’ αυτό πολύ όμορφη”.

Νωρίτερα, η σύμβουλος της Κοινότητας Κατερίνα Μπάμπαλη επεσήμανε ότι “το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας είναι ένα σημαντικό όργανο διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με καίριες αρμοδιότητες, που έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Καλαμάτα”.

Υπενθύμισε ότι ο συνδυασμός τους «Συνοικούμε – για την Κοινότητα Καλαμάτας» έλαβε στις εκλογές 73,30%, με 15.610 ψήφους, που αναλογούν σε 11 έδρες (από τις 15 συνολικά) στο Κοινοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, η κ. Μπάμπαλη ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες που έχουν το Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και οι σύμβουλοι της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτα Βασιλοπούλου και Δημήτρης Τσαλίκης.

Γ.Σ.