Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 10:29

Καλαμάτα: Ανοίγει ο δρόμος για δημοπράτηση της “Ηλέκτρας”

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ανοίγει ο δρόμος για δημοπράτηση της “Ηλέκτρας”

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση της επισκευής του πρώην κινηματογράφου “Ηλέκτρα”, στην οδό Αναγνωσταρά, από το Δήμο Καλαμάτας.

Οπως ανακοινώθηκε από το δήμο, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξέφρασε με έγγραφο της προϊσταμένης της θετική γνώμη προς το Δήμο Καλαμάτας για το σχέδιο των τευχών δημοπράτησης και τη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το υποέργο «Επισκευή κτηρίου πρώην Κινηματογράφου Ηλέκτρα για επανάχρησή του ως πολιτιστικού πολυχώρου (κινηματογράφου, πινακοθήκης κ.λπ.)», συνολικού προϋπολογισμού 1.372.680 ευρώ με το ΦΠΑ. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί, πλέον, να το δημοπρατήσει. Η συνολική δημόσια δαπάνη ταυτίζεται με τον προϋπολογισμό και ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα επιβαρυνθεί για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης, καθώς η χρηματοδότηση αφορά στο 100% του ποσού. Το κτήριο του κινηματογράφου "Ηλέκτρα" αποτελεί ένα συγκρότημα κτηρίων, τα οποία έχουν κατασκευασθεί σε διαφορετικούς χρόνους και ενοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1960 με συνολική επιφάνεια 1.505,32 τ.μ.


Υπενθυμίζεται ότι οι νέες βασικές χρήσεις που προκρίνονται για τον κινηματογράφο είναι αξιοποίηση του 70% περίπου της ωφέλιμης επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία κινηματογράφου 500 θέσεων από ιδιώτη, ο οποίος θα προκύψει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία και η αξιοποίηση του 30% περίπου της επιφάνειας του κτηρίου για τη λειτουργία παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης στον πρώτο όροφο.


Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρήση του κτηρίου ως εξής: (i) τη μίσθωση αυτού για 4 ημέρες / εβδομάδα επί τουλάχιστον 8 μήνες / έτος για τη λειτουργία της αίθουσας ως κινηματογράφου, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες θα το χρησιμοποιεί ο δήμος και (ii) τη στέγαση σε χώρο του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης και λειτουργία αυτής επί 5 ημέρες / εβδομάδα επί 12 μήνες / έτος. Ο χώρος αυτός είναι εμβαδού περίπου 200 τ.μ. και προορίζεται για εκθεσιακός χώρος του παραρτήματος της Δημοτικής Πινακοθήκης, μεγάλο μέρος των έργων της οποίας δεν εκτίθεται σήμερα, λόγω έλλειψης χώρου. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, θα αξιοποιηθεί ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Καλαμάτας, που κτίσθηκε τη δεκαετία του ‘60 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.


NEWSLETTER