Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 18:21

Ο Νίκας επιμένει στην παραλιακή χάραξη για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη

Γράφτηκε από τον

Και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιδιώξει να συναντήσει μετά τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και απερχόμενος δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για τον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, επιμένοντας στην παραλιακή χάραξη.

Σε χθεσινή του δήλωση σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ισχυρότατο λόγο και εξέφρασε την αντίθεσή του στη χάραξη που προωθείται για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, επισημαίνοντας ότι “η νέα μελέτη μπορεί να εξυπηρετεί τον “Μορέα”, την Καλαμάτα δεν την εξυπηρετεί”. Διαφώνησε επίσης με τον δίιχνο δρόμο στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και στον αποκλεισμό της Δυτικής Παραλίας.

Ο κ. Νίκας προέτρεψε να μην βιαζόμαστε, να αφήσουμε τους υπουργούς να ενημερωθούν για να κατασταλάξουν στην άποψή τους και ζήτησε περιθώριο 2 - 3 μηνών, το φθινόπωρο για να τα ξαναπούμε. Κάλεσε, μάλιστα, τους άλλους δημάρχους της Μεσσηνίας να δουν το έργο στο σύνολό του και όχι στα όρια του δήμου τους.

Χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Νίκας ανέφερε: “Εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει διάφορα με τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος – Μεθώνη. Εχουμε μία κυβέρνηση που δεν έχει ούτε ένα μήνα ζωής. Ας αφήσουμε τους υπουργούς να ενημερωθούν σε βάθος, να κατασταλάξουν ως προς την άποψη. Δεν χάθηκε ο κόσμος να περιμένουμε κάνα δυο - τρεις μήνες. Εγιναν τόσα και τόσα όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε πλέον να συζητήσουμε για τον συγκεκριμένο δρόμο. Οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα, έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος το ότι πήγαμε σε μία νέα μελέτη. Γιατί την Καλαμάτα δεν την εξυπηρετεί, είναι σαφές. Μπορεί να εξυπηρετεί τον “Μορέα”, την Καλαμάτα δεν την εξυπηρετεί. Δεν μπορούμε να προτείνουμε το 2019 αυτοκινητόδρομους να περνάνε επί των σιδηροδρομικών γραμμών, όταν πριν από 30 - 40 χρόνια κάναμε τη γέφυρα ακριβώς για να μην συναντιόμαστε με τις γραμμές. Να περιμένουμε λίγο καιρό, ώστε να ενημερωθούν οι υπουργοί. Θα ανέβω κι εγώ να συναντήσω τον κ. Καραμανλή, προφανώς και τον πρωθυπουργό της χώρας. Εχει ισχυρό λόγο, ισχυρότατο η Περιφέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συμφωνώ απολύτως με αυτά που λέτε και γράφετε ότι η ανάπτυξη της περιοχής χωρίς δρόμους εσωτερικούς δεν μπορεί να υπάρξει. Αρα ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας κι εθνικής σημασίας, όπως ο δρόμος από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα. Είναι δρόμος απόλυτης προτεραιότητας -αναφέρομαι πάλι από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα- εφόσον η ιστορία η προηγούμενη έληξε. Να τον δούμε το δρόμο αυτό εν τω συνόλω του και η παρέμβαση να είναι συνολική για ολόκληρο το δρόμο μέχρι την Τσακώνα. Εγώ θα μπορέσω να εκφράσω άποψη όταν θα ενημερωθώ από τον υπουργό. Πρέπει να υπάρξει ένα περιθώριο 2 μήνες, περίπου γύρω στο φθινόπωρο νομίζω θα τα ξαναπούμε. Ας μην βιαζόμαστε. Εγιναν λάθη μέχρι τώρα, υποσχέσεις πάρα πολλές, ρητορείες κάθε είδους, μάλλον στόχευαν στην αυτοπροβολή κάποιων ή στις εκλογές. Νομίζω ότι μπορούμε με σοβαρότητα να δούμε το θέμα, υπάρχει χρόνος γύρω στο φθινόπωρο να τα ξαναπούμε”.

Σε ερώτησή μας για τη θέση του ως περιφερειάρχης, όταν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Καλαμάτα - Ριζόμυλος πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση, παρατήρησε: “Δεν μπορώ να σας πω από τώρα. Εμείς θα ακούσουμε και τα Δημοτικά Συμβούλια, βλέπετε υπάρχουν διάφορα ζητήματα. Εγώ θέλω να παρακαλέσω και τους δημάρχους να βλέπουν τον δρόμο στο σύνολό του. Οχι η Πύλος να τον βλέπει όσον αφορά την Πύλο και τη διαδρομή του μέσα στο Δήμο Πύλου ή ο Δήμος Μεσσήνης να βλέπει τη διαδρομή του μέσα στο Δήμο Μεσσήνης. Ο δρόμος είναι ένα σύνολο από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεθώνη, οπότε πρέπει να δούμε το ζήτημα εν τω συνόλω του. Και ιδιαίτερα για την Καλαμάτα το 70% έως 80% των οχημάτων έρχεται και φεύγει από την Καλαμάτα. Φαντάζεστε το πρώτο τμήμα σχεδόν 10 χιλιόμετρα να είναι εξόχως προβληματικό; Γιατί αυτό το οποίο προτείνεται είναι προβληματικό. Δηλαδή, όταν το 70% με 80% των οχημάτων έρχεται στην Καλαμάτα, δεν μπορεί να μπαίνει στην Καλαμάτα με δίιχνο δρόμο. Εκτός αν πρέπει υποχρεωτικά να πάμε από τον περιφερειακό. Σε αυτό νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Κι επίσης ότι δεν πρέπει να αφήνεται μια περιοχή όπως είναι η δυτική περιοχή της Καλαμάτας γύρω στα 7 χιλιόμετρα μέχρι τον Πάμισο. Μια περιοχή που έχει μια γη που προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη, για ξενοδοχεία, για οτιδήποτε έχει σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και μιλάμε πάντα για δρόμο εθνικής σημασίας, γιατί μέχρι τη Μεθώνη αναφερόμαστε σε γη που θα γνωρίσει τουριστική ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο με ένα τέτοιο τεράστιο έργο υποδομής”.

Σε άλλη ερώτησή μας ότι αυτός ο δρόμος δεν αφορά κυρίως την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, αλλά όλη την υπόλοιπη Μεσσηνία, ο κ. Νίκας απάντησε: “Δεν μιλάω για την Καλαμάτα, μιλάω για τη Μεσσηνία. Σήμερα πάμε ευκολότερα στην Κόρινθο παρά στην Κορώνη. Να συμφωνήσουμε ότι αν δεν πάμε σε μισή ώρα στην Κορώνη μ’ έναν ασφαλή δρόμο, αυτό είναι κακό και για την Καλαμάτα και για την Κορώνη. Ο Κορωναίος να έρχεται στην Καλαμάτα -έρχεται για πολλούς και διαφόρους λόγους-, ο Καλαματιανός να πηγαίνει σε μισή ώρα στην Κορώνη και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Μαζί πάμε, δεν υπάρχει Καλαμάτα, Κορώνη, Πύλος. Είμαστε ένα σύνολο που θα πορευτούμε μαζί. Αρα το έργο, ένα έργο που αφορά όλο αυτό το σύνολο, πρέπει να μας ενδιαφέρει εν τω συνόλω του”.

 

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αργότερα το μεσημέρι, στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιλώντας ως δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση του συμβούλου της μειοψηφίας Γιάννη Χριστόπουλου, είπε πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για την Καλαμάτα. Εξέφρασε τη λύπη του που κάποιοι εξετάζουν τον δρόμο μόνο για την περιοχή τους και όχι ενιαία, καθώς και τη δυσφορία του για τον αγώνα δρόμου για το ποιος να πρωτοτρέξει στον υπουργό. Δήλωσε πως θεωρεί ότι όπως προτείνεται ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της πόλης, του δρόμου και της Μεσσηνίας. Εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση τώρα δεν μπορεί να εκφραστεί εξειδικευμένα, αλλά το φθινόπωρο, ενώ ανέφερε πως το συμφέρον της πόλης είναι μια παραθαλάσσια χάραξη που θα δώσει ανάπτυξη στη Δυτική Παραλία.

Γ.Σ.