Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 05:06

Ο Δήμος Καλαμάτας στο κέντρο της πόλης: Μάζεψε τα τραπεζοκαθίσματα 2 μπαταχτσήδων επαγγελματιών

Γράφτηκε από την
Ο Δήμος Καλαμάτας στο κέντρο της πόλης: Μάζεψε τα τραπεζοκαθίσματα 2 μπαταχτσήδων επαγγελματιών

Τα τραπεζοκαθίσματα από 2 καταστήματα στο κέντρο της Καλαμάτας μάζεψε χθες το πρωί ο δήμος, λόγω πολύχρονων οφειλών τους. Οι δύο αυτές περιπτώσεις, όπως είπε ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, περιλαμβάνονται στις περίπου 10 «εξόφθαλμες» -όπως τις χαρακτήρισε- περιπτώσεις καταστημάτων της Καλαμάτας, τα οποία για 3 και πλέον χρόνια δεν έχουν αποδώσει στο δήμο τέλη κοινοχρήστων χώρων και φόρους.
Οπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος, το καθένα από τα 10 πιο πάνω καταστήματα οφείλει στο δήμο ποσά που κυμαίνονται από 75.000 ώς και 120.000 ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις. Ανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων με πολύχρονες οφειλές, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη κίνηση.
Χθες πάντως, στις 2 συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο ένας επαγγελματίας έσπευσε να μπει σε διαδικασία ρύθμισης και του επεστράφησαν τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο δεύτερος δεν είχε προβεί σε τέτοια κίνηση μέχρι αργά το μεσημέρι.
«Στο εξής ο δήμος θα αφαιρεί από τους δημοτικούς χώρους τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων που δεν αποδίδουν τα νόμιμα» επισήμανε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Και συνέχισε: «Δεν μπορεί να ανεχόμαστε δύο ειδών επαγγελματίες, τους καθ’ όλα άψογους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους -και αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών- και τους άλλους που εδώ και 4 ή και 5 χρόνια δεν αποδίδουν στο δήμο τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους».
Μάλιστα, ο Π. Νίκας σημείωσε ότι ορισμένοι από τους οφειλέτες δεν προσέρχονται ούτε καν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, «παρά τις σχετικές προσκλήσεις του δήμου, ο οποίος εξαντλεί κάθε περιθώριο ευαισθησίας ανάλογα με την περίπτωση».
Την αδιαφορία αυτή για ρύθμιση οφειλών επισήμανε και ο αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης: «Δυστυχώς δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον», παρατήρησε. Τόνισε παράλληλα ότι αυτό που επιδιώκει ο δήμος μαζεύοντας τα τραπεζοκαθίσματα είναι «να διαφυλάξει τον υγιή ανταγωνισμό» - σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο ένας επαγγελματίας να "φτύνει αίμα" για να είναι συνεπής και ο άλλος να καταλαμβάνει κοινόχρηστο χώρο χωρίς να αποδίδει τα προβλεπόμενα».
Σύμφωνα, τέλος, με τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, το μέτρο δεν συνιστά κατάσχεση: «Δεν είναι κατάσχεση, τα τραπεζοκαθίσματα συγκεντρώνονται και φυλάσσονται από το δήμο σε χώρο του "Διοκλή" και επιστρέφονται μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών».
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER