Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019 23:56

Δήμαρχος Ελαφονήσου: "Αυθαίρετο πως κάηκε το 25% του νησιού"

Γράφτηκε από την

Έπειτα από ένα εφιαλτικό τριήμερο κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελαφόνησος δοκιμάστηκε από την τεράστια πυρκαγιά αλλά και τις αθρόες αποχωρήσεις τουριστών, το νησί προσπαθεί να βρει και πάλι τους ρυθμούς του.

Η δήμαρχος Ευσταθία Λιάρου μαζί με τους συνεργάτες της και τις αρμόδιες Αρχές κάνουν τον απολογισμό των ζημιών και μεσούσης της τουριστικής περιόδου μέσω του ethnos.gr στέλνει θετικό μήνυμα στους κατοίκους του νησιού αλλά και στους Ελληνες και ξένους τουρίστες που έχουν προγραμματίσει να κάνουν σε αυτό τις διακοπές τους.

Το «ευχαριστώ»

«Οι δύσκολες ώρες πέρασαν. Έσβησαν και οι τελευταίες εστίες, και μάλιστα χωρίς να έχουν κοπάσει οι άνεμοι. Αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω μέσω του ethnos.gr. Το σημαντικό για εμάς είναι πως δεν κινδύνευσε καμία ζωή» είπε αρχικά η Ευσταθία Λιάρου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της Πυροσβεστικής αλλά και του Στρατού: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα κάθε πυροσβέστη μέχρι και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για τις μεγάλες και ακούραστες προσπάθειες που κατέβαλαν. Είχαν πολύ δύσκολο έργο, σε αντίξοες συνθήκες. Δεν είχαμε ξαναβιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Ειδικότερα, θέλω να ευχαριστήσω τις δυνάμεις του Στρατού που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

«Αυθαίρετες οι εκτιμήσεις»

Η δήμαρχος Ελαφονήσου διαφώνησε με τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας γύρω από την έκταση της ζημιάς: «Πληροφορήθηκα και εγώ πως έγιναν εκτιμήσεις ότι κάηκε το 25% ή το 50% του νησιού. Δεν γνωρίζω από πού μπορεί να προήλθαν αυτές οι εκτιμήσεις. Σίγουρα είναι αυθαίρετες. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τέτοιες εκτιμήσεις. Ας αφήσουμε τις υπηρεσίες να κάνουν την καταγραφή των ζημιών και μετά θα δώσουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τον απολογισμό της ζημιάς».
«Δεν έγινε κάτι ανεπανόρθωτο»
Για το εάν η περιβαλλοντική ζημιά μπορεί άμεσα να αποκατασταθεί είπε στο ethnos.gr: «Το σημαντικό είναι πως δεν είχαμε κάτι ανεπανόρθωτο και το “ανεπανόρθωτο” είναι μόνο η απώλεια ζωής. Από εκεί και πέρα θα γίνει η καταγραφή της ζημιάς και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο περιβάλλον. Θα τα δούμε όλα».

«Ασφαλής και όμορφος προορισμός»

Για την ώρα πάντως η Ευσταθία Λιάρου μαζί με τους κατοίκους του νησιού έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αποδείξουν πως η Ελαφόνησος ήταν και παραμένει ένας από τους πιο όμορφους και πιο ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας: «Αυτήν τη στιγμή που η τουριστική περίοδος είναι στην κορύφωσή της πρέπει να σας πω με βεβαιότητα πως η Ελαφόνησος είναι ένας ασφαλής προορισμός. Οι ρυθμοί ζωής έχουν αποκατασταθεί. Οι κάτοικοι και οι υποδομές του νησιού υποδέχονται τους επισκέπτες και οι αρχές κάνουν παράλληλα το έργο τους με υπευθυνότητα έναντι της κοινωνίας και του περιβάλλοντος».

Πηγή: ethnos.gr