Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 12:48

Αντίδραση Ηλ. Τσίγγανου για τα εγκαίνια του βιολογικού

Γράφτηκε από την

Την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγγανου προκάλεσαν τα όσα έγιναν και ακούστηκαν στην τελετή εγκαινίων της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Ο κ. Τσίγγανος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής:
"Θα νομίσει κανείς διαβάζοντας αυτή τη γραπτή μου δήλωση σχετικά με τα εγκαίνια του βιολογικού καθαρισμού, ότι είναι αποτέλεσμα πικρίας, γιατί δεν μου έκανε την τιμή η δημοτική αρχή του τόπου μου, να μου δώσει το λόγο. Ομολογουμένως με πείραξε η απαξιωτική συμπεριφορά του δημάρχου και παλαιών συνεργατών μου, όπως πείραξε και το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων, η γρήγορη ενημέρωση περί τεχνικών χαρακτηριστικών του βιολογικού, χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική αναφορά για την πορεία αυτού του τεράστιου έργου που όλοι αποδέχονται. Ομως δεν είναι πικρία αυτό που νιώθω, είναι κάτι χειρότερο. Είναι καθολική απογοήτευση για τη νέα τάξη πραγμάτων. Θα επισημάνω τρία σημεία χωρίς να τα χαρακτηρίσω, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.
1) Το κείμενο της προσκλήσεως το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο. Ανέφεραν ότι ο βιολογικός καθαρισμός ξεκίνησε το 2009, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου, η τότε δημοτική αρχή έδωσε μάχες και τεράστιους αγώνες για να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια που κράτησαν περίπου μια δεκαπενταετία. Ετσι όπως μας παρουσίασαν το έργο
του βιολογικού καθαρισμού ξεκομμένο από το υπόλοιπο πακέτο της αποχέτευσης, θέλουν να μας πείσουν ότι εδώ έγινε παρθενογένεση. Θα έπρεπε να υπήρχαν στην πρόσκληση ονόματα ομιλητών και παρουσιαστών, και όχι εκείνη τη στιγμή σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα να ψάχνει ο δήμαρχος σε ποιον θα δώσει την μπάλα. Ευτυχώς η παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και των συνεργατών του, τους οποίους και εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μας έκαναν, έσωσε μερικώς την κατάσταση.
2) Ο δήμαρχος κ. Κόλλιας δήλωσε στα γρήγορα με μετριοφροσύνη ομηρικού
ήρωα, ότι δεν δέχεται εύσημα για αυτό το έργο και ότι αυτά ανήκουν σε άλλους. Σε ποιους, κύριε Κόλλια; Τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο!
3) Ο κ. Σαμπαζιώτης, πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, είπε χωρίς περιστροφές ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού το έφτιαξε ο λαός. Και έτσι θα τελείωνε εδώ αυτή η ωραία γιορτούλα που εξελίχθηκε σε πανηγυράκι, με τις ανάλογες φωτογραφίες από το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, που έγινε μεταξύ τους, εάν δεν έπαιρνα μόνος μου το μικρόφωνο για να αναταράξω έστω και την τελευταία στιγμή τα λιμνάζοντα ύδατα ή λύματα;
Κύριε Κόλλια, απαντώ πρώτα σε εσάς: Δεν έχετε το δικαίωμα να αρνείστε τα οποιαδήποτε εύσημα σας ανήκουν διότι είστε δήμαρχος 17 μήνες και κάτι θα κάνατε κι εσείς γι' αυτό το έργο. Θα πρέπει άλλωστε να γνωρίζετε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές ο ένας δήμαρχος εγκαινιάζει τα έργα του προκατόχου του και όχι σιωπών.
Οσον αφορά τον κ. Σαμπαζιώτη να διατρέχει στα γρήγορα με πρόθεση να μειώσει και να υποβαθμίσει το έργο, ότι ο λαός έφτιαξε τον βιολογικό καθαρισμό, άφησε άναυδο και άφωνο το ακροατήριο. Για ποιο λαό μιλάτε, κύριε Σαμπαζιώτη; Γιατί εμείς θυμόμαστε ότι ο λαός, τότε φανατισμένος, διχασμένος και πιθανώς προδομένος από αυτόκλητους σωτήρες, ήταν για πολλά χρόνια αντιμέτωπος με τη δημοτική αρχή, δηλώνοντας υπέρμαχος της
κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, όχι όμως στην αυλή του, αλλά στις αυλές των άλλων.
Αυτό το έργο κράτησε για πολλά χρόνια, με κορυφαία αντιδημοκρατική ενέργεια, την εισβολή του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνοντας τις πόρτες με αλυσίδες, επιχειρώντας να ματαιώσει κάθε απόφαση που αφορούσε το βιολογικό καθαρισμό και επέμενε αντί αυτού να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση επέκτασης του υποβρύχιου αγωγού. Απορώ πώς αυτά τα έχετε ξεχάσει. Γι' αυτό το λόγο και για πολλούς άλλους ομολογουμένως δεν σας αναγνωρίζω. Αυτή η νεομαρξιστική σας αντίληψη ότι ο λαός έφτιαξε τον βιολογικό καθαρισμό με εκπλήσσει. Ολη αυτή η ιστορία μου θυμίζει κάτι από τα γενόσημα!
Κύριε Σαμπαζιώτη: Σας παρέδωσε η τότε δημοτική αρχή ένα έργο ολοκληρωμένο, χωροθετημένο, με εξασφαλισμένες πιστώσεις, με το οικόπεδο αγορασμένο, δημοπρατημένο (από την Περιφέρεια) και εσείς το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να ακυρώσετε την απόφασή μας, με αποτέλεσμα η εκτέλεση του έργου να καθυστερήσει τουλάχιστον τρία χρόνια!
Κύριε δήμαρχε, προσωπικά δεν έχω ανάγκη από αναγνώριση, ο λαός μου το απέδειξε στέλνοντάς με για πολλές τετραετίες στον δήμο, το εισπράττω άλλωστε κάθε μέρα από τους δημότες μου, μια που ζω και αναπνέω σ' αυτό
το χώρο.
Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω μόνον τούτο, ο τόπος αυτός ο ευλογημένος θα έλεγα έχει παρελθόν έχει και μέλλον, παρόν δεν ξέρω αν έχει!".