Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 09:01

Ο Θαν. Βασιλόπουλος άνοιξε χθες τα χαρτιά του: Αντιδήμαρχοι και από την αντιπολίτευση (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Αντιδημάρχους και από την αντιπολίτευση που θα συνεργαστούν - και πέρα από το χώρο της Ν.Δ.-, θα έχει η νέα δημοτική αρχή Καλαμάτας από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, ξεκαθάρισε χθες ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, ανοίγοντας τα χαρτιά του για το πώς θα διοικήσει το δήμο στη μετά - Νίκα εποχή.

“Ο κάθε συνδυασμός ανάλογα με τη δυναμική που έχει καταγράψει και τα στελέχη που έχει εκλέξει, θα αναλάβει και τις ανάλογες θέσεις ευθύνης. Δεν είναι θέμα ανταλλαγμάτων, είναι θέμα συνεργασίας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βασιλόπουλος ανακοίνωσε τις νέες αντιδημαρχίες κι εκτίμησε ότι “η παράταξη δημάρχου θα έχει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία”, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τα ικανά στελέχη του δήμου και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης.

Επεσήμανε πως αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου και η διάνοιξη της Κρήτης και μην παρεκκλίνοντας από την πολιτική Νίκα για την αξιοποίηση του στρατοπέδου και την παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, έκανε λόγο για ευρύτερη συζήτηση και διαβούλευση για το στρατόπεδο και για παραλιακή χάραξη που θα βοηθούσε την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων.

Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, των προέδρων και των συμβούλων των Τοπικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Μέγαρο Χορού, στις 8 το βράδυ και η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή προεδρείου του Σώματος και μελών Επιτροπών την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο ιστορικό δημαρχείο.

Αναλυτικά, ο νέος δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος ενημέρωσε αρχικά για τις “εκτεταμένες συσκέψεις με Νομικά Πρόσωπα, Διευθύνσεις και Τμήματα του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου εκτός από τις Διευθύνσεις και τα Νομικά Πρόσωπα που έχω υπηρετήσει και έχω προσωπική άποψη για τη λειτουργία τους, να αποκτήσουμε και εικόνα για τη λειτουργία του δήμου γενικότερα” και παρατήρησε: “Σε αυτό το πλαίσιο ζητήσαμε και από τους διευθυντές να μας καταθέσουν προτάσεις καλύτερης λειτουργίας του δήμου. Προφανώς οι διευθυντές πρέπει να είναι σε θέση να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση, που να διευκολύνει τη λειτουργία του δήμου μας.

Εχοντας πλέον μια ολοκληρωμένη πιο αναλυτική εικόνα θα τονίσω με σαφήνεια ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει ικανότατα στελέχη και πολλές δυνατότητες. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να συνεργαστούμε με τα ικανά στελέχη, γιατί πιστεύω βαθιά στην αξιολόγηση και θα εφαρμόσουμε διαδικασίες αξιολόγησης εκτός από τυπικές και ουσιαστικές, για να αξιοποιήσουμε τα ικανά στελέχη, ώστε να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους συνδημότες μας και στους επισκέπτες της πόλης μας”.

Στη συνέχεια ενημέρωσε για “τη μορφή που θα έχουν οι αντιδημαρχίες, που αυτές θα προσδιορίσουν και τις αλλαγές που θα προκύψουν, όπου θεωρούμε ότι χρειάζεται σε διευθύνσεις και τμήματα του Δήμου Καλαμάτας. Αντιδήμαρχοι: 1) Οικονομικών και περιουσίας. 2) Τοπικής ανάπτυξης, τουρισμού κι επιχειρηματικότητας. 3) Πολεοδομίας, νέων τεχνικών έργων και προγραμματισμού. 4) Κοινωνικής μέριμνας και διοικητικών υπηρεσιών. 5) Συντήρησης υποδομών και Δημοτικών Ενοτήτων. 6) Περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας. Ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων της κάθε αντιδημαρχίας και οι εντεταλμένες θέσεις ευθύνης θα παρουσιαστούν σε δεύτερο χρόνο”.

Για τις συνεργασίες σημείωσε: “Δεύτερος στόχος αυτό το διάστημα εκτός από την άσκηση των καθηκόντων μου ως αντιδήμαρχος, ήταν και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των συνδυασμών που συγκροτούν προς υλοποίηση το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Σεβόμενος τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την καλύτερη διακυβέρνηση δήμων και περιφερειών, το γεγονός ότι ο δήμαρχος συνεχίζει να εκλέγεται με το 50% συν 1, σεβόμενος όμως και τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών, ανάλογα με τη δυναμική που έχει καταγράψει ο κάθε συνδυασμός και τα στελέχη που έχει αυτός. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συνδυασμοί οι οποίοι έχουν επιλέξει να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αντιπολίτευση ή να μεταφέρουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στο μέλλον και συνδυασμοί που έχουν επιλέξει να συνεργαστούμε και να συγκροτήσουμε τη νέα δημοτική αρχή, σεβόμενος και τα δύο αυτά πλαίσια. Αυτά είναι θέματα που θα φανούν στις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά “το δήμαρχο Καλαμάτας για τη δυνατότητα που μου έδωσε όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετήσω το δήμο από θέσεις ευθύνης, να αποκτήσω εμπειρία και να δείξω ικανότητα, στοιχεία, που προφανώς αποτιμήθηκαν θετικά από τους συμπολίτες μας και καλούμαι να υπηρετήσω το Δήμο Καλαμάτας από το ανώτερο αξίωμα, αυτό του δημάρχου”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

• Παρατήρησε πως “αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι η παράταξη δημάρχου θα έχει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία. Αυτά βέβαια θα αποτυπωθούν στην πρώτη συνεδρίαση. Ακόμα δεν έχει γίνει σύμπραξη συνδυασμών που αυτό προϋποθέτει και μια σύγκλιση σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων. Αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν και να κατατεθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή μετά την πρώτη συνεδρίαση”.

 

• Για το γεγονός ότι η συνεργασία θα είναι και με συνδυασμούς πέρα από το χώρο της Ν.Δ. επεσήμανε: “Από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι η πρόσκλησή μας είναι ανοιχτή. Δεν περιορίζεται στο με ποιους έχουμε συγκλίσεις ιδεολογικές. Ηταν μια ανοιχτή πρόσκληση που βασίζεται στην ειλικρίνεια, στο ότι θέλουμε να προσφέρουμε στο δήμο μας. Βέβαια δεν έχει ως στόχο να εκθέσει το δήμαρχο ή το συνδυασμό του δημάρχου. Απλά βασίζεται σε μια ειλικρινή συνεργασία προσφοράς”.

 

• Επιμένοντας στις συνεργασίες, ανέφερε ότι “το είπα και νωρίτερα ότι ο δήμαρχος συνεχίζει να εκλέγεται με το 50% συν 1. Αυτό θα έπρεπε να του δίνει το δικαίωμα να έχει την πλειοψηφία, να χαράζει την αναπτυξιακή προοπτική και προφανώς θα κριθεί γι’ αυτό. Παρόλα αυτά εμείς σεβόμαστε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για την ανάπτυξη συνεργασιών”.

 

• Για το αν η σύμπραξη έχει ανταλλάγματα ή είναι σε προγραμματική βάση, δήλωσε: “Εχω τονίσει επανειλημμένως ότι ο κάθε συνδυασμός ανάλογα με τη δυναμική που έχει καταγράψει και τα στελέχη που έχει εκλέξει, θα αναλάβει και τις ανάλογες θέσεις ευθύνης. Δεν είναι θέμα ανταλλαγμάτων, είναι θέμα συνεργασίας. Οταν συνεργάζεσαι με κάποιον, πρέπει προφανώς να τον τιμήσεις και να λάβει τις θέσεις ευθύνης που του αναλογούν”.

 

• Για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα το 2020 που ξεκινούν από την απερχόμενη δημοτική αρχή είπε: “Υπάρχουν και τα περιθώρια των ημερομηνιών. Υπάρχουν ημερομηνίες, η Οικονομική Υπηρεσία που λέει ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχει κλείσει η διαδικασία της διαβούλευσης. Το ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο, τότε που θα υπάρχουν και τα υπόλοιπα από τους κωδικούς, τα χρήματα. Τότε θα φτιαχθεί το ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα και προφανώς θα αφήσουμε το δικό μας στίγμα”.

 

• Για τις αλλαγές στον “Κλεισθένη” από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εκτίμησε ότι δυσκολεύουν τις διαδικασίες συνεργασιών: “Νομίζω ότι οι αλλαγές που έγιναν στον Κλεισθένη ενδεχομένως να μη βοηθούν την ανάπτυξη συνεργασίας. Διότι οι συμπράξεις προϋποθέτουν τη μη αποχώρηση ενός συνδυασμού. Οταν υπάρχει σύμπραξη, δεν μπορεί να αποχωρήσει ένας συνδυασμός. Μάλλον δυσκολεύουν τις διαδικασίες συνεργασιών”.

 

• Για το όνομα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είπε: “Προφανώς υπάρχουν σκέψεις που θα τις ακούσετε. Προφανώς δεν περιμένετε να σας πω σήμερα”.

 

• Για τις προτεραιότητές του σημείωσε: “Αυτά θα ήθελα να τα αναφέρω στην ορκωμοσία, εκεί που θα δώσουμε το στίγμα μας και στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εχω πει ότι αποτελεί προτεραιότητα η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με ότι αυτό συνεπάγεται. Στο ανατολικό μας παραλιακό μέτωπο έχουμε την Κρήτης, την οποία πρέπει να δούμε πως θα τη διανοίξουμε και πως θα αξιοποιήσουμε τα 450 στρέμματα που είναι από την Κρήτης και προς την παραλία, αλλά και τα άλλα 1.500 που είναι από την Κρήτης προς τη Λακωνικής. Οπως βέβαια και το δυτικό μας παραλιακό μέτωπο”.

 

• Για τη μελέτη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος με βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου: “Απ’ ότι είδαμε από τη μελέτη, από τη χάραξη που υπάρχει τώρα, η χάραξη δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου Καλαμάτας, τις ανάγκες του δήμου. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη μελέτη, μια συγκεκριμένη χάραξη που είχε και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό είχε αξιολογηθεί από την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και κάτω από το δρόμο και προς την παραλία 400 – 500 στρέμματα είναι περιοχή για ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων. Οπότε η παραλιακή χάραξη θα βοηθούσε στην ανάπτυξη αυτή των επενδύσεων. Εμείς είμαστε υπέρ της προηγούμενης μελέτης, όπως άλλωστε είχε ψηφίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας”.

 

• Για το ενδεχόμενο διαφορετικών απόψεων για το συγκεκριμένο έργο με τους νέους δημάρχους Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος ανέφερε: “Εντάξει, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα, θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε με καλή διάθεση να βρούμε τον κοινό βηματισμό, ώστε να δώσουμε την ανάπτυξη που χρειαζόμαστε όλοι από κοινού. Αλλωστε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας. Και ο Δήμος Καλαμάτας είναι συνδεδεμένος με το Δήμο Μεσσήνης και όλοι οι δήμοι είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους”.

 

• Για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας παρατήρησε: “Ξεκινάμε πρώτα από το ότι εμείς είμαστε υπέρ της παραμονής του στρατοπέδου, αυτό είναι ξεκάθαρο. Σε ερώτηση δική σας είχα απαντήσει και τότε, θα πω ότι αν και εφόσον προκύψει κατάργηση του στρατοπέδου, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για την αξιοποίηση αυτού, μέσα από διαβούλευση, συζητήσεις και κατάθεση προτάσεων. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, τεράστιο που θα πρέπει να το ανοίξουμε ολοκληρωμένα και οργανωμένα. Υπάρχουν πολλές προτάσεις γι’ αυτό το θέμα. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή εμείς θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του χώρου αυτού, που είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν στο δήμο μας, ως τοποθεσία εννοώ”.

 

• Για τις σχέσεις με τη μητρόπολη είπε ότι “η σχέση και κατά τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ήταν καλή με την Εκκλησία. Δεν υπάρχει θέμα, ο στόχος μας είναι κοινός”.

 

• Για το θέμα του πάρκινγκ του ΝΟΚ παρατήρησε: “Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Κοσμόπουλος έκανε καλά τη δουλειά του και ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς, εμείς ως δημοτική αρχή θα κάνουμε αυτά που πρέπει να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συνδημοτών μας”.

 

• Για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων επεσήμανε: “Μοναδική λύση για να λυθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η κεντρική διαχείριση. Διαχείριση που θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει καλύτερους όρους απ’ αυτούς που έχει, θα έπρεπε να έχει συμμετοχή των δήμων που είναι αυτοί που παράγουν τα απορρίμματα. Παρόλα αυτά είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η κεντρική διαχείριση. Η Μαραθόλακκα δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα, ενδεχομένως να μην μπορεί να αντέξει ούτε μία μέρα ακόμα.

Δεν έχουμε άλλη λύση αυτή τη στιγμή και πρέπει να περιμένουμε την κεντρική διαχείριση. Ολες οι άλλες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν είχαν αποτέλεσμα”.

Γ.Σ.