Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 09:22

Ο νέος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας λίγο πριν την ορκωμοσία στην “Ε”: “Ωρολογιακή βόμβα τα απορρίμματα στην Πύλο”

Γράφτηκε από τον
Ο νέος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας λίγο πριν την ορκωμοσία στην “Ε”: “Ωρολογιακή βόμβα τα απορρίμματα στην Πύλο”

 

“Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, με κυριότερο παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας απορριμμάτων, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το δήμο”.

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στην “Ε” ο νέος δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Τάκης Καρβέλας, όσον αφορά τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής.

Παρατηρεί επίσης πως “και τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν ενιαίο σώμα, που στόχο θα έχει το καλό των δημοτών. Ετσι μέσα από μια σύνθεση απόψεων και προτάσεων θα εξασφαλίζονται πλειοψηφικές αποφάσεις προς όφελος των δημοτών και του δήμου μας”.

Για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη ο ίδιος επισημαίνει ότι “πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει, και μάλιστα να ενταθεί, ώστε να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί”. Ακόμα, δεσμεύεται ότι το έργο του βιολογικού και της αποχέτευσης στην Κορώνη θα λειτουργήσει μέσα στην τετραετία.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τάκη Καρβέλα στον Γιάννη Σινάπη:

 

- Πώς θα διοικήσετε το Δήμο Πύλου - Νέστορος, καθώς δεν έχετε πλειοψηφία κι έχετε λιγότερους συμβούλους από το συνδυασμό του Δ. Καφαντάρη; Η τροποποίηση του «Κλεισθένη» που υλοποίησε η κυβέρνηση, σας λύνει τα χέρια;

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του «Κλεισθένη», ο συνδυασμός μας με το αποτέλεσμα του α’ γύρου έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την εκλογή του προέδρου του Δημοτικό Συμβουλίου. Με τις νέες προβλέψεις, μας δίνεται πλειοψηφία 3/5 στο σύνολο των Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων και αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία στη δημοτική παράταξη. Ως προς το Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατικής διακυβέρνησης του δήμου μας, θεωρώ ότι και τα 27 μέλη του αποτελούν ενιαίο σώμα που στόχο θα έχει το καλό των δημοτών. Ετσι μέσα από μια σύνθεση απόψεων και προτάσεων θα εξασφαλίζονται πλειοψηφικές αποφάσεις προς όφελος των δημοτών και του δήμου μας.

- Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;

Βασικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η επαναλειτουργία του δήμου με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η ομαλή λειτουργία του και αφετέρου η παραγωγή έργου προς όφελος των δημοτών. Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση χρόνιων προβλημάτων, με κυριότερο παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού επεξεργασίας απορριμμάτων, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για το δήμο.

- Ο δήμος σας έχει κάστρα (Νιόκαστρο, Μεθώνης και Κορώνης) και αρχαιολογικούς θησαυρούς (Ανάκτορο Νέστορα, αρχαιολογικός χώρος στην Ικλαινα). Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε αυτόν τον πλούτο;

Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα υπάρξει ένα πρόγραμμα τετραετίας, που αφενός θα προστατεύει τα μνημεία και αφετέρου θα τα προβάλλει σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης.

- Μπορεί -και πώς;- ο δήμος να συμβάλει στη λειτουργία της μαρίνας της Πύλου, που καθυστερεί εδώ και χρόνια;

O δήμος μπορεί να συμβάλει στη λειτουργία της μαρίνας με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η συνύπαρξη του αναγκαίου επενδυτή με τις απαιτήσεις των δημοτών μας και τις ανάγκες της Πύλου.

- Η περιοχή σας έχει μικρά νησιά που είναι αναξιοποίητα. Πώς μπορεί να παρέμβει ο δήμος για την αξιοποίησή τους;

Ο δήμος μπορεί να παρέμβει δημιουργώντας ένα ειδικό τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα έχει ως στόχο αφενός την ανάπτυξη των νησιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου θα διασφαλίζει το ιδιαίτερο φυσικό κάλος που έχουν, ώστε αυτά τα νησιά στο διηνεκές να αποτελούν πόλο έλξης και μοναδικότητας.

- Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δημοπρατήθηκε με τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την υλοποίηση του έργου. Τι θα κάνει η νέα δημοτική αρχή και πόσο σημαντικός είναι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας 

Ο δρόμος αυτός είναι ύψιστης σημασίας για το δήμο μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει και μάλιστα να ενταθεί, ώστε να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Επίσης, ένα από τα πρώτα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι η συζήτηση για το μεγάλο αυτό έργο και η σύσταση μόνιμης διακομματικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη στο θέμα αυτό. Πιστεύω ότι ήρθε επιτέλους η ώρα ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

- Με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών τι κάνει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος; Μέχρι να λειτουργήσει η οριστική διαχείριση της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ τι θα κάνετε;

Η διαδικασία διαχωρισμού των απορριμμάτων στο Δήμο Πύλου - Νέστορος είναι σε οριακό σημείο, καθώς δεν λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Συγκεκριμένα, δεν γίνεται η αποκομιδή, παρόλο που έχουν παραλειφθεί τα σχετικά μηχανήματα από τον Ιούλιο του 2018, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας της μονάδας, με φυσικό αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι οδυνηρές!

- Από τα έργα που ακούγονται χρόνια αλλά μένουν στα λόγια, είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Κορώνης. Τι φταίει που δεν υλοποιείται ένα τέτοιο έργο; Θα υλοποιηθεί, επιτέλους 

Ο βιολογικός καθαρισμός και η αποχέτευση της Κορώνης αποτελεί για εμάς έργο πρώτης προτεραιότητας και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί. Δεσμευόμαστε ότι το έργο θα λειτουργήσει μέσα στην τετραετία, για να μπορέσει η πόλη της Κορώνης να έχει τη θέση που της αρμόζει. Η θέληση και η εμπειρία μας είναι εφόδια που θα μας βοηθήσουν να είμαστε συνεπείς.

- Ο δήμος σας είναι και αγροτικός. Κατά καιρούς ακούγονται παράπονα για την καθυστέρηση υλοποίησης έργων και για παρεμβάσεις καθημερινότητας. Πώς μπορεί η δημοτική αρχή θα στηρίξει τον αγροτικό κόσμο;

Ο δήμος μας στο μεγαλύτερο μέρος του είναι αγροτικός, γι’ αυτό θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα των αγροτών εν τη γενέσει τους με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική προστασία της παραγωγής. Θα προωθήσουμε τη δημιουργία περιφερειακών αγορών, ώστε οι αγρότες να καρπώνονται την προστιθέμενη αξία της παραγωγής.

- Στις αρχές Ιουλίου ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης κατήγγειλε απειλές κατά υπαλλήλων από νέους αιρετούς του δήμου. Εχετε ενημέρωση, ποια είναι η άποψή σας;

Οπως γνωρίζετε προέρχομαι από το στελεχιακό προσωπικό του δήμου μας, και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζω πολύ καλά το σύνολο σχεδόν του προσωπικού. Η πορεία μου είναι γνωστή, καθώς και οι άριστες σχέσεις που διατηρώ με το προσωπικό του δήμου. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι το σύνολο του προσωπικού θα έχει έναν στόχο: την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ενίσχυση του κύρους του δήμου σε θέματα όπως η πιστή τήρηση της νομοθεσίας, του ωραρίου και η τοποθέτηση των προσώπων εκεί που το απαιτούν οι ανάγκες του δήμου μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα εμπνεύσουμε τους υπαλλήλους για μία νέα θετική πορεία του δήμου μας. Συνεπώς το ερώτημά σας δεν με αγγίζει, γι’ αυτό και δεν το σχολιάζω.

- Ποιες θα είναι οι σχέσεις σας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Τι περιμένετε από τη νέα περιφερειακή αρχή;

Η σχέση μου με την περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από σχέση συνεργασίας και αμοιβαίας εκτίμησης, καθώς θεωρώ ότι και οι δύο αρχές έχουν έναν κοινό στόχο, την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία των συμφερόντων των δημοτών μας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα θεωρώ ότι θα προωθούμε δράσεις και έργα που θα επιτυγχάνουν τον παραπάνω στόχο.


NEWSLETTER