Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 10:11

Ο Δήμος Οιχαλίας καταγγέλλει: Μεθοδεύσεις Νίκα για ΧΥΤΥ στο Παλιοροβούνι

Γράφτηκε από την
Ο Δήμος Οιχαλίας καταγγέλλει: Μεθοδεύσεις Νίκα για ΧΥΤΥ στο Παλιοροβούνι

Για μεθοδεύσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ως προς την επιλογή χώρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Μεσσηνίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Οιχαλίας. Συγκεκριμένα ο Δήμος Οιχαλίας κατηγορεί τον Παν. Νίκα ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται εκ μέρους του «έμμεσα μια προσπάθεια κατεύθυνσης για το χώρο της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων προς τον Δήμο Οιχαλίας». Η περιοχή αυτή δεν είναι άλλη από το Παλιοροβούνι, που ως προοπτική, όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση, βρίσκει αντίθετο τόσο το δήμο όσο και την τοπική κοινωνία. Μεταξύ των λόγων που επικαλείται η ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας για τη μη λειτουργία μονάδας στην περιοχή είναι το υψηλό κόστος μεταφοράς, αλλά και ο κίνδυνος μόλυνσης των πηγών του Αγ. Φλώρου και του Πηδήματος.
Η ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο ΦΟΔΣΑ θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε προηγούμενη συνάντηση των δημάρχων Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, αποφασίστηκε να γίνουν μία ή δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεσσηνία. Για τη χωροθέτηση θα αποφάσιζαν σε επόμενη συνάντηση, η οποία όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε, απεναντίας ο κ. Νίκας δεν ενημέρωσε το Δήμο Οιχαλίας για το όποιες ενέργειες, αποφάσεις και εξελίξεις υπάρχουν για τη θέση στο Παλιοροβούνι». Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση τονίζει ότι ο Παν. Νίκας «μόνο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και καλυπτόμενος από επιστημονικές μελέτες προσπαθεί με δήθεν αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ να δεσμεύσει και να οδηγήσει τον αναπληρωτή υπουργό κ. Καλαφάτη σε λάθος απόφαση». Και σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο δήμαρχος Καλαμάτας «σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τη μελέτη για το Παλιοροβούνι ως ανέφικτη δεδομένου ότι η περιοχή είναι αναδασωτέα» - ενώ προσθέτει πως «η όλη μεθόδευση μας οδηγεί σε αντιπαράθεση και με τους λοιπούς δήμους της Μεσσηνίας, κάτι το οποίο δεν είναι στις προθέσεις μας κατανοώντας το πρόβλημα της διαχείρισης».
Στην ίδια ανακοίνωση ο δήμος αναλύει τους λόγους για τους οποίους το Παλιοροβούνι δεν ενδείκνυται για χώρος διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναλυτικά οι λόγοι που αναφέρονται είναι οι εξής: «Στα επτακόσια μέτρα από την περιοχή Παλιοροβούνι υπάρχει η Τοπική Κοινότητα Καλυβίων. Η περιοχή λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν τη Μεσσηνία το 2007 έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Ο Δήμος Οιχαλίας παράγει το 5% των απορριμμάτων της Μεσσηνίας και δεν είναι σωστό και λογικό να δέχεται όλων των δήμων της Μεσσηνίας, με το Δήμο Καλαμάτας να έχει το μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων του νομού (περίπου 65%). Ο δήμος μας έχει ήδη επιβαρυνθεί περιβαλλοντολογικά από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τη λειτουργία οχλουσών μονάδων. Ο δήμος μας έχει χώρους υψηλής παραγωγικότητας, υπάρχουν τόποι προορισμού και αρχαιολογικοί χώροι που στηρίζεται όλη η τοπική οικονομία. Στην επιστημονική μελέτη που επικαλείται ο κ. Νίκας δεν υπάρχει ούτε γεωλογική ούτε περιβαλλοντική μελέτη, με συνέπεια τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτινων πόρων της περιοχής και ιδιαίτερα των πηγών του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος. Επίσης με την ανωτέρω μελέτη προκρίθηκε η θέση Παλιοροβούνι με κριτήρια βαρύτητας (κεντροβαρικότητα, αποδοχή κ.λπ.), τα οποία είναι υποκειμενικά. Το κόστος λειτουργίας για τους δήμους της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στη θέση Παλιοροβούνι θα είναι πολύ υψηλό, το οποίο θα μεταβιβάζεται στους πολίτες (μεγάλες αποστάσεις από τη περισυλλογή των απορριμμάτων στη διαχείριση)».
Και η ανακοίνωση κλείνει ως εξής: «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από κάθε απόφαση (ΦΟΔΣΑ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Πελοποννήσου, ΠΕΔ κ.λπ.) να λάβουν σοβαρά υπόψη όλα τα ανωτέρω και να μην οδηγηθούν σε λάθος απόφαση, η οποία θα καταδικάσει εκ νέου σε μαρασμό το δήμο μας αλλά και για την αποφυγή των μεγάλων αντιδράσεων που υποβόσκουν από καιρό ενόψει αυτής της απόφασης».


NEWSLETTER