Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 08:57

Τσώνης κατά Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και "Πασόκων της πλατείας" (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Να συνεχίσει το τεράστιο έργο που έκανε ο ίδιος κάλεσε χθες τη νέα δημοτική αρχή Μεσσήνης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, και της ευχήθηκε “να φέρει άλλα τόσα κι άλλα τόσα”.

Τόνισε ότι “το μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης λέγεται δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Πάμισος”. Χαρακτήρισε το έργο του Παμίσου έργο του αιώνα και έκανε λόγο για τους νεκροθάφτες της ανάπτυξης, τους οποίους θα παλεύει όσο ζει. Είπε πως θα στηρίξει τη νέα δημοτική αρχή, αλλά θα είναι απέναντι στα λάθη. Δήλωσε ότι οι σύμβουλοί του είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά διευκρίνισε πως αξιοπρέπεια είναι να παραιτείσαι όταν διαφωνείς και όχι να μένεις για το μισθό.

Είπε ότι έκανε λάθος επιλογή προσώπων και ανέλαβε όλη την ευθύνη. Επέκρινε ωστόσο συγκεκριμένους συμβούλους που είχαν εκλεγεί μαζί του, και κατηγόρησε μια ομάδα ανθρώπων από την Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσήνης και πασόκους της πλατείας, όπως είπε με αναφορά σε μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, με πολύ καλή διάθεση, ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Τσώνης, αφού ανέφερε ότι μετά την περιπέτεια με την υγεία του είναι πολύ καλά, δήλωσε πως μετά το ανεπάντεχο αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα συνεχίσει από τη θέση που αποφάσισε ο κόσμος να υπερασπίζεται το έργο του, “που είναι ένα έργο τεράστιο”. Υποστήριξε πως “παραδίδουμε ένα τεράστιο έργο” και μεταξύ άλλων παρατήρησε, ότι “διοικήσαμε στη χειρότερη οικονομική συγκυρία, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά. Καταφέραμε το ακατόρθωτο και είμαι υπερήφανος. Ο Δήμος Μεσσήνης άλλαξε πορεία”.

Είπε ότι “ανέλαβα χωρίς να έχω καμία ενημέρωση από πουθενά, ενώ εμείς ενημερώσαμε, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας”.

Αναφέρθηκε σε 42 έργα συμβασιοποιημένα και ενταγμένα και για τη διαχείριση των σκουπιδιών και είπε πως “πάντα ήμουν υπέρ της ΣΔΙΤ, περιμένουμε να τελειώσει αυτό το πράγμα. Εχουμε συμφωνήσει για την αποκατάσταση των Λιμενικών, να αρχίσει ο δήμος να εκμεταλλεύεται την περιουσία του”.

Ζήτησε “να μην υποτιμήσει κανείς το έργο του Παμίσου, είναι το έργο του αιώνα. Δεν το αξιολόγησαν καλά, δεν αξιολόγησαν το τεράστιο έργο”.

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος είπε ότι “δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχής που δικαιώνομαι. Δικαίωση είναι να έχει ομαλή εξέλιξη και να γίνει αυτό που συμφέρει τον τόπο μας. Εδώ και 15 χρόνια έχω την ίδια θέση: Δρόμος γρήγορος, ασφαλής, αλλά η ανάπτυξη είναι χωρίς παραλιακό δρόμο, αλλά μ’ αυτό που λέει η μελέτη”. Επέμεινε για τους κάθετους άξονες, “με 3 κόμβους στη Μεσσήνη είναι η λύση” και μίλησε για δρόμους προς την Μπούκα και τις παραλίες της Ανάληψης και της Βελίκας, ενώ προέτρεψε κάποιους “ας μη μιλάνε, το εκμεταλλεύτηκαν ψηφοθηρικά”.

Επέμεινε στη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμάτας - Μεσσήνης - Μπούκας και ανέφερε πως “οι προτάσεις μας είχαν γίνει αποδεκτές από την προηγούμενη κυβέρνηση, γι’ αυτά θα παλέψω κάτω κάτω”.

Ο κ. Τσώνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Πεταλίδι. Επεσήμανε ότι “το πλάνο αντιδιαβρωτικής προστασίας για το Πεταλίδι είναι μια καινούργια παραλία που όμοιά της δεν θα υπάρχει”. Αναφέρθηκε στα 1.709.000 ευρώ για αντιδιαβρωτική προστασία, στο 1 εκ. για ανάπλαση παραλίας, στα 500.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από το “Ζορμπά”, στις εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο και στο 1,5 εκ. από το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ανάπλαση από τη “βρύση του ψεύτη” έως την πλατεία. Είπε πως “μένει μια αποχέτευση και αλλάζει πορεία το Πεταλίδι. Είμαι χαρούμενος που τους διαψεύσαμε”.

Εκανε δε λόγο για νεκροθάφτες της ανάπτυξης: “Κάποιοι συγκεκριμένοι είναι ορκισμένοι νεκροθάφτες. Αυτούς δεν θα τους αφήσω όσο ζω”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για τις σχέσεις με τους συμβούλους του, είπε ότι “κάλεσα για αποτίμηση αποτελέσματος. Δεν έγινε πλήρης απολογισμός, έλειπε η απαιτούμενη ψυχραιμία. Αν ήθελε κάποιος να αποχωρήσει, θα το είχε κάνει. Δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι, να λες διαφωνώ αλλά κάθομαι αντιδήμαρχος για να παίρνω το μισθό”.

Αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Χριστόπουλο, λέγοντας ότι “3 χρόνια πρόεδρος, μας βρίζει από το πρωί και παραμένει δημοτικός σύμβουλος του Τσώνη” - και παρατήρησε γενικόλογα: “Να κάνεις κριτική και να μην παραιτείσαι; Διαφωνώ και φεύγω, ανεξαρτητοποιούμαι, όχι μένω για τα λεφτά”.

Για το συνδυασμό του στη μείζονα μειοψηφία, είπε πως “είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Οποιος εμπιστεύεται τον Τσώνη, προχωράμε. Δεν με ενδιαφέρουν τα νούμερα, 13 - 14 ή 7 - 8”. Και ξεκαθάρισε ότι “η δημοτική αρχή πρέπει να στηριχθεί, δεν θα πάω να τη ρίξω. Στα λάθη θα είμαστε απέναντι”.

Συμπλήρωσε ότι ζήτησε τις παραιτήσεις 3 αντιδημάρχων και επέμεινε πως “αξιοπρέπεια είναι ότι πρέπει να σταματήσεις να παίρνεις το μισθό”.

Για τους... νεκροθάφτες εξήγησε ότι πρόκειται για “ανθρώπους που δεν είδαν με καλό μάτι την ανάπτυξη. Αντιδρούν για το δρόμο, να μη γίνει. Είναι σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Μια ζωή η πλατεία”.

Για τα λάθη που έκανε, είπε ότι “ποτέ δεν γίνονται όλα σωστά. Ηταν λάθος επιλογή προσώπων. Παίρνω την ευθύνη όλη πάνω μου, για όλα φταίει ο δήμαρχος”.

Δείχνοντας το άλλο πρόσωπο, της αξιοπρέπειας, αναφέρθηκε στη συνεργάτη του Τόνια Παπαλάμπρου ως μια “τεράστια προσωπικότητα και άνθρωπο, που υπέβαλε την παραίτησή της όταν χάσαμε τις εκλογές”.

Για την επίθεση σε συμβούλους του μετά την ήττα είπε ότι “δεν κοιτάξαμε να αναδείξουμε το έργο μας και κοιτάξαμε την προσωπική ψήφο”.

Διευκρίνισε ότι το “χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά”, που είπε, δεν αναφέρεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ευχήθηκε “η σημερινή κυβέρνηση να δώσει στο δήμο ό,τι έδωσε η προηγούμενη”.

Για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος παρατήρησε πως “δεν μιλάμε για δρόμο, αν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι 3 κάθετοι. Ας δώσει το κράτος 60 εκ. ευρώ να γίνουν, από τα 50 εκ. που δίνει για το έργο”. Και εκφράζοντας την αντίδρασή του για τα όσα άκουσε, είπε πως “τα ψέματα για το δρόμο τελείωσαν. Ποια μελέτη έκρυβα, εκείνη που ήρθε;”.

Τέλος, γι’ αυτούς που τον πολέμησαν ανέφερε: “Υπήρχε η Τοπική Οργάνωση Μεσσήνης του ΣΥΡΙΖΑ, μια ομάδα ανθρώπων που είχαν βγει απέναντί μου, μπροστάρης ο δημοτικός σύμβουλος Κρασσακόπουλος. Και οι πασόκοι της πλατείας. Ηταν στην ορκωμοσία ο κ. Αποστολόπουλος μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ”.

 

Τα σημαντικότερα από τα 42 έργα που παρουσίασε ο Γ. Τσώνης είναι:

1) Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων για την αντιπλημμυρική προστασία της Δ.Κ. Μεσσήνης, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, από το Π.Δ.Ε.

2) Κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων για την αντιπλημμυρική προστασία των Τοπικών Κοινοτήτων, προϋπολογισμού 1.310.000 ευρώ, από το Π.Δ.Ε.

3) Ανακαίνιση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Τ.Κ. και Δ.Κ. Μεσσήνης, προϋπολογισμού 663.709,68 ευρώ, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

4) Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Λογγάς και Ανδριανής Δ.Ε. Αίπειας, προϋπολογισμού 1.196.774,19 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

5) Επισκευή και άρση επικινδυνότητας κτηρίου Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 513.000 ευρώ, από το Π.Δ.Ε.

6) Βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικών οδών στις Τ.Κ. Χαραυγής και Μάνεση, προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, από το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) 2014-2020.

7) Αλλαγή χρήσης αποθήκης ΑΣΟ σε αμφιθέατρο 150 ατόμων, αίθουσα προβολών και δημοτική βιβλιοθήκη, προϋπολογισμού 1.919.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ ΕΠΑΝΕΚ.

8) Αστική ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 750.875,29 ευρώ, από δάνειο από το ΤΠΔ.

9) Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 1.761.888,06 ευρώ, από το ΕΣΠΑ ΕΠΑΝΕΚ.

10) Ενεργειακή αναβάθμιση – αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων κλπ., προϋπολογισμού 7.240.084,86 ευρώ.

11) Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας στις Τ.Κ. Αβραμιού Στρεφίου και Πανιπερίου προϋπολογισμού 868.000 ευρώ, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

12) Συμπληρωματικά έργα συλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων στην Δ.Κ. Μεσσήνης, προϋπολογισμού 2.008.065 ευρώ, από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

13) Αποκατάσταση ζημιών στις οδικές υποδομές με τα συνοδά τους υδραυλικά έργα στη Δ.Ε. Μεσσήνης, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

14) Αποκατάσταση ζημιών στις οδικές υποδομές με τα συνοδά τους υδραυλικά έργα στη Δ.Ε. Πεταλιδίου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

15) Αποκατάσταση ζημιών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Δήμου Μεσσήνης που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

16) Τηλεμετρία, αυτοματισμός, εξοικονόμηση ενέργειας και έλεγχος διαρροών των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 1.821.882,40 ευρώ, από το ΕΣΠΑ.

Γ.Σ.