Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 10:36

Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας: Ενταση στη συνεδρίαση και κριτική στο δήμαρχο

Γράφτηκε από την
Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας: Ενταση στη συνεδρίαση και κριτική στο δήμαρχο

Σε κλίμα έντασης και με σκληρή κριτική κατά του δημάρχου Φίλιππου Μπάμη που απουσίαζε -αφού βρισκόταν στην Καλαμάτα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά- πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας με κυρίαρχο θέμα την ενημέρωση για το ζήτημα των σκουπιδιών. Μεταξύ άλλων, το Παλιοροβούνι που ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας έχει βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα, στο πλαίσιο αναζήτησης χώρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων όλου του νομού.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς την παρουσία του δημάρχου και επιλέχθηκε το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί τελευταίο προκειμένου να προλάβουν να έρθουν τόσο ο δήμαρχος όσο και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη. Οταν ξεκίνησε να συζητείται όμως -και ενώ η κ. Αλειφέρη είχε έρθει- ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς ενημέρωσε το Σώμα ότι τελικά ο δήμαρχος δεν θα παραβρεθεί. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Μιχαλόπουλος να διακόψει τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρχαν αρκετές στιγμές έντασης, ενώ η κ. Αλειφέρη έστρεψε τα πυρά της κατά του δημάρχου, τόσο για την απουσία του όσο και για την τακτική που όπως είπε εφαρμόζει σε όλα τα μεγάλα θέματα ρίχνοντας την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή και την ίδια.
Από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους εκφράστηκε η άποψη για διενέργεια δημοψηφίσματος στην περιοχή, όπως και για επιστημονική τεκμηρίωση της μη καταλληλότητας του χώρου, αλλά και προσφυγή κατά των όποιων διοικητικών αποφάσεων.
Πάντως συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε - κάτι που προκάλεσε νέες αντιδράσεις ενώ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν είχαν παραμείνει περισσότεροι από δέκα σύμβουλοί μετά από 3 ώρες συνεδρίασης. Οπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς, με βάση όσα ακούστηκαν θα γίνει μια σύνθεση απόψεων και το θέμα θα ξαναέρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Δημητρακόπουλου που είναι και μέλος του ΦΟΣΔΑ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για τους λόγους που δεν πρέπει να επιλεγεί το Παλιοροβούνι. Οπως είπε ούτε κεντροβαρική θέση δεν έχει, μιας και είναι στο Β/Α άκρο του νομού, ούτε ευκολία πρόσβασης - συμπληρώνοντας ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για την περιοχή ήταν για ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, αλλά η πρώτη μέθοδος πλέον απαγορεύεται και η δεύτερη είναι ξεπερασμένη. Επίσης τόνισε ότι ο χώρος είναι αναδασωτέος.
Προσκεκλημένος για το θέμα, παρενέβη ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Νικόλαος Μανιάτης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και ορισμένοι δεν το έχουν καταλάβει. Επισήμανε την ομοφωνία απόψεων που υπήρχε στο πρώην Δήμο Οιχαλίας για το θέμα αυτό, λέγοντας πως αυτά που γίνονται στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο δεν τα έχει ξαναδεί. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της περίπτωσης αυτής και στις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει, δείχνοντας μάλιστα και μια μελέτη αντιστάθμισμα στην προμελέτη που υπήρχε από τις υπηρεσίες για την περιοχή αυτή.
Στην συνέχεια ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να τους ενώνει όλους και όχι να τους διχάζει. Διευκρίνισε ότι μέλη στο ΦΟΣΔΑ είναι 3 δήμαρχοι και όχι όλοι. Ακόμη τόνισε ότι το θέμα για το Παλιοροβούνι δεν προέκυψε τώρα από παρθενογένεση αλλά προϋπήρχε της σημερινής δημοτικής αρχής και μάλιστα είχε γίνει προμελέτη. Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για αυτοδιοικητικούς της περιοχής που τότε είχαν ψηφίσει την ανάθεση σύμβασης προμελέτης σε ιδιώτη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Αλειφέρη, η οποία τόνισε ότι είχε ψηφίσει λευκό, παρουσιάζοντας και δημοσιεύματα της εποχής. Ο κ. Ντονάς υπερθεμάτισε για τους λόγους που δεν μπορεί να επιλεγεί το Παλιοροβούνι, ενώ αναρωτήθηκε γιατί από όλον αυτό το σχεδιασμό απουσιάζει η Μεγαλόπολη.
Ο Ηλίας Ηλιακόπουλος ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης και την πραγματοποίησή της σε μέρα που θα είναι και ο δήμαρχος - αλλά χωρίς τελικά να εισακουστεί.
Παίρνοντας τον λόγο η κ. Αλειφέρη άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή λέγοντας πως ό,τι δεν καταφέρνει το χρεώνει στους προηγούμενος και το ίδιο κάνει και τώρα. Σημείωσε πως δεν υπάρχει πλάνο και ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, καυτηρίασε την απουσία του δημάρχου και επισήμανε ότι προεκλογικά ακόμη το θέμα το είχε χρεώσει σε άλλους. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει τεχνική υποστήριξη καθώς η μελέτη που είχε συνταχθεί αντέκρουε την κατασκευή ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, αλλά σήμερα δεν μιλάνε για τέτοια διαχείριση «κι έτσι η άμυνά μας αποδυναμώνεται». Αναφέρθηκε στη στάση της ως μέλους της ΤΕΔΚ για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι ποτέ δεν το ψήφισε, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που είχε γίνει επί των ημερών της για να αποτραπεί η δημιουργία τέτοιων χώρων στην περιοχή, και μίλησε για κατάπτυστη προπαγάνδα που γίνεται σε βάρος της.
Επίσης αναφέρθηκε σε αίτημα που υπήρχε για τη δημιουργία μονάδας στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά για την καύση -μεταξύ άλλων- και των υπολειμμάτων των σκουπιδιών, μιλώντας για επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία όμως είπε ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πολίτες. Τέλος ζήτησε  να γίνει γενική συνέλευση για το θέμα αυτό και να ενημερωθεί ο κόσμος, όπως και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Τάσος Χατζάρας τονίζοντας την απουσία τόσο του δημάρχου όσο και αρκετών δημοτικών συμβούλων. Αναφέρθηκε σε λόγους που κάνουν την περιοχή μη κατάλληλη για αυτούς του σχεδιασμούς και επισήμανε ότι δεν μπορεί ο Δήμος Οιχαλίας που παράγει το 3% των σκουπιδιών του νομού να δεχθεί το 97%.
Τα σκουπίδια είναι θέμα της κεντρικής πολιτείας τόνισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Νταλαχάνης. Να προσβάλουν την μελέτη που υπάρχει πρότεινε ο Αριστόδημος Καρμπαλιώτης, καυτηριάζοντας την απουσία πρότασης από την δημοτική αρχή. Δεν υπάρχει αξιοπιστία  από την πλευρά του κράτους για αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω, τόνισε ο Δημήτρης Μπινίσκος. Ο Σπύρος Αδαμόπουλος κατήγγειλε την απουσία του δημάρχου και αποχώρησε κάνοντας λόγο για δόλια στρατηγική να τα χρεώνουν όλα στους προηγούμενους.
Την απουσία του δημάρχου στη συνέχεια καυτηρίασαν οι Δημήτρης Καράμπουλας, Γιώργος Διαγούπης και Χρυσούλα Βλάχου, ενώ για μεγάλη καθυστέρηση μίλησε ο Γιάννης Δημητριάδης. Ο πρόεδρος της ΤΚ Μερόπης Γιάννης Αλεξόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή είναι πυρόπληκτη, σεισμογενής, είναι αρχαιολογικός χώρος, έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα όπως και ιστορικά μνημεία, και όλα αυτά τον καθιστούν ακατάλληλο.
Για κινητοποιήσεις και επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό μίλησε ο Δημήτρης Ηλιακόπουλος, ενώ συνοψίζοντας ο κ. Ντονάς επισήμανε ότι θα γίνει μια σύνθεση απόψεων και συζήτηση εκ νέου στο Συμβούλιο προκειμένου να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER