Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 17:38

Περιμένουν τις αναλύσεις για την οσμή στο νερό σε χωριά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το θέμα της οσμής του νερού σε κοινότητες του δήμου, η κατάσταση των ρεμάτων ενόψει του χειμώνα, καθώς και η πρόοδος αντιπλημμυρικών και άλλων έργων της ΔΕΥΑΚ, εξετάστηκαν χθες σε ευρεία σύσκεψη στο Δήμο Καλαμάτας.

Στη συνάντηση υπό την προεδρία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης, Γιάννης Μπάκας, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και Γιώργος Φάβας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ.
Καταρχήν, σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, εξετάστηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με κοινότητες της δυτικής περιοχής του δήμου, με έμφαση στην οσμή του νερού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος συνομίλησε τηλεφωνικά με στέλεχος του Γενικού Χημείου του Κράτους στην Αθήνα, όπου εστάλησαν από τη ΔΕΥΑΚ δείγματα νερού από τη συγκεκριμένη περιοχή. Το στέλεχος του ΓΧΚ ανέφερε στο δήμαρχο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις και πως μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί η αιτία της οσμής από χημικής απόψεως, ούτε έχει ανευρεθεί παράγοντας που δημιουργεί ανησυχία (μικροβιακό φορτίο κ.λπ.). Σημειώνεται, πάντως, ότι η οσμή είναι πιο ήπια σε σχέση με το παρελθόν, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από πλευράς ΔΕΥΑΚ (χλωρίωση, εκτονώσεις δικτύου κ.λπ.).
Ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται, αναφορικά με τις 5 Κοινότητες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δηλαδή την Ασπροπουλιά, το Αριοχώρι, τον Ανεμόμυλο, τα Αλώνια και το Πλατύ, να προβεί σε μείωση των λογαριασμών για 4 μήνες. Σχετική εισήγηση θα κατατεθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ προς λήψη απόφασης.
Πέραν αυτού, αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ρέματα σε όλη την περιφέρεια του δήμου, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα, παρότι πρόκειται για ζήτημα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα πραγματοποιηθεί, δε, σύσκεψη με εκπροσώπους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση θεμάτων καθαρισμού των ρεμάτων.
Τέλος, έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των έργων της ΔΕΥΑΚ, δηλαδή αντιπλημμυρικών, ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων.