Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 18:25

Χονδρός κατά Τσώνη: “Φανήκατε κατώτερος των περιστάσεων…”

Γράφτηκε από την

 

Σφοδρή επίθεση κατά του πρώην δημάρχου Γιώργου Τσώνη εξαπολύει ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχός του, Νίκος Χόνδρος.

Σε ανακοίνωση-απολογισμό του ο κ. Χόνδρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στις εκλογές του 2014, θεώρησα τιμή μου να συνεργαστώ με τον Γιώργο Τσώνη και τον συνδυασμό του που εκπροσωπούσε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η ψήφος των συμπατριωτών και συμπατριωτισσών μου με έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η εμπιστοσύνη του δημάρχου στη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας μας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ως αντιδημάρχου υπέγραψα αίτηση παραίτησης με ανοιχτή ημερομηνία, δίνοντας στον δήμαρχο τη δυνατότητα να με παύσει από τα καθήκοντά μου αν θεωρούσε ότι δεν εκτελούσα, ως όφειλα, τα καθήκοντά μου.

Εργάστηκα αόκνως και με συνέπεια, και αυτό δεν το υποστηρίζω με λόγια αλλά με έργα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έγιναν έργα -που λίμναζαν- τόσο σε θέματα παιδείας όσο και σε θέματα αθλητισμού. Ενδεικτικά παραθέτω:

- Δόθηκε λύση στο πρόβλημα που ταλάνιζε τη λειτουργία του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης και του ΕΠΑΛ Μεσσήνης (έθεσα σε ισχύ τη δεύτερη κιόλας μέρα των καθηκόντων μου απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης).

- Κινητή και ακίνητη περιουσία σχολείων, εν ενεργεία ή μη, πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Μεσσήνης. Η διαδικασία αυτή εκκρεμούσε σχεδόν μια δεκαετία, από τότε δηλαδή που καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές και έγιναν οι Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Μεσσήνης.

- Δημιουργήθηκε το Βρεφικό τμήμα στον 2o - 4o παιδικό σταθμό Μεσσήνης, με απόλυτη λειτουργική επιτυχία κατά τον πρώτο χρόνο. Φέτος θα φιλοξενήσει 26 βρέφη, σε χώρους με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και φιλοξενίας. Μια δομή που υλοποιήθηκε από τον πρώτο κιόλας χρόνο της τριετούς εναρμόνισης. Στην προαναφερθείσα δομή ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια (γιατί άραγε;)...

- Ιδρύθηκαν και λειτούργησαν τα ΚΔΑΠ με την πρόσληψη και αξιοποίηση νέων πτυχιούχων αλλά και την εξυπηρέτηση γονέων με μικρά παιδιά. Οι οποίοι τα εμπιστεύτηκαν σε ένα ασφαλές και υπεύθυνο περιβάλλον, παράλληλα με δημιουργικές δραστηριότητες. Η νέα περίοδος των ΚΔΑΠ είναι ήδη εξασφαλισμένη, αφού στους κωδικούς υπάρχουν χρήματα και για τη μισθοδοσία αλλά και για τα έξοδα των δραστηριοτήτων. Ούτε σε αυτή τη δομή πραγματοποιήθηκαν ποτέ εγκαίνια (γιατί άραγε;)...

- Απορροφήθηκαν κονδύλια όπως ΣΑΤΑ και Φιλόδημος ΙΙ, κονδύλια που μας έδωσαν τη δυνατότητα να προβούμε σε εργασίες συντήρησης των σχολικών μονάδων.

- Εγινε συντήρηση γηπέδων και αθλητικών χώρων.

- Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις όπως ο Μαραθώνιος κ.λπ. με απόλυτη επιτυχία αλλά και πραγματοποίηση νέων, δίνοντας προστιθέμενη αξία τόσο στην πόλη όσο και στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας.

- Προωθήθηκε η λειτουργία κέντρου φιλοξενίας -σε δομές του δήμου- ενήλικων ατόμων με αυτισμό (ενδεικτικά προτεινόμενη το υπό αναστολή Νηπιαγωγείο Αμφιθέας).

- Ενταξη επιλεγμένων σχολείων του Δήμου Μεσσήνης στο πρόγραμμα της Εύξεινης Πόλης για αλλαγή ηλεκτροφωτισμού σε αίθουσες με σύγχρονα υλικά.

- Επαναλειτουργία κλειστών κυλικείων με έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας.

- Αυτόματα συστήματα πυρασφάλειας σε όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου.

-Νομιμοποίηση του Δημοτικού Σταδίου Ανδρούσας (η έγκριση δόμησης βρίσκεται στην πολεοδομία και απομένει ένας πρόχειρος διαγωνισμός).

Αν κάποιοι θέλουν να απεμπολήσουν όλο αυτό το έργο που έγινε με κόπους αλλά και θυσίες, χαλάλι, αλλά οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν γιατί αυτοί αποτελούν τον τελικό και αλάνθαστο κριτή όλων.

Η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε χάρη στην άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους, υπαλλήλους Μεσσήνης και τους αρμόδιους φορείς (τους άοκνους εργάτες διευθυντές και καθηγητές σχολείων). Το μόνο εμπόδιο που βρέθηκε στην πορεία αυτή δεν ήταν η αντιπολίτευση, αλλά -δυστυχώς- ο ίδιος ο δήμαρχος, ο άνθρωπος δηλαδή που με εμπιστεύθηκε στη θέση αυτή.

Φαινομενικά, θα έλεγε κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι οξύμωρο. Κι όμως… ολόκληρη η τοπική κοινωνία και άπαντες οι δημότες του Δήμου Μεσσήνης με έκπληξη άκουσαν τον κ. Τσώνη, το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών, αλλά και πολύ μετά, να καταφέρεται εναντίον πάντων των… δικών του ανθρώπων, των δημοτικών συμβούλων δηλαδή που ο ίδιος επέλεξε και τοποθέτησε σε θέσεις ευθύνης.

Διερωτώμαι, κ. Τσώνη: Τόσο άχρηστοι ήταν όλοι; Ισχυριστήκατε ότι κοίταζαν το προσωπικό τους συμφέρον και ήθελαν να κάνουν κακό σε εσάς. Δηλαδή πιστεύετε ότι δεν ήθελαν να επανεκλεγούν και δημιουργούσαν ψευδείς εντυπώσεις για τον συνδυασμό που εσείς ηγηθήκατε;!

Δεινόν προς κέντρα λακτίζειν, κύριε Τσώνη... Ενας άξιος και ικανός ηγέτης γνωρίζει, αν μη τι άλλο, ότι πρέπει να στηρίζει τους δικούς του και όχι να σκάβει το λάκκο τους, διότι με μαθηματική ακρίβεια «ο ορυσσών βόθρον εις αυτόν εμπεσείται».

Οι θέσεις ευθύνης συνοδεύονται από ανάληψη ευθυνών. Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες και είχατε όλες τις προϋποθέσεις καθώς και ανθρώπους που πίστεψαν σε εσάς, να διαδραματίσετε έναν ρόλο σημαντικό για την κοινωνία του Δήμου Μεσσήνης και να αφήσετε το στίγμα σας και το στίγμα της δημοκρατικής παράταξης που ηγηθήκατε για πολλά χρόνια ακόμα.

Δυστυχώς, φανήκατε κατώτερος των περιστάσεων...

Ο χρόνος δίνει τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν ερωτήσεις.

 

Υ.Γ.: Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και στρατιώτης της δημοκρατικής παράταξης.