Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 09:06

Γραμμή Νίκα για στρατόπεδο κρατάει ο Βασιλόπουλος (βίντεο)

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Γραμμή Νίκα για στρατόπεδο κρατάει ο Βασιλόπουλος (βίντεο)

 

«Είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο», αναφέρει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη “γραμμή” του προκατόχου του Παναγιώτη Νίκα -είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθεί για ένα τέτοιο ζήτημα και τόσο νωρίς μάλιστα- ο κ. Βασιλόπουλος εκφράζει την αντίθεσή του στις πληροφορίες που προέρχονται από στρατιωτικές πηγές, για κλείσιμο  του στρατοπέδου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στο τέλος του χρόνου, και καταγράφει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει το στρατόπεδο.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε εφημερίδες της Καλαμάτας δημοσιεύθηκε, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, η είδηση ότι το στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" της Καλαμάτας κλείνει.

Σε συνέχεια των πορισμάτων συσκέψεων του παρελθόντος, των ψηφισμάτων που έχει εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και των αυτοπρόσωπων παραστάσεων διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκ μέρους του τέως δημάρχου Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, επανερχόμαστε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας αναφορικά με την ύπαρξη της παραμικρής έστω βασιμότητας στις πληροφορίες, που αναφέρονται σε παύση λειτουργίας του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στις 20/12/2019.

Δηλώνουμε δε ότι ο Δήμος Καλαμάτας εμμένει στα εξής:

Σε οποιοδήποτε σχεδιασμό προκριθεί από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο, δεδομένου ότι το στρατόπεδο αυτό διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα:

1. Βρίσκεται εντός αστικού ιστού, σε τόπο υγιεινό, χωρίς υγρασία και με άριστη θέα στην πόλη της Καλαμάτας και το Μεσσηνιακό Κόλπο, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιβοηθητικό παράγοντα για τον ψυχισμό του στρατιωτικού προσωπικού.

2. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα κτήρια στην Ελλάδα, καθώς τα παλαιότερα έχουν κατασκευασθεί προ 25 ετών περίπου και τα νεότερα πριν 8 χρόνια. Είναι προφανές το οικονομικό όφελος από τη μειωμένη ανάγκη συντήρησης αυτών των εγκαταστάσεων, για την οποία έχει παρέμβει πολλάκις ο Δήμος Καλαμάτας, δαπανώντας δημοτικούς πόρους, οποτεδήποτε η διοίκηση της μονάδας το ζήτησε.
Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα που το στρατόπεδο ήταν κλειστό, εξαιτίας λανθασμένης απόφασης, ο Δήμος Καλαμάτας δεν εφείσθη κόπων και εξόδων για να διατηρήσει τις υποδομές αυτές σε καλή κατάσταση.
Δε θα βρεθεί ούτε ένας οπλίτης ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εκφράσει παράπονα για τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα", ενώ όλοι όσοι υπηρέτησαν εδώ, διατηρούν τις καλύτερες αναμνήσεις από την Καλαμάτα.

3. Στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα", λόγω των ήπιων κλιματολογικών συνθηκών, είναι δυνατή η εκπαίδευση στο ύπαιθρο όλο το χρόνο.

4. Εφόσον αποφασισθεί η εκ νέου λειτουργία Κέντρων Εκπαιδεύσεως κατά περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος, το στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" μπορεί να καλύψει την κεντρική και νότια Πελοπόννησο, με τις άρτιες εγκαταστάσεις του και με την άριστη πρόσβαση σε αυτό μέσω του αυτοκινητοδρόμου, που απολήγει μερικές δεκάδες μέτρα από την πύλη του.

5. Στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" λειτούργησε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού "Γιαννιτσά", που αποτελεί μία από τις ιστορικότερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, έλαβε δε μέρος εξορμώντας από την Καλαμάτα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912/1913 και στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940/1941.

Εκτοτε, το 9ο ΣΠ διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως του ΚΕΔΒ.

Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα", αν και έχει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.

Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο "Παπαφλέσσα" το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους. Θεωρούμε αναγκαία την επανενεργοποίηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και για λόγους ασφαλείας. Φυσικά, στο ίδιο στρατόπεδο είναι αναγκαίο να συνεχίσει να λειτουργεί η 77 Μονάδα Επιστρατεύσεως, της οποίας η παραμονή σε λειτουργία επιβάλλεται για λειτουργικούς λόγους του Στρατεύματος.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας επισκεφθούμε στο υπουργείο και να σας ενημερώσουμε από κοντά για τα πλεονεκτήματα του στρατοπέδου "Παπαφλέσσα" στην Καλαμάτα. Ενα τέτοιο κόσμημα των παγίων εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά επιβάλλεται να παραμείνει σε λειτουργία για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο, για τους λόγους που εκτέθηκαν».

Σχόλια  

0 # μικροπολιτικές 10-09-2019 14:46
σκοπιμότητες και άλλα ευτράπελα.
Μπα...
Τώρα που υπάρχει η περιμετρική,θα μπορούσαν στον συγκεκριμένο χώρο να κτισθούν οι νέες φυλακές Κορυδαλλού,να φιλοξενούνται τα μπουμπούκια,να κερδίζει το χαβιάρι του και αυτός,υπέρ του οποίου, εντελώς προκλητικά και "με το βλέμμα στο μέλλον" οι "αρμόδιοι" φρόντισαν να του διατηρήσουν το πλινθόκτιστο (αυθαίρετο ;) κτίσμα του στην τριγωνική ιδιοκτησία νότιο ανατολικά του στρατοπέδου,ενώ αναίτια (;) θυσίασαν κανονικές κατοικίες.
Άλλωστε προ ετών ο δήμος και φορείς της πόλης της Καλαμάτας είχαν κυριολεκτικά λυσσάξει να αποκτήσει η πόλη φυλακές - Εφετείου υπάρχοντος και .. Νίκα (ως Βασιλόπουλου),ν α εκπληρωθεί το όνειρο του .. οραματιστή δημάρχου ευεργέτη.
Μπορεί όμως να γίνει στον χώρο του και μία υπερσύγχρονη Μόρια,οι ένοικοι της οποίας θα μπορούσαν,αντί να λιμνάζουν στον χώρο,να προσφέρουν στην πόλη υπηρεσίες καθαριότητας, καλλωπισμού και συντήρησης δημόσιων χώρων,ως αντάλλαγμα για την φιλοξενία ...
Αυτή η εμμονή και η όμοια επιχειρηματολογ ία προκειμένου να διατηρηθεί το στρατόπεδο φάντασμα για μικροπολιτικούς λόγους και προς δόξαν ορισμένων οπισθοδρομικών, κρατά την πόλη δέσμια και εμποδίζει την πορεία της προς το μέλλον (γιατί το παρόν της το χάνει καθημερινά,με αυτά και αυτά).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER