Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 19:04

Καλαμάτα: Κάλεσμα Φάβα σε δημότες για ρύθμιση οφειλών (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Να προσέλθουν στο Δήμο Καλαμάτας και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με το νόμο 4611/2019, με τις 100 δόσεις και τις πολύ ευνοϊκές διατάξεις, μέχρι και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία, κάλεσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Φάβας και η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Γεωργία Ηλιοπούλου.

Ξεκαθάρισαν ότι για όσους δεν προσέλθουν ο δήμος θα προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών, ακόμα και για εταιρείες που έχουν κλείσει.

Ο κ. Φάβας παρατήρησε ότι όλοι οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την οφειλή τους από εφάπαξ μέχρι και 100 δόσεις. Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί 2.560 οφειλέτες, οι 1.948 ρύθμισαν και πλήρωσαν εφάπαξ και οι 612 σε δόσεις. Διευκρίνισε πως έχει ρυθμιστεί συνολικό ποσό 1.300.653 ευρώ, έχει πληρωθεί - εισπραχθεί ποσό 775.964 ευρώ και το όφελος για τους δημότες (από πρόστιμα και προσαυξήσεις που δεν πλήρωσαν) είναι 524.688 ευρώ.

Ανέφερε παράδειγμα οφειλέτη με οφειλή 56.000 ευρώ, που πλήρωσε εφάπαξ 7.000 ευρώ, την κύρια οφειλή, και γλύτωσε 49.000 ευρώ που ήταν από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πληροφόρησε, αναλυτικά ότι η ρύθμιση προβλέπει: 1) Εξόφληση εφάπαξ: απαλλαγή 100% από τα πρόστιμα και από τις προσαυξήσεις. 2) Εξόφληση σε 2-24 δόσεις: απαλλαγή 80% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 3) Εξόφληση σε 25-48 δόσεις: απαλλαγή 70% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 4) Εξόφληση σε 49-72 δόσεις: απαλλαγή 60% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. 5) Εξόφληση σε 73-100 δόσεις: απαλλαγή 50% από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι “όταν γίνει ρύθμιση και πληρωθεί η πρώτη δόση, γίνεται αυτόματα άρση της δέσμευσης φορολογικής ενημερότητας από το δήμο. Για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ πρέπει να δοθεί προκαταβολή 5%, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ προκαταβολή 10% και για πάνω από 10.000 ευρώ και πάνω προκαταβολή 20%. Επίσης, επιτυγχάνεται η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων και όταν υπάρχουν αποφάσεις για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, μπορεί ο οφειλέτης με αίτησή του και με καταβολή του 25% της οφειλής να πετύχει άρση της κατάσχεσης”.

Σημείωσε, ωστόσο, πως μετά τη λήξη της ρύθμισης η Οικονομική Υπηρεσία, σε περίπτωση που κάποιοι δεν προσέλθουν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, “μπορεί να προβεί και θα συνεχίσει να το κάνει, στη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου για την είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών”.

Εξήγησε πως “απώλεια της ρύθμισης επέρχεται, όταν καθυστερήσουν 3 συνεχόμενες δόσεις, όταν δεν είναι συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις προς το δήμο και όταν υποβληθούν αναληθή στοιχεία”.

Η κ. Ηλιοπούλου, αφού ανέφερε, ότι έχουν στείλει ειδοποιήσεις για οφειλές από 5 ευρώ και πάνω, παρατήρησε: “Τις τελευταίεςς μέρες έρχονται αυτοί που έχουν χαμηλές οφειλές, προφανώς είναι πιο εύκολο να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Αυτό δε σημαίνει ότι γι’ αυτούς που έχουν μεγάλες οφειλές δεν θα ακολουθήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ακόμα και για εταιρείες που έχουν κλείσει”.

Ο κ. Φάβας διευκρίνισε ότι “θα στραφούμε κατά φυσικών προσώπων που ήταν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αυτών” κι επέμεινε: “Τη Δευτέρα είναι η τελευταία μέρα της ρύθμισης. Τους καλούμε να έρθουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ είναι πολύ σημαντικό το όφελος. Νομίζουμε ότι δύσκολα θα υπάρξει ξανά τέτοια ρύθμιση. Να έρθουν σε άμεση επαφή με το δήμο, είτε οι ίδιοι είτε οι εκπρόσωποί τους. Μπορεί να εξουσιοδοτήσει ένα πρόσωπο και να ρυθμίσει την οφειλή του γι’ αυτόν”.

Η κ. Ηλιοπούλου ενημέρωσε ότι στάλθηκαν γύρω στα 30.000 τα ειδοποιητήρια - κάποια έχουν επιστραφεί, γιατί έχουν αλλάξει διευθύνσεις – και παρατήρησε πως το συνολικό ποσό της οφειλής

είναι 11 εκ. ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται οι εισφορές και οι διακανονισμοί που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

“Ανεξάρτητα από τα ειδοποιητήρια πρέπει να έρθουν και να ρυθμίσουν”, επανέλαβε ο κ. Φάβας.

Η κ. Ηλιοπούλου απάντησε ότι για τις εταιρείες με τις μεγάλες οφειλές που έχουν κλείσει, “δεν έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία και θα συνεχίσουμε.Υπάρχουν οι εκπρόσωποι, οι εταίροι”.

Κλείνοντας, ο κ. Φάβας εξήγησε πως “θα στραφούμε κατά των φυσικών προσώπων. Οταν μια εταιρεία έχει κλείσει και είναι ανενεργή, έχει κλείσει το ΑΦΜ της, ο δήμος θα στραφείακατά του φυσικού προσώπου που ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος ή και σε περιπτώσεις ομόρρυθμων εταιρειών που υπάρχει το αλληλέγγυο και στο ολόκληρο της ατομικής περιουσίας και των εταίρων”.

Γ.Σ.