Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 06:05

Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση… Παλιοροβούνι!

Γράφτηκε από τον

Η Μεσσηνία έχει ''κλείσει'' ως προς την πρότασή της για χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης σκουπιδιών, με την πρόταση που κατάρτισε ο ΕΣΔΙΣΑ και έστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αυτό υποστήριξε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, θεωρώντας ότι ο νομός μας… επιτέλεσε το καθήκον του, με τον κατάλογο των 5 περιοχών που απέστειλε ο ΕΣΔΙΣΑ στο ΥΠΕΚΑ -προκειμένου η πρόταση χωροθέτησης να γίνει τελικά από το… υπουργείο, που καλείται να επιλέξει «επιστημονικά» μία από τις 5 περιοχές.
Η πιο πάνω δήλωση του δημάρχου έγινε με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 5.30 χθες το απόγευμα, στην Τρίπολη, συνεδρίαση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ για το θέμα χωροθέτησης των μονάδων διαχείρισης.
Χθες το πρωί, ωστόσο, ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, για το ενδεχόμενο χωροθέτησης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Παλιοροβούνι.
Στην ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας αναφέρεται ότι ο δήμαρχος -τον οποίον συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατσαμπάνης και Ηλίας Ντονάς- έλαβε από τον υπουργό τη διαβεβαίωση ότι «πριν από οποιαδήποτε απόφαση για τη χωροθέτηση, θα λάβει υπόψη του τις θέσεις και τις προτάσεις της δημοτικής αρχής».
Πάντως, από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, το θέμα χωροθέτησης έχει λήξει και πλέον η ουσία -όπως είπε χθες- μετατοπίζεται στον τρόπο που θα λειτουργούν οι ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης -η κάθε μία με το κέντρο διαλογής, τον κομποστοποιητή και τον δεματοποιητή:
«Η διαχείριση των μονάδων θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να γίνεται, είτε από τους τοπικούς ΕΣΔΙΣΑ, είτε από επιτροπές που θα συγκροτήσει ανά νομό ο περιφερειακός ΦοΔΣΑ» δήλωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας παράλληλα:
«Οι δεματοποιητές ήδη υφίστανται, τα ΚΔΑΥ και οι κομποστοποιητές θα μπορούσαν να νοικιαστούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή το ΥΠΕΚΑ. Εκτιμώ ότι μαζί και με το δεματοποιητή, είναι δυνατό να επιτευχθεί τιμή ακόμα και κάτω από 50 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών» εκτίμησε ο Π. Νίκας.
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε ότι πρέπει να λυθούν και ζητήματα πρακτικής φύσεως, όπως η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση των συγκεκριμένων χώρων.
Β.Γ.Μ.