Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 08:27

Καλαμάτα: Θετικά αποτελέσματα από το ταξίδι στην Κίνα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Θετικά αποτελέσματα από το ταξίδι στην Κίνα (βίντεο)

 

Θετικά κρίθηκαν τα αποτελέσματα από το ταξίδι αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαμάτας στην αδελφή πόλη Σιάν της Κίνας, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε χθες από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, το δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Μάκαρη, που εκπροσώπησε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλο Κρανιώτη, που εκπροσώπησε την επιχειρηματική κοινότητα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος παρατήρησε ότι η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας “συμμετείχε το προηγούμενο τριήμερο στην Κοινή Συνδιάσκεψη των Πόλεων της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού”, επισημαίνοντας πως στόχος του ταξιδιού ήταν η προβολή της πόλης μας και η ανάπτυξη συνεργασιών με τη Σιάν σε επίπεδο πολιτιστικό, εμπορικό, τεχνολογικό και τουριστικό. Υπογράμμισε δε το γεγονός ότι η Σιάν είναι μία πόλη εξωστρεφής, αδελφοποιημένη με περισσότερες από 30 πόλεις, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με άλλες τόσες, μία πόλη, η οποία κατάφερε μέσα σε μία δεκαετία να τριπλασιάσει σχεδόν τον πληθυσμό της και να θεωρείται αυτή τη στιγμή μία από τις πιο οικονομικά ισχυρές πόλεις της Κίνας.

Ο Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “ως νέα δημοτική αρχή πιστεύουμε στις συνεργασίες που προκύπτουν μέσα από την αδελφοποίηση των πόλεων. Για το λόγο αυτό, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αλειφέρη επικαιροποιεί το φάκελο με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Καλαμάτας, που είναι 7 και, βέβαια, εξετάζουμε και νέες αδελφοποιήσεις, διότι πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία και θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η εξωστρέφεια”.

Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση με το δήμαρχο της Σιάν, πόλης 12 εκατ. κατοίκων και στην άκρως θετική στάση του, όπως και όλων των Κινέζων, έναντι της Ελλάδος και της Καλαμάτας. Σημείωσε ότι “για την πόλη της Καλαμάτας είναι ευτυχής συγκυρία που είναι αδελφοποιημένη με μια τέτοια πόλη”, προσθέτοντας πως συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που είναι δυνατόν να καταστήσουν εφικτή μια βαθύτερη συνεργασία. Ως τέτοιους ανέφερε τη θετική στάση των Κινέζων έναντι της Ελλάδος και την πρωτοβουλία της Κίνας για το νέο Δρόμο του Μεταξιού, που οδηγεί στην οικονομική συνεργασία. Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση του δήμου στο δήμαρχο της Σιάν να επισκεφθεί την Καλαμάτα στο επόμενο διάστημα και αν είναι δυνατόν το καλοκαίρι του 2020, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού.

Ακόμα, ο κ. Μάκαρης μίλησε σε μεγάλο κανάλι της Κίνας, με θέμα την Καλαμάτα και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας με τη Σιάν. Τομείς ενδιαφέροντος είναι: πολιτιστικές ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ελληνικό real estate, κατασκευές μεγάλων έργων, τουρισμός στην Ελλάδα, αγροδιατροφικά προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Παύλος Κρανιώτης επεσήμανε ότι πρόβαλαν την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, τα προϊόντα μας και εξήγησαν στους Κινέζους ότι, εφόσον επισκεφθούν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν πολύ εύκολα τη Σπάρτη (που οι Κινέζοι γνωρίζουν από την Ιστορία), την Αρχαία Ολυμπία, την Ακρόπολη κ.λπ. Ο κ. Κρανιώτης τόνισε πως η Σιάν είναι, εκτός από πόλη με μεγάλη ιστορία, βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, καθώς διαθέτει τεράστιο διαμετακομιστικό κέντρο για τη διακίνηση των κινεζικών προϊόντων, κάτι που γεννά μεγάλες ευκαιρίες.


NEWSLETTER