Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 08:09

Πολεμικό κλίμα και ακραίοι χαρακτηρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Πολεμικό κλίμα και ακραίοι χαρακτηρισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 

 

“Σκληρό ροκ” παίχτηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, με τις αντιπαραθέσεις του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη και του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και να χτυπούν κόκκινο.

Βολές εκατέρωθεν σε υψηλούς τόνους, με υπονοούμενα, αλληλοχαρακτηρισμούς, ειρωνείες, έντονους διαλόγους και γενικά πολεμικό κλίμα, χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε πλήθος  κόσμου, καθώς η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολίτες. Αντιπαραθέσεις επίσης σε υψηλούς τόνους είχε ο κ. Λεβεντάκης και με άλλους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους των εδράνων της αντιπολίτευσης, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα είχε καταστρατηγηθεί ο κανονισμός του Συμβουλίου και η συζήτηση γινόταν με ελεύθερους όρους -διάλογος ουσιαστικά.

Στο απυρόβλητο δεν έμεινε από την πλευρά του δημάρχου ο μέχρι τώρα προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, για τον οποίο εξαπέλυσε κατηγορίες με «βαριές» κουβέντες. Από την άλλη ο κ. Κατσίβελας ζήτησε εξηγήσεις για το ρόλο του ορκωτού λογιστή -που ελέγχει τη ΔΕΥΑΤ- και πώς εμφανίζεται να αναμειγνύεται σε ζητήματα του δήμου χωρίς να έχει αρμοδιότητες.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είχε προηγηθεί η ανακοίνωση συνεργασίας του συνδυασμού του Ευστάθιου Ανδρινόπουλου με τρεις δημοτικούς συμβούλους του με την παράταξη της πλειοψηφίας, καθώς και η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Τσακανίκα από το συνδυασμό του Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος αποδυναμώνεται και μένει πλέον με 4 συμβούλους.

Στο μείζον θέμα που συζητήθηκε και είχε να κάνει με τον έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο του δήμου και των νομικών του προσώπων από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές για την περίοδο από 1/9/2014 μέχρι 31/8/2019, πέρασε αφού όμως είχε προηγηθεί διακοπή της συνεδρίασης. Στην επανέναρξή της είχαν αποχωρήσει 3 παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων, αυτές των Παναγιώτη Κατσίβελα, Δημήτρη Δριμή και Σωτήρη Μπακούρου, ενώ άλλαξε και η χρονική περίοδος ελέγχου μετά από παρεμβάσεις όλων των αντιπολιτεύσεων, αν και ο δήμαρχος επέμεινε στην αρχική του εισήγηση. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία -καθώς ο Σαράντος Κουκούμης ψήφισε λευκό- να γίνει έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος από την περίοδο 1/1/2014 μέχρι 31/12/ 2019 -έτσι περιλαμβάνεται στον έλεγχο και η δημοτική περίοδος του Κώστα Κόλλια πέρα από αυτή του Παναγιώτη Κατσίβελα.

Πάντως τα αίματα άναψαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον κ. Λεβεντάκη να επισημαίνει ότι επιδιώκει να γίνει ένας έλεγχος για να δουν τι έχει γίνει επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής περιόδου και αν βρεθούν να αποδοθούν ευθύνες για αυτή την κατάσταση του δήμου. Οπως είπε, θέλησή του είναι να βγουν όλα στη φόρα και να τα μάθει ο λαός της Τριφυλίας. Από την άλλη ο κ. Κατσίβελας επισήμανε ότι δεν φοβάται κανέναν έλεγχο και δεν έχει καμία αντίρρηση να γίνει, για να σβήσει οποιαδήποτε σκέψη υπάρχει. Επισήμανε δε ότι με το άρθρο που έρχεται το θέμα για να γίνει ο έλεγχος, δεν προβλέπεται να γίνει στο δήμο και αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι και το 2017 ο τακτικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές έχει γίνει και είναι να ξεκινήσει του 2018.

Από τις αντιπολιτεύσεις, οι επικεφαλής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τάχθηκε υπέρ του ελέγχου και μάλιστα να διευρυνθεί η περίοδος που θα γίνει, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου είπε ναι στον έλεγχο και να γίνει από την αρχή του δήμου, ενώ ο Παναγιώτης Τσίγγανος επισήμανε πως για τα έτη που έχει γίνει έλεγχος ουσιαστικά ο νέος έλεγχος θα ελέγξει τους προηγούμενους ορκωτούς και πρότεινε να γίνει από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Υπέρ του ελέγχου αλλά από την αρχή του δήμου είπε ότι είναι ο Δημήτρης Δριμής, που στάθηκε και στο διαδικαστικό ζήτημα από ποιους θα γίνει και πώς, με βάση την εισήγηση του θέματος διαπιστώνοντας κενά σε αυτήν. Να γίνει έλεγχος από 1/1/11 είπε και ο Σωτήρης Μπακούρος από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος αλλά από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η παρούσα και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές υπηρετούν ένα σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER