Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 10:54

Δημοτικοί σύμβουλοι Μεσσήνης: "Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη δημοτική αρχή"

Γράφτηκε από την
Χρήστος Καρύδης, Δημήτρης Γαλιάτσος, Νίκος Τζώρτζης

Χρήστος Καρύδης, Δημήτρης Γαλιάτσος, Νίκος Τζώρτζης

 

Τελείωσε η περίοδος χάριτος για τη δημοτική αρχή Μεσσήνης: Αυτό τονίζουν με δηλώσεις τους στην "Ε" οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Γαλιάτσος και Χρήστος Καρύδης. Εκφράζοντας τη θέση της παράταξής τους, ξεκαθαρίζουν ότι όπως μέχρι τώρα δεν έκαναν στείρα αντιπαράθεση, έτσι θα συνεχίσουν, αλλά πιο δυναμικά και επιθετικά. «Το "η κυβέρνηση φταίει" είναι μια δικαιολογία που δεν τη δεχόμαστε, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να παραγάγει έργο», τονίζει ο Δημ. Γαλιάτσος.

 

Οι τομείς που οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι εντοπίζουν λάθη της δημοτικής αρχής είναι η καθαριότητα, η χρήση του αιγιαλού και η συντήρηση των δεξαμενών ύδρευσης - ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου.

 

Αναλυτικότερα, η θέση της παράταξής τους είναι πως από τη στιγμή που τα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα αυξήθηκαν από 50% έως 250% στους τ. καποδιστριακούς δήμους, θα έπρεπε και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες να αναβαθμιστούν. Οπως τονίζουν, η ενιαία τιμή που εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης είναι παράλογη και οδήγησε σε εξωφρενικές αυξήσεις. Ομως ακόμα και έτσι, όταν τα τέλη είναι ανταποδοτικά οι δημότες περιμένουν και την ανάλογη εξυπηρέτηση. Οπως για παράδειγμα συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά λόγω των επισκεπτών.

 

Οσον αφορά τη χρήση του αιγιαλού, η μείζων μειοψηφία επισημαίνει ότι σε έγγραφο που ζήτησαν από την αρμόδια υπηρεσία για τα μαγαζιά που κάνουν χρήση του αιγιαλού διαπίστωσαν ότι αρκετά δεν αναγράφονται. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο... 6 μαγαζιά που κάνουν χρήση του αιγιαλού από την παραλία της Μεσσήνης μέχρι την Αίπεια», αναφέρουν. Και προσθέτουν πως είτε η υπηρεσία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, είτε κάτι άλλο συμβαίνει και ο δήμος πρέπει να προσέξει γιατί χάνει λεφτά.

 

Στο δε κεφάλαιο που αφορά τις δεξαμενές ύδρευσης της Δ.Ε. Πεταλιδίου ο κ. Γαλιάτσος τονίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, γιατί αφορά την υγεία των πολιτών.

 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

 

 

Γενικότερα, πολλά είναι τα προβλήματα στη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, σύμφωνα με το Δημήτρη Γαλιάτσο. «Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους αγροτικούς δρόμους», επισημαίνει. Οπως λέει οι αγροτικοί δρόμοι έχουν να καθαριστούν 3 χρόνια, ενώ μια εργολαβία για να στρωθούν οι δρόμοι με στουρνάρι «δεν κάλυψε τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κάνουν παράπονα».

 

Επίσης, λέει ότι σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τα σκουπίδια: «Οι κάδοι βρωμάνε, ενώ αυτοί της ανακύκλωσης είναι... φίσκα και οι κάτοικοι του Πεταλιδίου διαμαρτύρονται γιατί δεν αδειάζουν». Επιπρόσθετα, «τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τους κάδους αλλά οι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν μαζεύουν τις σακούλες που είναι έξω από τους κάδους, με αποτέλεσμα να γίνονται μικρές χωματερές στα σημεία».

 

Συνεχίζοντας αναφέρει πως τόσο η πλατεία όσο και η παραλία του Πεταλιδίου βρωμάνε και οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τον κ. Γαλιάτσο είναι «η καθαριότητα των δεξαμενών ύδρευσης». Και εξηγεί πως «δεν καθαρίστηκαν, σχεδόν σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου. Η μόνη δεξαμενή που καθαρίστηκε είναι στο χωριό Δροσιά», αλλά το χειρότερο είναι «η τραγική διάβρωση που έχουν υποστεί. Στο εσωτερικό τους έχουν φανεί τα σίδερα και το νερό έρχεται σε επαφή με τη σκουριά».

 

Την απορία του εξέφρασε επίσης γιατί καθυστερούν οι συνδέσεις με τον καινούργιο αγωγό στα σπίτια του Νερόμυλου, της Καρποφόρας και του Δάρα, αφού «η δαπάνη για τις συνδέσεις αναγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον προϋπολογισμό του δήμου».

 

Τέλος, ζητά να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την πλατεία του Ριζόμυλου, όπου -όπως σημειώνει- το έργο σταμάτησε γιατί τα λεφτά δεν έφταναν για να ολοκληρωθεί. «Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πλατεία, αλλά το χειρότερο γιατί πνίγονται στη σκόνη», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως τα τελευταία χρήματα χρησιμοποιήθηκαν «για την εκκλησία της Καρποφόρας επειδή το έργο της πλατείας δεν θα τελείωνε λόγω έλλειψης χρημάτων».

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 

 

Ο Χρήστος Καρύδης ως δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης επισημαίνει πως οι πολίτες εκεί βιώνουν «την εγκατάλειψη, σε σύγκριση με την πόλη της Καλαμάτας όπου οι δημότες έχουν την ευκαιρία να ζουν σε έναν συγκροτημένο δήμο». Και σημειώνει πως οι παρατάξεις στο Δήμο Μεσσήνης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με σύμπνοια για το καλό του τόπου, «αν η πλειοψηφία αποδεχόταν τη γνώμη και την εμπειρία των συμβούλων της αντιπολίτευσης. Αντίθετα όμως, μας θεωρούν εχθρούς στη διοίκηση του δήμου».

 

Επίσης, ο κ. Καρύδης θέτει ζήτημα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας ότι συνεδριάζει ακανόνιστες ώρες και σε διαφορετικές μέρες. Αλλά το σημαντικό γι' αυτόν είναι ότι στις αποφάσεις που παίρνει το Σώμα «δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκφράζεται μέσα από τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων και των προέδρων τους».

 

Αναφορικά με τα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης, εστιάζει κυρίως «στο κακοσυντηρημένο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο: Οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση, όπως κακή είναι η κατάσταση και στον τομέα της καθαριότητας αλλά και του ηλεκτροφωτισμού». Οπως λέει θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα η αποκομιδή των σκουπιδιών - και τονίζει ότι «μετά τις τελευταίες προσλήψεις που έκανε ο δήμος δεν δικαιολογείται οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες να μην είναι καθαρά και φροντισμένα».

 

Τέλος, σημειώνει ότι σημαντικό είναι επίσης «να σταματήσουν επιτέλους τα "πολιτιστικά φεστιβάλ της γουρνοπούλας"». Και προσθέτει πως τα χρήματα για τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα μπορούσαν να πάνε για την ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων του δήμου.

 

 

 

Ν.Κ.