Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:13

Ο δήμος σηκώνει τα τραπεζοκαθίσματα για πολύχρονες οφειλές καταστηματαρχών

Γράφτηκε από τον

Τα τραπεζοκαθίσματα από 4 ακόμα καταστήματα στο κέντρο -αλλά και την Παραλία- της Καλαμάτας «σήκωσε» χθες ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, λόγω πολύχρονων οφειλών τους ως προς την απόδοση του τέλους κοινοχρήστων χώρων.

Οπως έγινε γνωστό, πάντως, το μέτρο εφαρμόστηκε στις 2 περιπτώσεις. Στις υπόλοιπες δύο, ο ένας επαγγελματίας προχώρησε αμέσως τη διαδικασία ρύθμισης της οφειλής του, ενώ στη δεύτερη -όπως είπε ο αρμόδιος για τα οικονομικά αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης- διαπιστώθηκε ότι στο μεταξύ είχε αλλάξει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης, με συνέπεια να μην μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο αντιδήμαρχος, που δεν διευκρίνισε το ύψος της οφειλής των πιο πάνω επαγγελματιών, πρόσθεσε ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την εφαρμογή του μέτρου σε όσους επαγγελματίες εκ συστήματος και για αρκετά χρόνια -όπως διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του δήμου- δεν αποδίδουν τα οφειλόμενα στο δήμο τέλη κοινοχρήστων, αλλά και φόρους.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, δήλωσε ότι το εν λόγω μέτρο και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής στην εφαρμογή του, έχουν οδηγήσει αρκετούς οφειλέτες στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, προκειμένου να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει παρέμβει και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, βεβαιώνοντας ότι ο δήμος θα αφαιρεί από τους δημοτικούς χώρους τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων που δεν αποδίδουν τα νόμιμα.

Οπως χαρακτηριστικά δε είχε σημειώσει, «δεν μπορεί να ανεχόμαστε δύο ειδών επαγγελματίες, τους καθ’ όλα άψογους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους -και αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών- και τους άλλους που εδώ και 4 ή και 5 χρόνια δεν αποδίδουν στο δήμο τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους».

Από το δήμο υπενθυμίζεται ότι το μέτρο δεν συνιστά κατάσχεση, καθώς τα τραπεζοκαθίσματα συγκεντρώνονται και φυλάσσονται από το δήμο σε χώρο του «Διοκλή» και επιστρέφονται μόλις ολοκληρωθοούν οι διαδικασίες υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών.