Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2012 11:44

Προέχουν τα οικονομικά και όχι ο «νέος Καλλικράτης»

Γράφτηκε από τον
Προέχουν τα οικονομικά και όχι ο «νέος Καλλικράτης»

 

Τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα είναι αυτά που απασχολούν τους δήμους και όχι τα χωροταξικά, όπως επισημαίνεται από τους δημάρχους Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος, με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει στην περιοχή για χωροταξική ανακατανομή και δημιουργία ενός νέου δήμου με έδρα τους Γαργαλιάνους. Η συζήτηση αυτή κατά κύριο λόγο έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των Γαργαλιάνων φέρνοντας στην επιφάνεια τις παλιές προτάσεις του ΙΤΑ και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων της περιοχής.

Μπορεί οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων λόγω και των πολλών προβλημάτων, να επιζητούν χωροταξική αναδιάρθρωση στην περιοχή, ωστόσο τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις τους. Με βάση δε και όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι οι όποιες χωροταξικές αλλαγές θα γίνουν σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις που αφορούν μόνο τα νησιά και την Θράκη. Μάλιστα από τους δημάρχους επισημαίνεται ότι με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα, το να ανοίγει το θέμα του χωροταξικού δεν μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση αλλά ούτε και να δώσει λύση, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών εστάλη στους δημάρχους και μόνο σ' αυτούς. Δεν λείπουν πάντως και οι απόψεις ότι ίσως και σκοπίμως να άνοιξε αυτή η συζήτηση για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σημείωσε σχετικά με το θέμα: «Το κυρίαρχο ζήτημα στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όσο και στις επαφές με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, τόσο στην αίθουσα του συνεδρίου όσο και έξω από αυτήν είναι η αναγκαία οικονομική στήριξη των δήμων, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις και στις υποχρεώσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα και αυτό απασχολεί όλους τους δημάρχους. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάνουμε έναν ύστατο αγώνα για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης, τα άλλα ζητήματα, τα όποια άλλα ζητήματα, έχουν ή πρέπει να έχουν πολύ μικρή σημασία για τις τοπικές κοινωνίες.Το ζητούμενο είναι πώς θα μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι για να παρέχουν στοιχειωδώς εργασίες, πώς οι δήμοι θα ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, σε μια περίοδο που μαστίζει τις τοπικές μας κοινωνίες η ανεργία και η οικονομική ανέχεια. Είναι γνωστό ότι ο "Καλλικράτης" δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και λειτουργικά και οργανωτικά και χωροταξικά, επομένως καθώς τα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης οξύνονται, είναι ευνόητο ότι αναζωπυρώνονται και οι σχετικές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα. 

Είναι κατανοητό να γίνονται διάφορες συζητήσεις, οφείλω όμως να πω και από ερωτήματα που πλανήθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και από απαντήσεις που έχουν δοθεί εκ μέρους του υπουργού, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι το "ξήλωμα" του "Καλλικράτη". Μίλησε για μερικές ακραίες περιπτώσεις στη Θράκη και σε μερικά νησιά και βεβαίως εκεί που επικέντρωσε τις αναφορές του ήταν η οικονομική στήριξη η οποία με το σταγονόμετρο θα δοθεί στους δήμους.Επαναλαμβάνω ότι είναι κατανοητό να αναζωπυρώνονται συζητήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να διαταράξουν την λειτουργία των δήμων και ιδιαίτερα του δικού μας δήμου. Ακούω διάφορους προβληματισμούς, κατανοώ τον προβληματισμό, αλλά αν πάμε πάλι με αυτές τις αντιπαραθέσεις αντιλαμβάνεστε ότι και η όποια ενδεχόμενη λύση δυσχεραίνεται και ενδεχομένως αποπροσανατολίζουν από το κυρίως σήμερα ζητούμενο που είναι η οικονομική στήριξη των δήμων ώστε να αποτελέσουν ανάχωμα στην κατάρρευση των τοπικών μας κοινωνιών».

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης μας είπε χαρακτηριστικά: «Καταρχήν θεωρώ ότι η κουβέντα που έχει ανοίξει κακώς άνοιξε, καθώς ο υπουργός είναι ξεκάθαρος και στις σημερινές του δηλώσεις αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που έχουμε. Η συγκεκριμένη παράγραφος της επιστολής που έχει στείλει στους δημάρχους και μόνο στους δημάρχους για ενημέρωση αφορά μόνο κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις της νησιωτικής περιοχής και της Θράκης και δεν αφορά από την αρχή ξήλωμα και ράψιμο του "Καλλικράτη". Φυσικά υπάρχει κουβέντα αλλά αυτό το πρόβλημα αν ανοίξει από τώρα θεωρώ ότι κάνει κακό στην αυτοδιοίκηση, γιατί μείζον δικό μας ζήτημα είναι τα οικονομικά και τα θεσμικά. Με το να συζητάμε τα χωροταξικά δεν λύνουμε το ζήτημα της οικονομίας και της βιωσιμότητας των δήμων αλλά δημιουργούμε προβλήματα, διότι ένας δήμος χωρίς λεφτά είναι δήμος χωρίς λεφτά, όσους δήμους και να έχεις αν δεν έχεις χρήματα να επιβιώσουν, το πρόβλημα παραμένει. Αρα δεν είναι η χωροταξία το πρόβλημα, είναι η επιβίωση των δήμων, η συνέπεια της Πολιτείας στα χρήματα που κάνει να δώσει στην αυτοδιοίκηση και ειδικά οι θεσμικές αλλαγές, αυτό ζητάμε και αυτό διεκδικούμε. Και αυτό ο υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το διασφαλίζουν με τις ανακοινώσεις που είχαμε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Θεωρώ ότι για μένα το θέμα δεν υπάρχει, μπορεί κάποιοι να συζητούν και καλά κάνουν και συζητούν, αλλά από εκεί και πέρα θα το δούμε σε κάποια επόμενη στιγμή όταν λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν τα οικονομικά και την βιωσιμότητα των δήμων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τριφυλίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος επισήμανε: «Δεν έχω να κάνω κάποια δήλωση για αυτό το θέμα, καθώς θεωρώ αυτή την ανακατωσούρα φαιδρή».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης τόνισε: «Νομίζω ότι είναι ζήτημα που ήρθε σε μια ώρα ακατάλληλη να ανοίξει και μπορεί να υπάρχει στόχος. Οταν οι δήμοι είναι σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, όπως είναι η καθαριότητα, έρχεται να αποπροσανατολίσει και τον κόσμο της Τριφυλίας με ένα θέμα επουσιώδες που είναι η χωροταξία, καθώς θα δημιουργηθούν δύο φτωχοί δήμοι, θα διαιρεθεί η φτώχεια. Αντί να διεκδικήσει ο κόσμος και να προσανατολιστεί σε μια διεκδίκηση απέναντι στο κράτος, να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, ώστε να μπορέσουν και οι δήμοι να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, στρεφόμαστε σε επουσιώδη ζητήματα όπως του χωροταξικού, που χωρίς πόρους δεν μπορεί να λυθεί κανένα ζήτημα. Ο "Καλλικράτης" παίζει το ρόλο του ιμάντα, να περάσει η κυβερνητική πολιτική προς τα κάτω, προς τον λαό. Το ίδιο λοιπόν θα είναι, είτε είναι ένας δήμος είτε δύο».

Ο Κωστής Αβδίκος πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων σημείωσε: «Ο "Καλλικράτης" μέχρι τώρα δεν απέδωσε κανένα σκοπό από αυτούς που επιδίωκε, δεν μπόρεσε ο Δήμος Τριφυλίας να συνενώσει τα χωριά από την μια άκρη του στην άλλη. Αυτή είναι και η μεγάλη χωροταξική ανισότητα, το να ξεκινά κάποιος από την Τραγάνα να πάει στην Κυπαρισσία να πάρει από την εφορία ένα μικρό παράβολο, κάνοντας 80 χιλιόμετρα τα οποία στοιχίζουν, είναι ένα σημαντικό έξοδο. Λειτουργικά ο δήμος δεν έχει καταφέρει να ενώσει τα συστήματα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους και Κυπαρισσία. Το αίτημα για δημιουργία νέου δήμου είναι για χωροταξικούς και λειτουργικούς σκοπούς. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας δήμο, πρέπει να έχεις έναν πληθυσμό, θέλουμε ένα δήμο εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση. Θέλουμε όμως ένα δήμο άσχετα αν θα είμαστε 2 ή 3 πόλεις -η Χώρα έχει εκφράσει μέσω του προέδρου της αυτή την άποψη και εμείς με τους Χωραΐτες έχουμε χρόνια δεσμούς. Μπορεί να γίνει ένας δήμος στην περιοχή μας είτε μαζί με την Χώρα είτε με τα Φιλιατρά, είτε όλοι μαζί, πιο πιθανό όμως είναι να γίνει αυτό μαζί με την Χώρα, καθώς και η Χώρα θέλει να φύγει από την Πύλο που έχει απόσταση 25 χιλιόμετρα και να έρθει στους Γαργαλιάνους».

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών Χαράλαμπος Στάμος επισήμανε: «Για το θέμα αυτό έχουμε συνεδρίαση του συμβουλίου μας την Δευτέρα στις 8 και δεν μπορώ να τοποθετηθώ πριν από αυτό, καθώς δεν είμαι μόνος μου και δεν μπορώ να προκαταλάβω τι θα αποφασιστεί».

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Τζίμης Χρονόπουλος είπε: «Οι δήμοι να επανέλθουν όπως ήταν αρχικά, επί "Καποδίστρια", χίλιες φορές όπως ήταν τότε. Σήμερα δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες του κόσμου, ούτε να ελεγχθεί όλη η περιοχή. Οι δήμοι τότε ήταν μικρότεροι σε έκταση και ήταν καλύτερα, μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος καλύτερα, είχε άποψη ο πρόεδρος, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, τώρα δεν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες, είναι μεγάλες οι αποστάσεις. Παράλληλα δεν μας καλύπτουν ούτε οι υπηρεσίες, ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια, το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας ακόμη δεν έχει ούτε γραφείο, ενώ οι άλλες υπηρεσίες που έχουν περάσει στους δήμους δεν έχουν επανδρωθεί ακόμη, έχουν πάρει τις αρμοδιότητες οι δήμοι αλλά οι φάκελοι είναι ακόμη στις πρώην νομαρχίες ή στην Περιφέρεια».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τον πρόεδρο της Δ.Κ. Χώρας Νίκο Γιαννακόπουλο προκειμένου να εκφράσει την θέση του για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο πέρα από μια αρχική επικοινωνία, δεν κατέστη δυνατό στην συνέχεια να πάρουμε απάντηση στις επανειλημμένες κλήσεις μας.


NEWSLETTER